Werken kan leuk zijn, en iedereen heeft een inkomen nodig om rond te komen. Maar zou het niet leuk zijn om een inkomen te hebben waar je (bijna) niets voor hoeft te doen? Met dat passieve inkomen heb je de ruimte om meer leuke dingen te doen, eerder te stoppen met werken, of verder te sparen om eindelijk die reis om de wereld te maken.
Als je je geld investeert, krijg je passieve inkomsten zoals rente, huur en dividend. Zodra dat passieve inkomen genoeg is om al je uitgaven te betalen heb je het bereikt: financiële vrijheid! Een passief inkomen opbouwen kan iedereen, met een heleboel kleine stapjes kom je namelijk ook heel ver. Het belangrijkste is gewoon te beginnen en voor jezelf een doel te stellen. En dan elke maand iets opzij te zetten. Investeer in jezelf!
Kortom, zie het als een meerjarenplan. Een hobby, uitdaging, om je geld versneld te zien groeien. En het liefst zonder al te veel moeite en energie. Op deze site laat ik je mijn stapjes zien, en hopelijk inspireert jou dat om ook op weg te gaan naar financiële vrijheid!

Hoe begin je?
Het begin is makkelijk. Zorg dat je minder uitgeeft dan je binnenkrijgt. En dat wat je overhoudt kan je dan investeren in je eigen toekomst. Maak dus een lijst met je maandelijkse vaste lasten. Dit is dus inclusief verzekeringen, gemeentelijke heffingen, mobiele telefoons, kranten, tijdschriften, en online abonnementen zoals XBox Live, Playstation Plus, en Netflix. Kijk vervolgens of het minder kan, en of al deze uitgaves echt wel nodig zijn.
Heb je leningen uitstaan? Het allerbelangrijkste is dan om hier van af te komen. Kijk hoeveel rente je per maand aan de bank betaalt, en bedenk dan dat je dat eigenlijk liever in eigen zak steekt. Op deze pagina geef ik je tips hoe je zo snel mogelijk van je schulden af komt.
Sparen
Een van de meest veilige plaatsen om je geld te parkeren is de spaarrekening bij je bank. Dit is zelfs gegarandeerd als je bank failliet gaat (op een paar uitzonderingen na).
Alleen.. Met de huidige rente (0.03 % – 0.25 %) levert dit zelfs minder op dan de inflatie (1,7% in 2018). En vanaf een bepaald bedrag moet je er ook nog eens belasting over betalen. Dit betekent dat je geld alleen maar minder en minder waard wordt.. Om de inflatie en de belasting te compenseren moet je zorgen dat je een jaarlijks rendement haalt van minimaal 3%. Dit lukt je met geen enkele spaarrekening…
Toch is het belangrijk om geld op een spaarrekening te hebben. Als je onverwachts een financiële tegenvaller te verwerken krijgt moet je die kunnen opvangen zonder in de problemen te komen. Als je geld op een spaarrekening hebt staan is dit direct toegankelijk, en bij een financieel noodgeval kan je meestal niet een aantal weken of maanden wachten totdat je geld vrijkomt. Ook voorkom je dan dat je je ’toekomstpotje’ moet plunderen.
Investeren via de beurs
Als je hogere rendementen wil dan je spaarrekening moet je je geld op de beurs (laten) beleggen, of een andere manier vinden. Als je via de beurs wil investeren, beleg dan via een indexfonds, bijvoorbeeld de EAX-index. Historisch is aangetoond dat dit op de lange termijn een beter rendement geeft dan zelf beleggen of je geld laten beleggen via bijvoorbeeld actief beheerde beleggingsfondsen. De beurs blijkt nu eenmaal altijd onvoorspelbaar.
Crowdfunding en crowdlending
Na tips ben ik gaan kijken naar crowdfunding en crowdlending. Via een crowdlending platform wordt jouw geld uitgeleend tegen aantrekkelijke percentages (4% – 20%), en veel platformen garanderen ook nog eens dat die leningen aan je terugbetaald worden. Zelfs als de partij aan wie het uitgeleend is niet meer aan de verplichtingen kan voldoen.
Hoe verder?
Als je eventuele schulden hebt afgelost en een spaarpot voor noodgevallen hebt opgebouwd, is het tijd om in je toekomst te investeren. Belangrijk is om elke maand een deel van je inkomsten hiervoor te reserveren. Investeer elke maand eerst een bedrag in je toekomst voordat je je vaste lasten en andere kosten betaalt. Hierdoor verander je vanzelf je uitgavepatroon, en bouw je continu vermogen op om financieel onafhankelijk(er) te worden.
Een goed startpunt is om te proberen minimaal 10% van je inkomen te sparen en te investeren in je toekomst. En hoe hoger het percentage dat je investeert, des te eerder ben je financieel onafhankelijk.
Geduld en doorzettingsvermogen
Het volgende wat je nodig hebt is geduld en doorzettingsvermogen. Het kan vele jaren duren voordat je financieel onafhankelijk wordt. In die tijd is het belangrijk om proberen zoveel mogelijk te investeren. Hoe meer je hiervoor apart kan zetten, des te eerder bereik je je doelen.
Stel doelen
Zonder doelen is het een stuk moeilijker om iets te bereiken. Zorg dat ze niet onhaalbaar zijn, en zorg dat je genoeg oplopende doelen hebt zodat je steeds een trede hoger komt. Af en toe een doel halen zorgt dat je gemotiveerd blijft, als je een ver doel hebt maar dat nooit lijkt te halen dan is er een groot risico dat je verslapt en afhaakt.
Een van de doelen die je kan stellen is het percentage van je inkomen dat je apart zet. Kan je nu maar 5% sparen? Stel dan het doel om over een jaar 10% te sparen. En daarna 15%, 20%, enzovoort.
Een ander doel kan de maandelijkse opbrengst van je investeringen zijn. Dit geeft ook een goede indicatie van je voortgang naar financiële vrijheid, omdat het lijkt op een salaris. Alleen zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Je kan bijvoorbeeld beginnen met een doel van 50 euro opbrengst per maand, dan 100 euro per maand, enzovoort.
Hou de vinger aan de pols
Als je je bewust blijft van je situatie en je voortgang is het makkelijker om je doelen te bereiken. Hou bijvoorbeeld maandelijks een overzicht bij van het bedrag dat je gespaard en geïnvesteerd hebt. Dan blijf je je bewust van je doel, en kan je zien wat je die maand bereikt hebt.
Het is ook verstandig om minimaal elk jaar een overzicht te maken van al je inkomsten en vaste lasten. Je vaste lasten verdwijnen ongemerkt uit je portemonnee, en elke verlaging hiervan levert je elke maand geld op. Via AFAS Personal kan je inzichtelijk maken hoeveel geld je per maand binnen krijgt en kwijt bent, en waar je eventueel op kan besparen.
Beloon jezelf
Maak het jezelf gemakkelijker door een beloning te koppelen aan elk doel. Natuurlijk niet zo groot dat je alle voortgang teniet doet, maar een leuke beloning voelt goed en geeft je een impuls om ook te streven naar je volgende doelen.
Als je maar genoeg doelen stelt en deze ook haalt, bereik je vanzelf financiële vrijheid!