Bezoek aan Grupeer

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Bezoek aan Grupeer

Let op, dit is een oud artikel. Sinds mijn bezoek aan Grupeer is dit platform in de problemen geraakt of heeft dit zelf veroorzaakt, zo is de toegang tot hun bankrekeningen geblokkeerd. De laatste maanden is er niets meer gebeurd, maar geld kan niet opgenomen worden en er wordt niet meer door hen gecommuniceerd. Het beste is om dit platform links te laten liggen, zelfs als ze weer volledig gaan functioneren!

Na de P2P conferentie deze maand ben ik iets langer in Riga gebleven, en heb ik een bezoek kunnen brengen aan Grupeer. Dit platform heeft ook zijn kantoor in het centrum van Riga. Ik sprak hier met Alla Kisik (oprichter van Grupeer) en Vladislav Filimonov (COO en executive vice president).

Het pand waarin het kantoor van Grupeer gehuisvest is

Hoe groot is Grupeer?
We hebben 36 medewerkers in Riga. Finance hebben we geoutsourced naar Ierland. We zijn gestart in 2017, en hebben nu meer dan 11.000 investeerders.

Hoe is Grupeer ontstaan?
Alla: mijn broer is projectontwikkelaar, en merkte dat het heel moeilijk is om grote projecten gefinancierd te krijgen. Banken willen wel meefinancieren, maar alleen een deel. Voor de rest moeten er andere financiers gevonden worden. En dan is het weer heel lastig om alles goed gecoördineerd en op tijd rond te krijgen.

Op een gegeven moment verloor hij een project omdat verschillende grote investeerders wel in het project wilden stappen, maar niet in combinatie met andere grote investeerders. Toen zag hij een betere manier om zijn projecten gefinancierd te krijgen, en had daarbij iemand nodig die o.a. de financiële kant voor zijn rekening zou nemen. Zo is Grupeer begonnen, en zo ben ik als medeoprichter er bij gekomen.

Nu is het voor veel (kleine) investeerders mogelijk om mee te doen in deze projecten, en hiermee leuke rendementen te halen. Tegelijkertijd is het nu een stuk makkelijker om de projecten gefinancierd te krijgen. We financieren ook nog steeds zelf een deel van de projecten. Het heeft dus voor iedereen flinke voordelen.

Hoe is de naam Grupeer ontstaan?
Het is een samenvoeging van ‘group’ en ‘peers’, dus een groep van mensen met dezelfde doelen. Er is ook een vis met die naam, die behoorlijk slim is. Alla: de eerste keer dat ik deze vis op mijn bord kreeg in een restaurant was een vreemde ervaring!

Er hangt een kunstwerk met de vis in het kantoor

Wat zijn de voordelen van Grupeer boven andere platformen?
Een is de focus van al onze medewerkers op kwaliteit. Onze ontwikkelaars willen geen half werk leveren, en we leveren liever iets van hoge kwaliteit ook al duurt dat een stuk langer. Ook kunnen wij veel juridische bijstand leveren mocht dit nodig zijn. Verder hebben we veel mensen die zeer ervaren zijn in de financiële wereld. Ook is er (gezien de start van het bedrijf) veel kennis over het ontwikkelen van onroerend goed projecten, en we kunnen zo goed de vinger aan de pols houden. We zijn dan ook in elke fase nauw betrokken. Een van de sterke punten van Grupeer is ook de mix van onroerend goed projecten en bedrijfsleningen, hierdoor kunnen investeerders hun portefeuille goed spreiden.

We bieden ook een bovengemiddeld rentepercentage op de leningen. Toen we de markt betraden was Twino daar al, en door leningen met hogere percentages aan te bieden hebben we onze plek op de markt kunnen veroveren. Dit leidde vorig jaar wel tot een situatie dat er geen leningen beschikbaar waren, omdat onze toelatingseisen en due diligence screenings erg streng zijn (meer dan 80% wordt niet toegelaten). Nu zijn er gelukkig weer voldoende leningen en projecten beschikbaar, al zullen de rentepercentages op termijn wel wat gaan dalen.

De lijst van Loan Deals is erg lang (46 pagina’s), maar alleen de eerste 10 pagina’s bevatten open leningen. Dit vertekent het beeld behoorlijk. Kunnen jullie de afbetaalde en gefinancierde leningen hier uit verwijderen?
In het begin van Grupeer waren er nog niet heel veel leningen. Vorig jaar was er zelfs een korte tijd geen enkele lening beschikbaar. Toen was het zinvol om alle leningen te laten staan. We gaan wel deze lijst wel splitsen, zodat alleen de beschikbare leningen daar te zien zijn. We hebben daar inmiddels het volume voor bereikt.

De loan originator Primo Invest was ook aanwezig bij Grupeer

Er is al een tijd sprake van de ontwikkeling van de tweedehands markt, wanneer kunnen we deze verwachten?
De ontwikkeling van de secondary market is wel gepland, maar ligt momenteel even stil. We focussen ons nu vooral op het Grupeer Stability Fund, dit geeft investeerders de mogelijkheid om onroerend goed per vierkante meter te kopen. Ze kunnen dan profiteren van rente-inkomsten zonder dat ze een heel pand hoeven te kopen. Dit ontwikkelen kost veel tijd en daarom hebben we veel andere ontwikkelingen nu op een laag pitje gelegd.

Met welke andere ontwikkelingen zijn of waren jullie dan bezig?
We zijn bezig met de beveiliging van ons platform, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van two-factor authenticatie. We verwachten dat in de tweede helft van dit jaar te kunnen leveren.

Daarnaast willen we ons verbreden: we zijn in gesprek met banken die hun leningen ook via ons platform aan willen bieden.
Verder ontwikkelen we een P2P aggregator, een platform die het voor investeerders mogelijk moet maken om simpel in meerdere platformen te investeren. Willen andere platformen hier wel aan meewerken? Er zijn ook veel voordelen voor de platformen zelf aan gekoppeld. Zo kunnen leads en kosten samen gedeeld worden. We zijn al vrij ver gevorderd met dit platform, we hebben het al 2 jaar in ontwikkeling.

Het ontwikkelteam van Grupeer

Mintos is bezig met het aanvragen van een e-money licentie, en wil ook een betaalkaart introduceren. Hebben jullie ook plannen in deze richting?
Ja, wij hebben dit ook in onze plannen, en we zijn ook bezig met de ontwikkeling van ons eigen betalingssysteem. Vladislav: we hebben al veel ervaring hiermee, zo heb ikzelf bijvoorbeeld jarenlang bij PayPal en Mastercard gewerkt, daar was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de Russische markt.

Met het nieuwe betalingssysteem komt het geld van investeerders direct beschikbaar op het platform, en kan het dus ook direct geïnvesteerd worden. Daarbij willen we ook de functie aanbieden om geld om te wisselen naar alle grote valuta, tegen scherpe tarieven. We verwachten het dit jaar nog niet te kunnen realiseren, dat zal op zijn vroegst volgend jaar worden.

Bouwen jullie alles zelf? Hoe groot is het ontwikkelteam?
Ja, we bouwen het hele platform zelf. We hebben 8 ontwikkelaars en 1 tester. We hebben net een tweede tester aangenomen, die begint volgende week. Daarnaast hebben we nog een vacature.

Wanneer gaan jullie financiële cijfers publiceren?
Onze financial reports waren klaar in april. We zullen deze snel publiceren.

Als je met Alla en Vladislav spreekt dan merk je dat ze gepassioneerd zijn, en ze beantwoorden alle vragen heel openhartig en spontaan. Het is ook goed om te zien dat ze alle tijd nemen om mensen te ontvangen, en tegelijkertijd willen ze ook van alles weten om hun platform te verbeteren.

Het feit dat het platform is voortgekomen uit een onroerend goed projectontwikkelaar is niet iets wat je vaker hoort, maar het geeft wel een goed gevoel bij de onroerend goed projecten die op de site staan. Hier hebben ze zelf ook in geïnvesteerd, en bovendien houden ze scherp toezicht op de cijfers en de ontwikkelingen. Ze houden ook goed toezicht op de leningen en de kredietverstrekkers die aan het platform verbonden zijn, zodat die hun buyback verplichtingen kunnen nakomen indien nodig.

Al met al was mijn indruk van Grupeer al redelijk positief, maar nu ik ze ontmoet en gesproken heb laat ik mijn geld gerust daar verder renderen.

 

Comments: 5

 1. Leo schreef:

  Hoi Ferry,

  Allereerst bedankt voor dit mooie blog, ik volg het al een tijdje met veel plezier!
  Ik wil onder andere gaan investeren bij grupeer. Nu zie ik bij jouw autoinvest bij loan originator dat hier 20 geselecteerd staan. Als ik alles selecteer kom ik op 33.
  Heb jij bewust een aantal partijen ertussen uit gehaald? En zo ja, kun je zeggen welke dit zijn?

  Groet,

  Leo

  • Ferry schreef:

   Hoi Leo,

   Bedankt voor het compliment! Ik zag dat het screenshot verouderd was, die heb ik over het hoofd gezien. Ook bedankt voor het opmerken en doorgeven. Ik heb hem inmiddels bijgewerkt. Ik heb alleen filters gezet o.b.v. rentepercentages etc, niet op originators, landen, of leningtypes.

   Groeten,
   Ferry

 2. Hendd schreef:

  Ha die Ferry
  Bedankt voor je inspirerende blogs!
  Even over Grupeer: je bezoek klinkt heel
  Positief – maar de opbrengst is volkomen stil komen te liggen sinds vorig jaar.
  Wat is je indruk – is het een scam? Raad je mensen nog steeds aan om in Grupeer te stappen?

  • Ferry schreef:

   Hi, nee ik raad het nu absoluut af om geld naar Grupeer over te maken. Elders op mijn blog heb ik daar meer overgeschreven. Ik ben nu een lunchwandeling aan het maken, maar later vandaag zal ik een wat uitgebreider antwoord geven en een melding bij dat oude bezoek artikel plaatsen.

  • Ferry schreef:

   Hi Hendd, ik heb meldingen op mijn Grupeer pagina en bezoek-artikel geplaatst met een waarschuwing. Ten tijde van mijn bezoek leek er niets aan de hand, maar het jaar erop zag het er naar uit dat Grupeer net als Envestio en Kuetzal een scam was. Het verschil is dat de Grupeer site in de lucht is gebleven, maar hun bankrekeningen zijn geblokkeerd en ze zijn dus vleugellam. Het is voor investeerders ook niet mogelijk om hun geld op te nemen. Ik had dit al in vrij veel maandelijkse updates aangestipt, maar had er niet aan gedacht om te waarschuwen op mijn andere aan Grupeer gerelateerde pagina’s en berichten. Absoluut vermijden dus, zelfs als ze weer (volledig of gedeeltelijk) operationeel worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d