Mei 2022: Maand van afschrijvingen

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Mei 2022: Maand van afschrijvingen

De laatste keer dat ik platformen moest afschrijven was gelukkig ruim 2 jaar geleden, maar deze maand is het weer zover. En dat is best een financieel pijnlijke zaak. Hierdoor wordt opeens het verschil tussen mijn Oost Europese platformen en mijn setje West Europese P2P platformen zichtbaar.

Kortom, ik heb dus deze maand de stap gezet om Grupeer en Fast Invest af te schrijven. Ik probeer een zo goed mogelijk beeld te geven van de waardeontwikkeling van mijn portefeuille, en dan is het niet realistisch om investeringen die (zeer waarschijnlijk) verloren zijn in de boeken te laten staan. Misschien dat er nog geld terugkomt, maar ik acht de kans redelijk klein. Mocht dat wel het geval zijn dan verwerk ik het natuurlijk weer in mijn overzichten.

De winst van mijn “Oost Europa groep” is volledig verdampt en zelfs iets in de min gekomen. Het in vergelijking kleine groepje platformen in West Europa houdt dapper stand en heeft dat verlies zelfs bijna gecompenseerd. Het toont wel aan dat ik er goed aan heb gedaan om meer te focussen op platformen met een licentie en platformen die in West Europa gevestigd zijn.

Als ik nu zou beginnen met investeren dan zou ik alleen platformen gebruiken die gereguleerd zijn en een licentie hebben. Dit biedt geen 100% veiligheid, maar er zijn zoveel regels qua transparantie, beveiligen van investeerdergelden, verantwoording afleggen en rapporteren aan de financiële autoriteiten etc. dat ik het een redelijke graadmeter vind voor de betrouwbaarheid en geschiktheid van platformen.

Toen ik een paar jaar geleden begon was de markt nog helemaal nog niet zo ‘volwassen’, maar er waren al een paar platformen met een vergunning of licentie van de financiële autoriteiten. Om te zien wat mijn rendement had kunnen zijn als ik alleen had geïnvesteerd in gereguleerde platformen, heb ik een aparte categorie gemaakt met alle gereguleerde platformen in mijn portefeuille. Daardoor kon ik een overzicht en grafieken maken, en het rendement geeft dan dit beeld:

Zoals je ziet was dat een veel betere keus geweest, een rendement dat schommelt rond de 8% is natuurlijk geweldig. Maar ja, weet alles maar eens achteraf.

Er zijn al flink wat crowdlending platformen met een vergunning, en door een strakker toezicht en flink wat regels zorgen die (in-)direct voor een betere bescherming van investeerders. Nu heeft ook voor het eerst een crowdfunding platformen een licentie gekregen, verderop kan je lezen welke dat is.

Inmiddels is wel duidelijk dat de “belasting-soap” nog wel even doorgaat. De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan dat de belastingdienst niet verplicht is tot compensatie van mensen die geen bezwaar hebben gemaakt tegen het rekenen met een fictief rendement. Maar, het kabinet houdt de opties nog even open en heeft nog niet beslist dat er helemaal geen compensatie komt. Men vindt heel terecht dat het niet eerlijk is om een paar mensen wel te compenseren en de rest niet, dus er is nog hoop. Maar ik verwacht niet dat er een totale gelijkwaardige compensatie voor iedereen komt. Dat zou namelijk vele miljarden kosten en dat is zeker in deze tijd geen waarschijnlijke optie. Ik zou het eerder logisch vinden als ze alleen de spaarders gaan compenseren, op die manier wordt toch het grootste deel van de mensen gecompenseerd. Door voor de afgelopen jaren het fictieve rendement voor investeerders niet te compenseren worden vooral de mensen geraakt die het wel kunnen opvangen, en bovendien hebben een hoop investeerders hogere rendementen behaald dan dan fictieve rendement. Komende zomer wordt duidelijk wat er gaat gebeuren, uiterlijk op Prinsjesdag in september.

Portfolio overzicht mei 2022

Afgelopen maand is mijn totale portefeuille met € -11.301,99 in waarde gedaald, door de afschrijving van Grupeer en Fast Invest. Mijn gemiddelde rendement over alle platformen is nu 11,9%. In de tabel hieronder zie je de details per categorie.

CategorieGroeiXIRRWaardeGestort
Crowdlending (west)€ 63,016,3%€ 8.479€ -36
Crowdlending (oost)€ -11.264,37-1,0%€ 43.842€ 0
Crowdlending (licensed)€ 313,147,7%€ 39.321€ -36
Crowdfunding€ -269,275,2%€ 44.183€ 0
Beurs€ 168,6452,0%€ 68.845€ -10.000
Portefeuille€ -11.301,9911,9%€ 165.348€ -10.036

Passief inkomen per maand

De hevige pieken en dalen op de beurs zorgen er voor dat ik geen goed beeld heb bij het passief inkomen dat mijn investeringen kunnen opleveren als ik stop met werken. Daarom hanteer ik nu het 6-maands voortschrijdend gemiddelde van mijn inkomsten.

Je kan mijn definitie van passief inkomen vinden op mijn portefeuille pagina.

Activiteiten

Om te laten zien hoe weinig tijd je kwijt bent bij het investeren via crowdfunding en crowdlending, laat ik hier zien wat ik deze maand precies gedaan heb:

PlatformDatumActiviteit
 Max Crowdfund6 mei€ 100 geïnvesteerd in 884887 - Bad Honnef, 53604, Germany (11%)
 Max Crowdfund10 mei€ 100 geïnvesteerd in 786869 - Southend-on-Sea, SS9 5XF, United Kingdom (10%)
 ING17 meiBijgestort: € 200
 ING17 meiAmundi Prime europe UCITS ETF gekocht (4@24,89)
 ING17 meiWisdomTree Precious Metals ETF gekocht (16@6,40)
 Crowdestor30 mei€ 100 geïnvesteerd in Handmatig €10 geinvesteerd in 10 consumentenleningen
 Inrento31 mei€ 100 geïnvesteerd in Vievis Hotel I (8%)

Natuurlijk heb ik ook wel tussendoor gekeken hoe het liep, maar dit was puur voor de fun en niet nodig om deze rendementen te halen.

Crowdlending

Ik heb mijn P2P platformen gegroepeerd, in een groep platformen uit Oost Europa en een groep uit West Europa. In de tabel hieronder zie je de verhouding tussen deze twee groepen.

CategorieGroeiXIRRWaardeGestort
Crowdlending (west)€ 63,016,3%€ 8.479€ -36
Crowdlending (oost)€ -11.264,37-1,0%€ 43.842€ 0
Crowdlending€ -11.201,36-0,1%€ 52.320€ -36

Crowdlending (west)

In de tabel en paragrafen hieronder zie je welke platformen mijn “West Europa groep” vormen.

PlatformGroeiXIRRWaardeInfo
 Flender€ 17,146,0%€ 3.222 Info
 Funding Circle NL€ 4,338,7%€ 614 Info
 Lender & Spender€ 37,254,0%€ 3.580 Info
 Max Crowdfund€ 4,294,8%€ 1.063 Info
€ 63,016,3%€ 8.479

 Flender

De auto-invest bij Flender investeert zo 2 a 3 keer per maand, terwijl ik zo’n 1 a 2 keer per maand een mail krijg dat er een lening succesvol helemaal is afgelost. Zo wordt mijn portefeuille hier steeds meer gespreid. Was er vorige maand nog een paar honderd euro geïnvesteerd, nu is dat praktisch allemaal weer opnieuw geïnvesteerd. Lang leve de auto-invest.

Dit platform heeft geen buyback garantie, maar zo’n garantie zegt ook niet alles. Wat ze wel doen is intensief proberen om leningen afgelost te krijgen of anders de gelden terug te vorderen. Zoals je hieronder kan zien is een kleine hoeveelheid leningen afgeschreven, maar ondanks dat wordt er een mooi rendement gerealiseerd.

Bij Flender heb ik afgelopen maand € 17,14 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 6,0%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Flender te zien

 Funding Circle NL

De twee overgebleven projecten op Funding Circle NL blijven keurig rente en aflossing betalen, en mijn rendement is nog steeds prima hier. Gewoon jammer dat je hier niet meer als particuliere investeerder terecht kan. Rente en aflossing wordt elke maand direct op mijn bankrekening gestort, en daarom daalt de rente elke maand gestaag.

Bij Funding Circle NL heb ik afgelopen maand € 4,33 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 8,7%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Funding Circle te zien

 Lender & Spender

Lender & Spender blijft een van de stabielste platformen, het is een groot voordeel dat het een volledig Nederlands platform is. Het heeft een vergunning van de AFM en verstrekt leningen aan Nederlandse consumenten, en we hebben het in ons land zo goed dat de kredietwaardigheid hoog is. Daarnaast wordt je geld automatisch over zo veel verschillende leningen gespreid dat het bijna bizar is. Je zou het bizar veilig kunnen noemen, want een foute lening heeft dan heel weinig invloed op je resultaat. En daarnaast voelt het gewoon heel vertrouwd, een platform dat zo dicht bij huis opereert. Als ik maar 1 platform zou mogen kiezen om zonder omkijken te investeren dan zou het deze zijn.

Bij Lender & Spender heb ik afgelopen maand € 37,25 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 4,0%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Lender & Spender te zien

 Max Crowdfund

Bij Max Crowdfund kon ik aan het begin van de maand in twee nieuwe projecten investeren, een Duits en een Engels project. Zo’n drie weken later kwam er echter een mail dat de lening geannuleerd was omdat deze niet aan het minimumbedrag kwam. Maar omdat er nu een paar projecten per maand gepubliceerd worden kan ik het vast weer snel investeren.

Ten minste, dat hangt er ook wel een beetje van af of ze hun IT problemen snel oplossen. Door wat problemen worden binnenkomende betalingen niet zichtbaar op de rekeningen, en een poging om dit te herstellen ging ook niet helemaal goed. Gelukkig zijn alle leningen hier geborgd door de hypotheken op de betreffende panden, en staat het platform onder toezicht van de AFM. Ik heb er dus wel vertrouwen in dat het snel goed komt, maar behoorlijk knullig is het wel. De komende dagen hou ik het platform wel in de gaten om te zien of de betalingen weer binnenstromen.

Bij Max Crowdfund heb ik afgelopen maand € 4,29 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 4,8%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Max Crowdfund te zien

Crowdlending (oost)

In de tabel en paragrafen hieronder zie je welke platformen mijn “Oost Europa groep” vormen.

PlatformGroeiXIRRWaardeInfo
 Bondora€ 20,496,8%€ 3.702 Info
 Brickstarter€ 7,724,8%€ 1.875 Info
 Bulkestate€ 0,004,7%€ 3.292 Info
 Crowdestate€ 0,008,4%€ 3.189 Info
 Crowdestor€ 5,4413,1%€ 1.487 Info
 Envestio€ 0,00-100,0%€ 0 Info
 EstateGuru€ 29,619,7%€ 2.744 Info
 Fast Invest€ -3.035,33-100,0%€ 0 Info
 Grupeer€ -8.567,00-100,0%€ 0 Info
 Inrento€ 3,656,0%€ 2.303 Info
 Iuvo€ 0,006,9%€ 6.533 Info
 Kuetzal€ 0,00-100,0%€ 0 Info
 Mintos€ 158,769,8%€ 5.208 Info
 NEO Finance€ 11,913,9%€ 2.220 Info
 PeerBerry€ 7,7410,0%€ 1.218 Info
 Reinvest24€ 34,806,6%€ 2.908 Info
 Robocash€ 14,9912,6%€ 1.398 Info
 TFG Crowd€ 0,0012,7%€ 891 Info
 TWINO€ 17,219,7%€ 2.196 Info
 Viainvest€ 25,6411,9%€ 2.676 Info
€ -11.264,37-1,0%€ 43.842

 Bondora

Bondora heeft de financiële jaarcijfers over 2021 bekend gemaakt, en ze hebben 5 mijlpalen behaald. 2021 was het vijfde winstgevende jaar op rij, met een nettowinst van 6,7 miljoen euro op een omzet van 30 miljoen euro. Er is voor 141 miljoen euro aan leningen verstrekt, die gefinancierd zijn door 185.000 actieve investeerders.

Als je dat allemaal zo leest kan je zo ongeveer niet anders concluderen dat het financieel gezond is. Omdat het gemiddelde rendement nu de laatste maanden stabiel blijft op 7,4% zal het rendement van Go&Grow wel gewoon 6,75% blijven. En omdat je in principe op elk moment je geld op kan nemen is Go&Grow een hele investeringsoptie. De liquiditeit lijkt op die van een spaarrekening, het rendement op andere vormen van investeren.

Bij Bondora heb ik afgelopen maand € 20,49 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 6,8%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Bondora te zien

 Brickstarter

Mijn ontvangen rente bij Brickstarter is nu opgelopen tot bijna 40 euro, dus nog even en dan zit ik aan het minimum investeringsbedrag van 50 euro. Er komt gemiddeld 1 project per maand beschikbaar, dus het is even afwachten wanneer ik weer kan investeren. Investeren kan alleen handmatig, maar als je geen grote bedragen investeert dan duurt het ook even voordat de ontvangen rente en winsten weer opnieuw geïnvesteerd kunnen worden. Dus hoef je er toch niet dagelijks of wekelijks mee bezig te zijn.

Bij Brickstarter heb ik afgelopen maand € 7,72 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 4,8%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Brickstarter te zien

 Bulkestate

Het vrije bedrag bij Bulkestate is opgelopen tot 215 euro, dus komende week ga ik daar 200 euro van opnemen. Mijn accountwaarde hier ligt met bijna 3300 euro een stuk hoger dan mijn limiet. Om mijn risico’s wat te beperken en wat meer te spreiden wil ik niet meer dan 2500 euro hebben uitstaan bij platformen uit Oost Europa of platformen zonder licentie.

Bij Bulkestate is de waarde van mijn portefeuille de afgelopen maand gelijkgebleven. Het gemiddelde rendement is nu 4,7%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Bulkestate te zien

 Crowdestate

Voor Crowdestate geldt hetzelfde, hier ga ik 250 euro opnemen. Dan is de waarde zo’n 2900 euro, een stuk dichter bij mijn eigen limiet. Niet iedere investeerder zou zo extreem moeten spreiden, maar elke investeerder zou wel moeten nadenken over het spreiden van risico’s.

Bij Crowdestate is de waarde van mijn portefeuille de afgelopen maand gelijkgebleven. Het gemiddelde rendement is nu 8,4%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Crowdestate te zien

 Crowdestor

Crowdestor biedt nu ook consumentenleningen aan, in samenwerking met de Spaanse kredietverstrekker Simpleros.

Het minimum investeringsbedrag is 10 euro en er is een 60 dagen buyback garantie, als dit tenminste bij de lening staat aangegeven (de kredietverstrekker koopt de lening terug als deze 60 dagen achterloopt met betalingen inclusief opgebouwde rente). Zeker iets om op te letten als je hierin wilt investeren.

Omdat ik 100 euro vrij had staan heb ik die handmatig in consumentenleningen geïnvesteerd om te kijken hoe dit platform er mee omgaat, de auto-invest hier werkt nog niet op consumentenleningen. Investeren is wel supersimpel, je hoeft alleen maar op de gele knop te klikken en te bevestigen. Natuurlijk kan je het bedrag aanpassen en eerst de details van de lening bekijken.

Bij Crowdestor heb ik afgelopen maand € 5,44 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 13,1%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Crowdestor te zien

 EstateGuru

De campagne van EstateGuru op het crowdfunding platform Seedrs was succesvol: er is ruim drie keer meer geïnvesteerd dan het originele doel van €500.000. De campagne (link) is van het type ‘convertible’, wat betekent dat je investering pas bij de volgende investeringsronde in aandelen omgezet wordt. Je krijgt dan echter wel 20% korting.

Het vrije bedrag hier is nu opgelopen tot 530 euro, dus komende maand ga ik 500 euro opnemen en dan de auto-invest weer aanzetten. Het is niet dat ik ontevreden bent over dit platform, zeker niet, maar hierdoor kan ik mijn account hier onder mijn zelfopgelegde limiet van max 2.500 euro per Oost Europees platform brengen.

Bij EstateGuru heb ik afgelopen maand € 29,61 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 9,7%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over EstateGuru te zien

 Fast Invest

Deze maand heb ik (eindelijk) de stap maar genomen om Fast Invest af te schrijven. Je kan geen geld opnemen, zelfs geen geld wat als vrij beschikbaar staat aangegeven op je dashboard. Een tijdje was ik nog een beetje hoopvol dat het nog wel goed zou kunnen komen, maat het duurt nu al zo lang dat ik toch de stap maar zet. Natuurlijk pas ik het gelijk weer aan als ze toch plotsklaps gaan uitbetalen, maar ik heb er een hard hoofd in.

Bij Fast Invest is mijn portefeuille de afgelopen maand met € 3.035,33 in waarde gedaald. Het gemiddelde rendement is nu -100,0%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Fast Invest te zien

 Grupeer

Voor Grupeer heb ik dezelfde stap gezet. Ook dit platform heb ik nu ‘officieel’ afgeschreven. Pijnlijk natuurlijk, maar ik verwacht niet echt meer iets van dit geld terug te zien. En eens moet ik toch de financiële klap administreren.

Bij Grupeer is mijn portefeuille de afgelopen maand met € 8.567,00 in waarde gedaald. Het gemiddelde rendement is nu -100,0%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Grupeer te zien

 Inrento

EvoEstate is in maart opgegaan in Inrento, en vanaf deze update heb ik die wijziging ook doorgevoerd op mijn blog. Het is nog een beetje een overgangssituatie, want de bestaande investeringen zijn nog te vinden op de EvoEstate terwijl nieuwe investeringen alleen nog mogelijk zijn via de Inrento website. Wel worden alle binnenkomende aflossingen en rentebetalingen automatisch van je EvoEstate account naar je Inrento account overgeboekt. bij Inrento is mijn open saldo nu zo’n 122 euro, dus binnenkort kan ik hier mijn eerste investering doen.

Als EvoEstate investeerder krijg je de eerste drie jaar een cashback korting. In 2022 krijg je 1,5%, in 2023 is de cashback 1% en in 2024 krijg je nog 0,5% van je investeringen in je Inrento account gestort.

Toevallig zag ik gisteren een email binnenkomen van Inrento, met de melding dat de website lastig te bereiken was door grote drukte. Er was namelijk net een nieuw project gepubliceerd en daardoor bezochten veel investeerders gelijk de website. Natuurlijk heb ik gelijk mijn steentje bijgedragen aan die drukte, om te kijken of ik snel ook nog even mijn eerste investering hier kon doen. En dat was gelukkig geen probleem.

Bij Inrento heb ik afgelopen maand € 3,65 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 6,0%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Inrento te zien

 Iuvo

Bij Iuvo is de waarde van mijn portefeuille de afgelopen maand gelijkgebleven. Het gemiddelde rendement is nu 6,9%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Iuvo te zien

 Mintos

Bij Mintos kan je vanaf nu in Notes investeren, in tegenstelling tot Claims zijn dit gereguleerde investeringen. In juni kan je nog in zowel claims als notes investeren maar per 1 juli alleen nog maar in notes. Dit is goed nieuws voor beleggers, want doordat notes gereguleerd zijn vallen je investeringen dan onder de beleggersbeschermingsregeling van maximaal 20.000 euro.

Mintos heeft nu een paar aantrekkelijke cashback acties lopen. Je krijgt dan een percentage van de waarde van je investering teruggestort als bonus. Er zijn een paar voorwaarden, maar als je zo’n bonus weer opnieuw investeert dan kan je een heel mooi rendement halen.

Bij Mintos heb ik afgelopen maand € 158,76 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 9,8%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Mintos te zien

 NEO Finance

NEO Finance heeft de limiet voor hun eigen “skin in the game” verhoogd. Tot nu toe investeerde het bedrijf/platform tot maximaal 50% van de lening zelf, maar gezien het groeiende aantal leningen wordt de andere helft steeds langzamer door de investeerders gefinancierd. Als een lening niet binnen 2 dagen vo gefinancierd is, dan kan NEO Finance besluiten om tot 80% zelf te financieren.

Zelf zie ik dit alleen maar als een voordeel, want daardoor is het platform er zelf ook bij gebaat om goede leningen te publiceren en indien nodig actief achter wanbetalers aan te gaan. En doordat ze twee dagen wachten heeft de auto-invest al lang de kans gekregen om indien mogelijk in die leningen te investeren, dus het is een win-win situatie.

Bij NEO Finance heb ik afgelopen maand € 11,91 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 3,9%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over NEO Finance te zien

 PeerBerry

Af en toe komt er bericht van PeerBerry dat een deel van de door de oorlog getroffen leningen afgelost wordt. Soms zit er een paar weken tussen de aflossingen en soms komt er elke week wat binnen, maar tot nu toe is ongeveer een derde van de door de oorlog getroffen leningen afgelost.

PeerBerry heeft hun publieke pagina met statistieken uitgebreid met terugbetalingsgevens van de door de oorlog getroffen kredietverstrekkers. Zo kan je o.a. per groep en per individuele kredietverstrekker zien welke bedragen nog niet afgedekt zijn.

Bij PeerBerry heb ik afgelopen maand € 7,74 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 10,0%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over PeerBerry te zien

 Reinvest24

Reinvest24 bestaat nu 4 jaar, en volgens eigen zeggen zijn ze het afgelopen jaar een van de snelst groeiende platformen geweest.

Afgelopen jaar is het aantal investeerders met 76% gestegen, en zijn er 2016% meer investeringen gedaan. Dat noem ik wel een flinke groei ja.

Deze maand is het project “Montesano residential complex – 5 houses” verkocht, en heb ik de investering plus de winst ontvangen. In mei vorig jaar investeerde ik hier 121 euro in, en behalve deze inleg heb ik ook € 17,64 winst ontvangen. Hierdoor heeft mijn rendement een sprongetje gemaakt van 6,3% naar 6,6%, niet slecht dus.

Bij Reinvest24 heb ik afgelopen maand € 34,80 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 6,6%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Reinvest24 te zien

 Robocash

Robocash heeft de door de accountant gecontroleerde cijfers over 2021 gepubliceerd, en die zien er niet verkeerd uit. De gehele groep maakt een steeds grotere solide winst.

Het platform heeft er sinds het begin van dit jaar meer dan 3000 investeerders bijgekregen, en het totaal zit nu boven de 25.000. In het eerste kwartaal heeft de groep de impact van de oorlog kunnen beperken, en zelfs de geplande resultaten met 332% kunnen voorbijstreven.

Bij Robocash heb ik afgelopen maand € 14,99 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 12,6%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Robocash te zien

 TFG Crowd

Bij TFG Crowd zie ik alleen maar rode vlaggen, en ik zou hier dus wegblijven. Gelukkig heb ik hier al meer opgenomen dan ik gestort had, dus laat ik dit platform lekker in mijn portefeuille zitten.

Bij TFG Crowd is de waarde van mijn portefeuille de afgelopen maand gelijk gebleven. Het gemiddelde rendement is nu 12,7%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over TFG Crowd te zien

 TWINO

Het TWINO platform bestaat 6 jaar (de groep verstrekt al leningen sinds 2009), en het heeft een grote mijlpaal bereikt: er is voor 1 miljard euro aan leningen gefinancierd. In Europa heeft het platform iets meer dan 5% van de markt in handen en er zijn ruim 58.000 geregistreerde investeerders.

Net als Mintos verwacht ook TWINO binnen een paar weken de overstap te maken van ongereguleerde naar gereguleerde investeringen. Dankzij de nieuwe Europese wetgeving vallen die dan ook onder de beleggersbeschermingsregeling van maximaal 20.000 euro.

Bij TWINO heb ik afgelopen maand € 17,21 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 9,7%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over TWINO te zien

 Viainvest

Nu Mintos en TWINO de transitie naar gereguleerde investeringen maken, verwacht ik dat Viainvest hier ook spoedig iets over zal laten weten. Viainvest ontving de Investment Brokerage Firm licentie eind vorig jaar, en toen gingen ze naar eigen zeggen een zes maanden lange overgangsfase in. Die is denk ik nu wel zo’n beetje op het einde aan het lopen.

Bij Viainvest heb ik afgelopen maand € 25,64 rente ontvangen. Het gemiddelde rendement is nu 11,9%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Viainvest te zien

Crowdfunding

PlatformGroeiXIRRWaardeInfo
 CrowdAboutNow€ 0,000,0%€ 13.500 Info
 Crowdcube€ -34,460,1%€ 4.854 Info
 Seedrs€ -234,818,0%€ 25.829 Info
€ -269,275,2%€ 44.183

 CrowdAboutNow

Via CrowdAboutNow heb ik nu twee investeringen gedaan. Door mijn eerste investering heb ik een aandeel in Beer in a Box verkregen, bekend van de mooie speciaalbierabonnementen. De tweede was in een lening aan LOC Brewery uit Tilburg. Het is natuurlijk puur toeval dat dit allebei biergerelateerde investeringen zijn, al ben ik zelf ook een bierbrouwer.

Ik wacht nog op een volgende aandelencampagne op Crowdaboutnow, omdat ik eigenlijk niet in nog meer leningen wil investeren. Dit platform zit in mijn Crowdfunding categorie omdat die vooral investeringen is waarbij je een aandeel krijgt in startende ondernemingen, en als ik dan weer vooral in leningen ga investeren dan onderscheidt het zich niet meer van de andere platformen en categorieën.

Bij CrowdAboutNow is de waarde van mijn portefeuille de afgelopen maand gelijk gebleven. Het gemiddelde rendement is nog steeds 0,0%.

 Crowdcube

Crowdcube heeft als eerste platform in Europa een crowdfunding vergunning gekregen. Hierdoor wordt het makkelijker voor ze om diensten in heel Europa aan te gaan bieden, en het betekent ook weer net even wat meer bescherming voor investeerders.

Bij Crowdcube is mijn portefeuille de afgelopen maand met € 34,46 in waarde gedaald. Het gemiddelde rendement is nu 0,1%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Crowdcube te zien

 Seedrs

Begin vorig jaar werd bekend dat de fusie tussen Seedrs en Crowdcube niet doorging, en eind vorig jaar dat in plaats daarvan Seedrs overgenomen zou worden door Republic. Zoals het er nu uitziet krijgen alleen grotere aandeelhouders deels aandelen Republic en deels cash voor hun aandelen Seedrs, en worden kleine aandeelhouders helemaal uitgekocht. Ik heb een aantal aandelen van Seedrs gekocht via het Seedrs platform zelf, en val in de laatste categorie.

Ik vind dat ook prima, volgens de berichten wordt er ongeveer £23.59 per aandeel betaald. Toen ik in 2019 investeerde was de prijs per aandeel £16.51 dus dat lijkt een mooie winst te worden. Dan kan dan weer mooi de de waardedaling van Loowatt compenseren, die is met 20% gedaald van 10 pond naar 8 pond.

Bij Seedrs is mijn portefeuille de afgelopen maand met € 234,81 in waarde gedaald. Het gemiddelde rendement is nu 8,0%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Seedrs te zien

Beurs

PlatformGroeiXIRRWaardeInfo
 DEGIRO€ -1.247,2624,6%€ 21.476 Info
 ING€ -90,1211,0%€ 6.490 Info
 Saxo Bank€ 1.506,0295,5%€ 40.879 Info
€ 168,6452,0%€ 68.845

 DEGIRO

Afgelopen maand in mijn portefeuille bij DEGIRO een flink stukje in waarde gedaald, maar bestaat toch voor iets meer dan de helft uit pure winst. En het rendement is ietsjes gezakt, maar met ongeveer 25% ziet dat er nog steeds prima uit.

Een tijdje geleden ben ik hier begonnen om te investeren in ETFs die vooral op dividend gefocust zijn. Ik heb hier ook nog een paar stuks digital security ETF en wat fysiek goud, ik denk dat ik die komende maand ga verkopen nu ze op een kleine winst staan. Die vrijgekomen bedragen wil ik dan weer evenredig verdelen over die 5 dividend ETFs.

Bij DEGIRO is mijn portefeuille de afgelopen maand met € 1.247,26 in waarde gedaald. Het gemiddelde rendement is nu 24,6%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over DEGIRO te zien

 ING

Aangezien ik vorige maand bij ING vergeten was om de maandelijkse aankopen in edelmetalen en economie ETFs te doen, heb ik deze maand het dubbele gekocht.

Ik stort hetzelfde bedrag in beide categorieeen, dus normaal gesproken is de verhouding in mijn portefeuille 50%-50%. Maar in de onderstaande grafiek is te zien dat economische omstandigheden en gebeurtensisen zoals de oorlog een groot effect kunnen hebben. Maar er is ook te zien dat de koersen weer naar elkaar toe bewegen.

Bij ING is mijn portefeuille de afgelopen maand met € 90,12 in waarde gedaald. Het gemiddelde rendement is nu 11,0%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over ING te zien

 Saxo Bank

Ik heb er over nagedacht om ook de rest van mijn olie bij Saxo Bank te verkopen, de koers schommelt nog steeds rond de 23 euro. De aankoopkoers was 2,40 en bij aankoop dacht ik dat een koers van 20 a 30 euro wel een theoretisch maximum zou zijn. Dan is 23 euro natuurlijk erg mooi, maar ik hoor allerlei signalen dat door de oorlog en de sancties de prijs nog veel verder kan stijgen. Omdat ik er toch al enorme winsten op verzilverd heb vind ik het niet erg om te gokken op een nog hogere koers, verliezen kan toch niet meer.

De aandelen Aegon schommelen nu tegen de 5 euro, wat betekent dat het na de flinke val in de Corona tijd weer in de buurt is van het hoogste niveau van de afgelopen 5 jaar. Daarom heb ik nu verkooporders geplaatst om ze allemaal te verkopen, in plukjes van 200 stuks tegen een steeds iets hogere verkoopkoers.

Bij Saxo Bank is mijn portefeuille de afgelopen maand met € 1.506,02 in waarde gestegen. Het gemiddelde rendement is nu 95,5%.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Saxo Bank te zien

Blog verkeer

Ten slotte…

Via de contact pagina kan je je abonneren zodat je bericht krijgt als ik weer een update plaats. Of kom over een maandje gerust eens terug, om te zien wat er deze maand gebeurd is.

Mocht je overwegen om ook te gaan investeren, wees dan niet impulsief en laat je niet zomaar verleiden door hoge rentepercentages. Ik probeer zo objectief mogelijk te laten zien wat wel werkt en wat niet werkt, maar ik ben geen professional en geen adviseur. Als je een beslissing hebt gemaakt kan je kijken of er nog interessante acties zijn, ik heb een actiepagina gemaakt met een overzicht van de tijdelijke acties en cashback bonussen die platformen geven.

Als je deze post interessant vond, klik dan op de like/deel knoppen hieronder en laat anderen hier ook kennis mee maken. Mijn vorige berichten met tips en resultaten van de afgelopen maanden kan je hier vinden, dus struin gerust eens rond.

Disclaimer: Op deze site deel ik mijn ervaringen en kan je lezen hoe het mij verloopt en wat ik tegenkom, maar ik ben geen beleggingsadviseur. Investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, investeer nooit geld dat je niet bereid bent om te verliezen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voor je gaat investeren en de risico’s begrijpt. Meer informatie kan je hier lezen.

 

Comments: 8

 1. Jouk Pols schreef:

  Hi Ferry,

  Leuk om je blogs te lezen. Waarom neem je afscheid van Fast Invest? Ik zit daar ook op, maar heb nergens problemen mee voor zover ik weet..

  • Ferry schreef:

   Hi, het grote probleem bij Fast Invest is dat ze niet uitbetalen. Dus als je geld opneemt dan wordt het niet naar je eigen bankrekening gestort. Op hun site geven ze aan dat dat komt door uitgestelde betalingen van de leners, en zo proberen ze de schuld daar te leggen. Maar als je in je account geld vrij beschikbaar hebt en ze aangeven dat je dat kunt investeren dan moet dat geld er dus gewoon zijn en moet je het ook kunnen opnemen. En dat is dus al maanden niet het geval…

 2. Gertjan schreef:

  Heel erg bedankt voor jouw tips en inzichten te delen, telkens heel leuk om te lezen en enorm zinvol voor beginnende investeerders!

 3. DutchFI schreef:

  Een groot deel van mijn IUVO inleg, en een deel van Mintos is in Rusland, en zit nu dus vast. Ben je bekend met hoog dividend beleggen in Amerikaanse CEFs, REITS, preferente aandelen? Daar haal je gemakkelijk, en met minder risico hetzelfde rendement. Kijk eens een webinar van Beter beleggen dan de Bank, of wordt lid van de FB groep Hoog Dividend Beleggen. Ik ben aan het stoppen met de crowdfunding, maar de inleg komt maar langzaam terug. Terwijl mijn hoog dividend beleggingen elke maand/kwartaal dividend opleveren, en liquide zijn.

 4. Jeroen Paarlberg schreef:

  Hi Ferry,

  Leuk en interessant om zo iedere maand jouw blog te lezen. Ik heb zelf ongeveer hetzelfde P2P en Crowdfunding portfolio dus dat maakt het erg zinvol om jouw kijk op de platformen te lezen.

  Nu zit ik met een vraag waar ik zelf niet helemaal uitkom. Ik hoop dat jij me er wat advies over kan geven.

  Ik wil van een aantal platformen uitzoeken hoe deze er financieel voorstaan. Dus a.d.h.v. jaarverslagen of iets dergelijks achterhalen of het platform financieel gezond is, en of het voor mij veilig is om er nog meer in te gaan investeren.
  Nu weet ik niet waar ik die informatie kan vinden, en eerlijk gezegd ook niet waar ik dan naar zou moeten kijken.

  Hoe doe jij dat?

  Ik hoop dat je me een stap verder kan helpen:)
  Alvast bedankt voor de moeite.

  Groeten Jeroen

  • Ferry schreef:

   Hi Jeroen, steeds meer platformen publiceren gelukkig jaarcijfers op hun site, in dat geval is dat de snelste en mijn eerste bron van dit soort informatie. Daarnaast kijk ik o.a. of er publieke toegang is van de gegevens die bedrijven verplicht zijn om door te geven en te registreren, via deze link kan je een voorbeeld zien (ik heb even Seedrs als voorbeeld genomen):
   https://find-and-update.company-information.service.gov.uk/company/06848016/filing-history

   Groeten,
   Ferry

  • Ferry schreef:

   Mijn voorbeeld was van het Engelse handelsregister, maar ook andere landen bieden dit. In Nederland kan je via het KvK handelsregister de jaarrekeningen opvragen, maar dat moet je wel een klein bedrag voor neerleggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: