Aflossen, een goed begin!

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Aflossen en sparen zijn belangrijk om financieel vrijer te zijn. Als je je leningen aflost worden je maandlasten lager, en heb je meer ruimte om tegenvallers op te vangen. Op deze pagina vind je tips om je leningen af te lossen.

Zorg dat je ook voldoende spaargeld hebt om financiële tegenvaller te kunnen opvangen. Dit voorkomt misschien ook dat je weer een nieuwe lening afsluit. En na het aflossen en sparen krijg je dan ook meer mogelijkheden om te investeren met hogere rendementen, bijvoorbeeld via crowdlending.

Hoe begin je?

Het beste kan je beginnen met het maken van een overzicht van al je leningen. Denk aan je creditcards, studiefinanciering, doorlopend krediet, persoonlijke lening, de lening voor je auto of mobiele telefoon. Staat je huis onder water? Dan kan je dat stuk ook op je lijstje zetten. Zet de waardes van deze schulden op de lijst, samen met het rentepercentage dat je hierover moet betalen. Een compleet overzicht is misschien confronterend maar geeft je ook een duidelijk doel. Werk dit lijstje ook elke maand bij, totdat je alles hebt afgelost. Maak er een sport van om alles af te lossen.

Hoe kan je aflossen?

Probeer elke maand wat extra af te lossen. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder rente, en ben je sneller van je schulden af. Heb je meerdere schulden? Dan kan je natuurlijk bij allemaal steeds wat extra aflossen. Je kan ook een specifieke schuld uitkiezen en alles wat je extra wil betalen gebruiken om deze af te lossen.  Kies de manier van aflossen die voor jou het beste werkt. 

Vind je het lastig om het extra aflossen vol te houden, dan kan je bijvoorbeeld je lijst sorteren op de grootte van de schuld. Zet de kleinste schuld bovenaan en de grootste schuld onderaan. Kies dan steeds de kleinste uit, en los die zo snel mogelijk af. Zo wordt je lijst het snelst korter, en dat kan het makkelijker maken om vol te houden.

De snelste manier om van al je schulden af te komen is door te kijken naar de rentepercentages die je moet betalen. Zet de schuld met het hoogste rentepercentage bovenaan je lijst, en de schuld met het laagste rentepercentage onderaan. Los dan zo snel mogelijk je duurste schuld af. Zo betaal je uiteindelijk zo min mogelijk rente, het is tenslotte zonde om dat aan de bank te betalen. Dan kan je het beter gebruiken om de rest van je schulden af te lossen, of te sparen.

Heb je een (dure) creditcard schuld? Denk dan goed na of je deze wel echt nodig hebt. Wil je echt af van deze schuld, knip dan gewoon je kaart door en zeg ‘m op zodra je hebt alles hebt afgelost. In Nederland kan je overal pinnen, en in het buitenland tegenwoordig meestal ook. Voor online aankopen kan je bijvoorbeeld ook een prepaid creditcard nemen. Hier stort je vooraf geld op, en hierdoor kan je geen schulden opbouwen. Er is dus ook geen BKR toetsing, en je hoeft ook geen bewijs van inkomen te leveren. Je kan een prepaid of debet creditcard online aanvragen via o.a. Viabuy en de ANWB.

Herfinancieren

Tenslotte kan je nog overwegen om een of meer dure leningen af te lossen door een nieuwe lening af te sluiten die een beduidend lager rentepercentage heeft. Let er dan wel op dat je deze ook daadwerkelijk direct gebruikt om die leningen af te lossen. Neem ook geen doorlopend krediet, maar bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Deze moet je verplicht aflossen, hierdoor kom je niet in de verleiding om toch dat krediet ergens voor te gebruiken. Goedkope kredieten kan je online vinden via bijvoorbeeld Lender&Spender, Krediet Spotter, Krediet Groep Nederland, of Santander.

Schuld afgelost?

Heb je een schuld helemaal afgelost? Geweldig! Dit is het moment om die schuld door te strepen op je lijst, jezelf te feliciteren, en door te gaan. Je was al gewend om maandelijks te betalen voor deze schuld, dus nu kan je dit bedrag gaan gebruiken om extra af te lossen. Zo houd je je uitgaven gelijk, en ben je nog sneller van je schulden af. Kies dus direct de volgende schuld uit om helemaal af te lossen.

Heb je al je schulden afgelost? Dit mag je gerust even vieren. Scheur dat lijstje lekker in stukjes, verbrandt het of bedenk iets anders leuks! Het is echter geen reden om de teugels helemaal los te gooien. Het bedrag dat je elke maand kwijt was kan je nu gebruiken om jezelf te betalen. Je kan het gaan gebruiken om te sparen, zodat je een gezonde buffer hebt om financiële tegenvallers op te kunnen vangen.

Als je al je schulden hebt afgelost en een goede buffer hebt opgebouwd op je spaarrekening, kan je kijken naar de mogelijkheden om te gaan investeren. Je kan investeren via de beurs, of bijvoorbeeld via crowdlending. Bedenk goed hoeveel je risico je wilt lopen en hoeveel geld je kan missen om te investeren. 

Comments: 2

 1. mark schreef:

  Beste Ferry,
  “Je kan ook een specifieke schuld uitkiezen” dit moet dan de schuld met de hoogste rente zijn!
  Herfinancieren kan ook bij lender en spender.

  • Ferry schreef:

   Hi Mark, bedankt voor je aanvulling, ik heb Lender & Spender aan het rijtje toegevoegd.
   Dat je de schuld met het hoogste rentepercentage zou moeten kiezen om zo snel mogelijk van je schulden af te komen heb ik beschreven onder “Hoe kan je aflossen?”. Ik zal kijken of ik dat wat duidelijker kan maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d