Bondora overzicht

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Op deze pagina zie je mijn inkomsten per maand bij Bondora en mijn accountoverzicht. Hiermee kan je een indruk krijgen van dit platform.

Bondora is een peer-to-peer leenplatform gevestigd in Estland, en bestaat sinds 2009. Als je Bondora wilt proberen, adviseer ik om alleen de Go & Grow te gebruiken. Dit is een volledig automatisch account waarbij je ongeveer 6,75% rente krijgt en je geld op elk moment kan opnemen.

De minimum inleg bij Bondora is 10 euro. Het rendement en gemak maakt dit een platform dat erg geschikt is voor kleine bedragen. Van alle platformen lijkt de Go & Grow formule het meest op een spaarrekening. Maar ook als je grote bedragen wil investeren is dit een goede keuze, al is het alleen maar om je risico’s te spreiden.

Op deze pagina vindt je informatie over het registreren, storten en het opnemen van geld bij Bondora.

Op 17 september 2019 ben ik op bezoek geweest bij Bondora, het verslag kan je hier vinden.

Totalen

Laatst bijgewerkt:2023-09-01
Waarde:€ 2.451
Totale groei:€ 1.449
Datum eerste storting:2018-08-22
Datum laatste storting:2020-03-17
Datum laatste opname:2022-08-28
Rendement sinds eerste storting (XIRR):6,9%

Platform details

Geregistreerd in:
Kantoren in:
Actief in:
Opgericht:2009
Start platform:2009
Minimum investering:€ 1
Auto invest:Ja
Totaal gefinancierd:€ 380+ M

Welkomstbonus

Bondora heeft een welkomstbonus voor nieuwe investeerders. Een leuke meevaller natuurlijk, maar het is altijd verstandig om het het platform goed te bekijken. Zou je hier ook investeren als je geen bonus kreeg?

Als je je via deze link registreert krijg je een bonus van 5 euro.

Rente inkomsten per maand

Historisch rendement

Accountoverzicht

Auto-invest instellingen

Ik publiceer de instellingen van mijn auto-invests, om een indruk te geven en ter inspiratie. Het is natuurlijk niet de bedoeling om zomaar deze instellingen over te nemen, kijk vooral naar de instellingen en waardes en stel geen waardes in als je niet begrijpt wat de gevolgen zijn. Er is niet zoiets als ‘de beste instellingen’, dat kan namelijk per investeerder verschillend zijn. Het instellen van een auto-invest betekent ook dat je het investeren uit handen geeft, dus het juist instellen is belangrijk. Zoek bij twijfel altijd de voorzichtige kant op, of blijf handmatig investeren. Als ik instellingen niet vermeld heb dan staan deze op de standaard waardes.

StatusAltijd aan
Go & GrowGeen instellingen nodig/mogelijk

Waardering door blog lezers

Ik heb alle lezers van deze blog gevraagd welke platformen ze aanraden of juist afraden. Zo hoef je niet alleen maar op mijn ervaringen af te gaan, maar helpen we elkaar allemaal juist om beter gefundeerde keuzes te maken. De pagina met alle aanraders en afraders kan je hier vinden.

Natuurlijk werkt dit het beste bij zoveel mogelijk bijdrages van verschillende lezers. Daarom hierbij de vraag om even de moeite te nemen om door te geven welke platformen je aanraadt en welke je juist afraadt (en met een korte toelichting zou helemaal geweldig zijn). Heb je ze al doorgegeven? Superbedankt namens ons allemaal! Je kan je ‘lijstjes’ trouwens ook op elk moment veranderen door ze opnieuw te sturen, dan pas ik dat aan. Je kan ze doorgeven via een comment, of via de contact pagina een prive-berichtje sturen.

 Aanraders🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂
 Afraders😡

Positieve commentaren

“erg prettig en storten/opnemen van geld gaat vlot.”

“Stabiel.”

“Soepel lopende website en snelle betalingen (leuke spaarmogelijkheid).”

“ik sluit me aan bij wat anderen hier al over hebben gezegd. Makkelijk platform.”

“gedraagt zich net als Lender&Spender als een spaarrekening met een hoge rente. Toevoegen en afboeken werkt goed en snel, ‘rente” wordt dagelijks of maandelijks bijgeschreven, met 100% stabiele en voorspelbare bedragen.”

Negatieve commentaren

“Bij onboarding ging het helemaal mis. 5 maanden gewacht en mails gestuurd. Nu loopt het goed maar ik wacht nog met verhogen.”

Disclaimer: Op deze site deel ik mijn ervaringen en kan je lezen hoe het mij verloopt en wat ik tegenkom, maar ik ben geen beleggingsadviseur. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, investeer nooit geld dat je niet bereid bent om te verliezen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voor je gaat investeren en de risico’s begrijpt. Meer informatie kan je hier lezen.

Comments: 8

 1. J. Wesseling schreef:

  Goedemorgen,

  Ook voor u de beste wensen. Wat is de reden dat u gebruik maakt van de “Go & Grow” optie
  en niet de “AutoInvest” mogelijkheid?

  Met vriendelijke groet,

  Wesseling

  • Ferry schreef:

   Als je bij Bondora handmatig of via een auto-invest investeert, komt je geïnvesteerde geld pas vrij als deze door de lener wordt afgelost. Bondora biedt geen buyback garantie, en ik heb veel verhalen gehoord van mensen die veel leningen met achterstanden hebben. Dat betekent dat je in dat geval geld kan verliezen, of dat het heel lang geblokkeerd staat zonder te renderen. Er zijn ook veel mensen die op deze manier geld verloren hebben.

   Bij de Go&Grow optie kan je altijd over je geld beschikken. Op elk willekeurig moment kan je je geld, alles of gedeeltelijk, over laten maken naar je eigen bankrekening. Het staat dus helemaal niet geblokkeerd. Het rentepercentage, tot 6,75%, is ook redelijk te noemen. Natuurlijk is het niet zo hoog als andere platformen, maar nog steeds een heel stuk hoger dan dat van een spaarrekening.

   “Bondora Go & Grow” is de enige optie in de crowdlending markt waar je altijd bij je geld kan. “Mintos Invest & Access” lijkt hetzelfde te bieden, maar daar staat het geld dat in een lening met achterstand zit niet vrij opnemen.

  • mark schreef:

   beste Ferry, das niet geheel correct zie: Het liquideren van activa of direct geld opnemen uit Go & Grow is niet altijd mogelijk. In dit scenario zullen we een deel van uw totale opnamebedrag uitbetalen. Lees hier meer over gedeeltelijke uitbetalingen.

  • Ferry schreef:

   Hoi Mark, je hebt gelijk, deze zomer was dat ook even het geval. Normaal gesproken (en nu) wordt het bedrag dat je opneemt wel direct geheel naar je bankrekening overgemaakt. Het gaat dus om echte uitzonderingssituaties, maar het is natuurlijk wel goed om dat te vermelden. Ik zal dit binnenkort aanpassen.

 2. Demi schreef:

  Hallo,

  lijkt het je verstandig om nu te gaan investeren in go & grow?

  met vriendelijke groet,

  Demi

  • Ferry schreef:

   Hoi Demi,

   de statistieken bij Bondora lijken aan te geven dat Bondora genoeg marge heeft om het Go & Grow percentage te betalen. Dat is ook de reden dat ik geen geld uit Bondora haal en het gewoon daar laat staan. Mijn voorzichtige inschatting is dat dit platform het wel gaat redden, maar in deze tijden is natuurlijk niets zeker.

   Of het verstandig is om te beginnen met investeren is een nog lastigere vraag. Sowieso moet het dan om geld gaan dat je kan missen, zoals voor alle vormen van investeren gaat. Niets is helemaal risicoloos, behalve het op een spaarrekening zetten. Je zou ook een paar maanden kunnen wachten om te kijken hoe de crisis zich verder ontwikkelt, of alvast met een klein bedrag beginnen om te kijken hoe het gaat en of je het bij je vindt passen.

   Groeten, Ferry

 3. Thomas Jonkergouw schreef:

  Hallo Ferry,

  Ik volg jouw blog nu een paar weken en allereerst bedankt voor de heldere uitleg!
  Wat ik hierin niet kan vinden bij Bondoro is of de rente welke je krijgt ook direct weer geïnvesteerd word bij het totaal dat je hebt ingelegd.
  Is dat mogelijk voor zover jij weet, moet je dat handmatig doen of kan dat niet en kan je alleen de rente laten overmaken om weer opnieuw te investeren?
  Dan hebben ze wel een mooi verdienmodel omdat je bij elke overmaking naar je hoofd account 1 euro moet betalen 😉
  Groeten
  Thomas

  • Ferry schreef:

   Hi Thomas, De rente die je voor je Bondora Go&Grow account krijgt wordt dagelijks bijgeschreven. Dat gaat volledig automatisch, hier hoef je niets voor te doen. Je zal zien dan de waarde van je account elke dag wat hoger wordt. Onder ‘Rekeningoverzicht’ zie je de rente transacties.
   Je hoeft alleen maar die euro te betalen als je een keer geld wilt opnemen en naar je eigen bankrekening wilt laten storten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: