Bezoek aan Kuetzal

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Bezoek aan Kuetzal

De dag voor de P2P conferentie in Riga (6 juni) ben ik op bezoek geweest bij Kuetzal. De afspraak was om 9 uur ’s ochtends en Romans Antonovs, de project manager, was zelfs zo aardig om mij op te halen bij mijn appartement. Naast Romans heb ik ook uitvoerig gesproken met Alberts Cevers, de CEO en medeoprichter van Kuetzal.

Mijn verslag van de P2P conferentie kan je hier vinden.

Kuetzal is gevestigd in een pand met meerdere bedrijven in Riga, vlakbij het oude centrum.

Hoe groot is Kuetzal?
We hebben nu ongeveer 2.000 investeerders, ongeveer 100 daarvan komen uit Nederland. Kuetzal heeft 3 fulltime werknemers, de 4e werknemer is net deze week aangenomen. We proberen het team zo klein en flexibel mogelijk te houden. We kunnen ons concentreren op de belangrijkste zaken omdat we bijna alles geoutsourced hebben; van marketing, design, juridische zaken, tot aan alle IT en de ontwikkeling van het platform. Emails en vragen van investeerders beantwoorden we wel zelf, ook in het weekend.
Beslissingen nemen we samen, tot dusver hebben we nog geen verschil van mening gehad. Als het gaat om financiële zaken dan neemt Alberts het voortouw, bij onroerend goed zaken is dat voornamelijk Romans.

Kuetzal is officieel gevestigd in Tallinn (Estland), maar het kantoor is in Riga?
In Estland is de overheid moderner, en vooruitstrevender qua wetgeving. In mei 2018 hadden we een aantal ideeën, waaronder een cryptofund. In Letland moesten we bij een oud vrouwtje van ongeveer 70 jaar uitleggen wat voor soort bedrijf we precies wilden oprichten. In Estland is het klimaat wat dat betreft een stuk vriendelijker, en heb je ook minder eigen geld nodig om een bedrijf te starten. Binnen 2 tot 4 maanden hebben we het bedrijf opgericht, en in december 2018 hadden we de eerste investeerder.

Hoe zorgen jullie voor genoeg kennis en ervaring in zo’n klein team?
We hebben goede banden met allerlei personen in alle gebieden. Ook spreken we regelmatig met de andere platformen en bedrijven in Riga: de onderlinge band is heel open en vriendelijk.
We hebben daarnaast ook twee nauw betrokken adviseurs. Een is een invloedrijke persoon in de Letse bankierswereld, geen investeerder in Kuetzal maar wel sterk geïnteresseerd. Een andere adviseur is een bekende architect uit Riga, die o.a. een vliegveld en grote winkelcentra ontworpen heeft. We krijgen zo veel inzicht in o.a. onroerend goed en bouwconstructies, laatst hebben we nog een project afgewezen omdat er iets niet klopte in de constructie.

Hoe zorgen jullie dat de aangeboden projecten van goede kwaliteit zijn?
We zijn zeer streng met het toelaten van projecten. We gaan ook altijd zelf kijken en ontmoeten de project eigenaren persoonlijk. Ook laten we bij veel projecten een audit doen door een externe partij. Dit kost allemaal behoorlijk wat tijd, dus we willen in een aantal landen een agent aannemen. Momenteel zijn we aan het kijken voor een agent voor Spanje, Italie, en de UK.
Als het een onroerend goed project is dan zal dat ook het onderpand worden voor de lening. Deze projecten kunnen we dan bijna altijd ook aanbieden met buyback garantie. Nu heeft ongeveer 70% van de projecten buyback garantie.

Hoe werken Kuetzal Care en de buyback garantie, en hoe worden deze gefinancierd?
Kuetzal Care garandeert dat alle projecten volledig gefinancierd zullen worden, ook als de ondergrens niet gehaald wordt door de investeerders. Hiervoor heeft Kuetzal een aantal overeenkomsten met banken, investeerders en grote investeringsfondsen die het resterende bedrag investeren.
Buyback garantie betekent dat Kuetzal de investering binnen 2 maanden geheel zal terugbetalen, als de lener niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Ook de opgebouwde rente zal worden betaald. De projecteigenaren zijn hiervoor persoonlijk aansprakelijk, en er is meestal ook onroerend goed als onderpand. Als je voor de afloopdatum je investering terug wilt hebben kan dat ook, maar dan betaal je een vergoeding van 10%. De buyback kunnen we aanbieden dankzij een aantal grote investeerders in ons platform. We bieden het nog niet vast aan, omdat andere partijen soms betere voorwaarden bieden en we die mogelijkheid open willen houden.

Voor investeerders is de buyback garantie belangrijker dan Kuetzal Care.
Kuetzal Care was vooral belangrijk toen we begonnen, omdat er toen nog niet zoveel investeerders waren. Nu we meer dan 2000 investeerders hebben zijn de projecten veel sneller gefinancierd, en we zien dat Kuetzal Care steeds minder toegevoegde waarde heeft. We zien hoe belangrijk de buyback garantie is voor investeerders, en we willen dit bij meer projecten gaan aanbieden.

Een van de projecten heeft zowel een ‘fixed interest’ als ‘expected interest’?
Dit project wordt binnenkort afgesloten, omdat het gebouw voor het einde van de looptijd verkocht is voor een goede prijs. De investeerders krijgen een deel van de extra winst die hierdoor gemaakt wordt.

Wordt Kuetzal streng gereguleerd door de overheid?
Nee, er is geen strenge regulatie. We voldoen natuurlijk aan alle wettelijke eisen, zoals de (Europese) wetgeving ter voorkoming van fraude en witwassen, en aan alle privacy wetgeving. Naar de overheid zijn we ook verplicht om zowel maandelijks als jaarlijks de financiële gegevens aan te leveren.

Wanneer kunnen de investeerders een overzicht krijgen van deze financiële cijfers van Kuetzal?
Omdat we in 2018 gestart zijn hoeven we nog geen jaarcijfers te publiceren. Later dit jaar zullen we dit wel toevoegen aan de website, en we denken ook aan het publiceren van halfjaarlijkse cijfers.
Dit jaar is de winst die Kuetzal maakt ongeveer nul. We verwachten komend jaar wel een kleine winst te maken. We investeren vooral in groei, en we verwachten volgend jaar ook wat lagere rentepercentages en dat zal ook een effect op de winst hebben.

Welke ontwikkelingen kunnen we binnenkort verwachten?
We zijn momenteel bezig met een aantal basistools, zoals de lijst met historische transacties en het kunnen downloaden hiervan. Ook willen we aan elke investering een document toevoegen met de officiële overeenkomst. Je geeft aan dat het voor investeerders handig is om een overzicht te maken per periode en de waarde op een gegeven datum voor de belasting, hier gaan we ook naar kijken. We verwachten deze basistools nog in juni te kunnen activeren.
We denken ook aan two-factor authentication, aan het toevoegen van geo-locaties aan de projecten, en aan live camerabeelden zodat projecten realtime te volgen zijn.

Jullie hebben nog geen auto-invest?
Hier hebben we al aan gedacht, het is niet moeilijk om toe te voegen. We wachten hiermee tot de volumes hoger worden. Projecten hebben we wel genoeg, er staan een tiental klaar om op de website toegevoegd te worden.
Het bedrijf achter een eerder project in Marupe heeft bijvoorbeeld net een stuk land gekocht waarop 38 halfvrijstaande huizen gebouwd kunnen worden. De totale waarde van het project is ongeveer 10 miljoen euro, maar dit zal gesplitst worden in meerdere projecten.
We voegen een nieuw project toe zodra een van de projecten gefinancierd is. Als we deze nu al toevoegen dan duurt het veel langer voordat de aanwezige projecten gefinancierd zullen zijn.
We denken wel na over het tonen van aankomende projecten, en de mogelijkheid voor investeerders om hierop in te schrijven.

Het minimum investeringsbedrag is 100 euro, dit is voor kleine investeerders een flinke drempel om de ontvangen rente opnieuw te kunnen investeren. Kan dit verlaagd worden, naar bijvoorbeeld 10, 25 of 50 euro?
De ondergrens van 100 euro hebben we in het begin gekozen om het aantal transacties laag te houden, zodat de servers minder belast zouden worden. Nu kan de ondergrens misschien wel verlaagd worden, we gaan hier naar kijken.

Links: Alberts Cevers (CEO en medeoprichter), midden: ondergetekende, rechts: Romans Antonovs (Project Manager)

Na mijn bezoek aan Kuetzal, het kunnen zien van het kantoor en het gesprek met Alberts en Romans kan ik zeggen dat ik met een gerust hart verder durf te investeren in dit platform.

Ik heb Kuetzal gevraagd of ze ook iets kunnen doen voor de lezers van mijn blog. Ook hiermee waren ze heel meewerkend, en ze hebben een speciale promo code toegevoegd: als je je registreert met de code FINANCIELEVRIJHEID dan krijg je een bonus van € 15 (geldig t/m 31 augustus).

 

Comments: 2

 1. Robert schreef:

  Leuke post Ferry
  Wederom leerzaam bedankt voor de bonus groet Robert

 2. Eddie vroegindeweij schreef:

  Bedankt Ferry,

  Intressant verhaal om te lezen waardoor er automatisch meer vetrouwen is gekomen voor het bedrijf. Eerste investering is gemaakt.

  Groeten Eddie,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: