Oktober 2018: dit belooft wat

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Oktober 2018: dit belooft wat

Dit is niet het meest recente maandoverzicht, dat kan je hier vinden.

Wow. Mijn rendement op jaarbasis is al opgeklommen van 3,5% naar ongeveer 7,6%. De rente inkomsten zijn flink gestegen naar 618 euro. Dit betekent dat ik al over de helft van mijn eerste doel ben.

Deze maand heb ik niets extra gestort, om te kijken hoe de rente zich opbouwt. Even wat rust in de tent zeg maar. Na het maken van het overzicht van deze maand heb ik wel wat gestort, maar dit zal pas volgende maand zichtbaar zijn.

Portfolio oktober 2018

PlatformRenteXIRRWaardeGeïnvesteerd
Bondora€ 28,996,7%€ 5.069€ 5.000
Crowdestate€ -74,55-9,7%€ 4.913€ 5.000
Crowdestor€ 20,575,7%€ 2.521€ 2.500
Envestio€ 222,6615,8%€ 13.828€ 13.500
EstateGuru€ 12,042,7%€ 2.525€ 2.500
Fast Invest€ 111,3510,1%€ 10.138€ 10.000
Funding Circle€ 51,196,6%€ 6.838€ 6.838
Grupeer€ 76,7312,2%€ 5.089€ 5.000
IUVO Group€ 79,0914,7%€ 7.704€ 7.500
Lender & Spender€ 17,044,0%€ 5.063€ 5.000
Mintos€ 34,875,2%€ 5.044€ 5.000
Twino€ 38,668,4%€ 5.073€ 5.000
Totaal€ 618,647,6%€ 73.803€ 72.838

Funding Circle stort de rente en aflossing direct op mijn bankrekening. Daarom is de uitstaande lening elke maand minder en zijn de ‘Waarde’ en ‘Geïnvesteerd’ gelijk aan elkaar: de waardegroei (rente) staat niet bij Funding Circle maar komt op mijn bankrekening.

Om het rendement weer te geven gebruik ik nu de XIRR functie, die het historische rendement berekent vanaf mijn eerste storting.

Rente inkomsten per maand

Deze maand wordt goed zichtbaar wat ik qua rente kan verwachten. Ik had niet bij alle platformen het volledige gestorte bedrag kunnen investeren, maar nu begint alles een beetje rente op te leveren. Dat is ook te zien in deze historische grafiek, al is die nog wat kaal omdat ik net begonnen ben.

Rond 1 december zal ik het overzicht van november posten, dan kunnen we zien of dit niveau vastgehouden kan worden. Het belooft in ieder geval een leuke hoeveelheid rente te worden dit jaar. Hier kan geen spaarrekening of deposito tegenop, en het is zoveel gemakkelijker en stabieler dan beleggen.

Bondora

Bondora blijft volgens verwachting een prima rendement opleveren. Die 6,75% is nu voor de tweede maand op rij gehaald, dus precies wat ze aangeven. Ik verwacht dus dat dit zo blijft.

De Go & Grow optie blijkt een goede keuze, ik hoor minder goede verhalen over de andere opties waarbij je zelf kan kiezen voor hogere rendementen. Daarom hou ik het voorlopig bij Go & Grow. En het beste is nog dat je bij die optie helemaal niets hoeft te doen, al kan je natuurlijk elke dag even kijken hoe je geld weer wat gegroeid is.

Als je het ook eens wilt proberen kan je je aanmelden via deze link, dan krijg je een bonus van 5 euro.

Crowdestate

Crowdestate is een goed voorbeeld van wat er gebeurt als je niet goed oplet. Als er geen nieuwe projecten beschikbaar zijn kan je ook delen overnemen van anderen die hun geld terug willen. Hiervoor heeft de site een ’tweedehands markt’. Verkopers bepalen hier zelf de verkoopprijs, en je moet hier wel erg goed kijken want sommige prijzen betekenen dat je er weinig tot geen winst op maakt. Anders loop je een grote kans dat iets dat een goede deal leek toch een miskoop op korte termijn is. Na verloop van tijd trekt dat wel weer recht, maar nu is het wel een misser. Daarom is de waarde ook gedaald.

Crowdestor

Nu begint Crowdestor een beetje te lopen, maar het gaat nog niet enthousiast. Er zijn weinig projecten beschikbaar, en van het gestorte bedrag kon ik ruim 500 euro nog niet investeren. Aan de andere kant is het rendement dus gehaald met minder geld, dus dat betekent dat het platform eigenlijk wat beter presteert. Even de komende maand afwachten maar.

Envestio

Envestio maakt ook de verwachtingen waar. Het heeft meer dan 222 euro rente opgeleverd, dus is zo’n 35% van de totale rente die ik ontvangen heb. En ik heb maar 20% van het totaal bij Envestio geïnvesteerd, dus je kan wel zien dat deze een heel goed rendement heeft.

Het is goed te zien dat Envestio succes heeft, het aantal open projecten dat nog niet vol geïnvesteerd is neemt af. Nu staat er nog wel eentje open, waarbij je tegen 17% rente kan investeren tot februari. Gelukkig komen er wel regelmatig nieuwe projecten bij. Nog geen probleem dus.

Als je je registreert via deze link, ontvang je 5 euro bonus bij je eerste storting, plus een bonus van 0,5% over al je investeringen in de eerste 270 dagen.

EstateGuru

Mijn investering bij EstateGuru is verdeeld over 5 projecten: 3 overbruggingskredieten, 1 bedrijfskrediet, en 1 voor vastgoed ontwikkeling. Alle vijf projecten hebben een rentepercentage van 10 a 11%.

EstateGuru lijkt het nog niet geweldig te doen. Een van de overbruggingskredieten is elke maand te laat met het betalen van de rente. Via EstateGuru is alles heel inzichtelijk gemaakt, en kan je zien dat ze er na een paar dagen zelf achteraan gaan. De rente wordt uiteindelijk betaald, inclusief een boeterente. Dus voorlopig heeft het geen negatief effect, alleen wat onregelmatigheid en een unheimisch gevoel.

Ik verwacht wel dat EstateGuru op de lange termijn beter gaat lopen. Een van de projecten waarin ik geïnvesteerd heb keert de rente pas aan het einde van de looptijd terug, in één keer samen met de complete aflossing. Totdat die betaling binnen is, zal het historische rendement een stuk lager lijken. Ondanks het schijnbaar lage rendement heb ik nog wel een goed gevoel bij EstateGuru.

Fast Invest

Fast Invest is ook een van de beter lopende platforms. Het rendement is opgelopen naar 10%, en de auto-invest investeert vlot. De leningen hebben een gemiddelde looptijd van 10 maanden, en zijn verdeeld over Engeland, Denemarken, Spanje en Polen. Het gemiddelde rentepercentage is nu 13,76%, dus het ziet er naar uit dat het rendement de komende maanden nog gaat oplopen. 

Funding Circle

Funding Circle is een van de weinige Nederlandse crowdlending platformen. De rentes liggen iets lager dan de andere platformen, maar de verwachte 8,7% die ze aangeven maar het toch interessant. Bij mij is het nu gespreid over 6 leningen.

De werking is net even wat anders omdat je veel directer investeert (in een Nederlands bedrijf naar keuze). Je kiest zelf een bedrijf en lening uit, en Funding Circle geeft veel informatie (risicoanalyse, jaarrekeningen). Als het rond is wordt je investering via automatische incasso afgeschreven. En vervolgens wordt elke maand de rente en aflossing direct op je bankrekening bijgeschreven. Bij andere platformen krijg je de rente en aflossingen in je online account, dus dit is ook weer wat minder risico.

Grupeer

Mijn rendement bij Grupeer staat nu op 12,2%. Dit komt aardig in de richting bij het gemiddelde waarmee 14,4% Grupeer adverteert, en dan ben ik nog maar net bezig.

De auto-invest functie werkt goed en de laatste leningen waarin geïnvesteerd is hebben een rentepercentage van 15%. Het ziet er dus uit dat het rendement de komende tijd nog kan gaan oplopen.

IUVO Group

De leningen bij IUVO Group zijn gemiddeld 9,2%, met een maximum van 15,2%. Dus ik denk dat ik het met een rendement van 14,7% het behoorlijk goed doe.. Dit is ook een van de platformen waar ik het beste gevoel bij heb.

Met de auto-invest heb je er geen omkijken naar, en het geld rolt eigenlijk (langzaamaan) gewoon binnen. Gecombineerd met het hoge rendement, en de garanties is het momenteel een van mijn favorieten. Als een lening 60 dagen achterloopt dan wordt het van je teruggekocht. Je raakt je geld dus niet kwijt, maar eventuele onbetaalde rente krijg je niet. Tot nu toe heeft dit nog niet veel uitgemaakt, dus ik blijf erg positief.

Lender & Spender

Lender & Spender is een ander Nederlands platform. Lekker dicht bij huis dus. Het staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en heeft een vergunning voor het aanbieden van kredieten.

De gemiddelde rente is 5,1%, en met 4,5% zit ik daar nu al aardig in de buurt. Mijn investering van 5000 euro is gespreid over 705 leningen, dus het risico lijkt behoorlijk laag. Met 474 investeerders en 771 leningen is het platform nog redelijk jong, het is gestart in 2016.

Je kan kiezen om maandelijks uit te laten keren, of om de betalingen weer opnieuw te investeren. Al met al dus een behoorlijk veilige keuze, al is het rendement een stuk lager.

Mintos

Mijn rendement bij Mintos staat nu op 5,2%. Niet zo hoog in vergelijking met de andere platformen, maar een heel stuk hoger dan welke spaarrekening dan ook…

Het gemiddelde rendement is volgens de site 11,6%, dus er is nog voldoende ruimte om te groeien. Omdat ik nog maar zo’n 2 maanden bij Mintos investeer is het ook redelijk om te verwachten dat het rendement zich moet opbouwen.

Twino

Twino lijkt het ook behoorlijk goed te doen. Met een rendement van 8,4% mag ik zeker niet klagen. Met de Payback garantie (gegarandeerd je geld terug) en de Buyback garantie (gegarandeerd je geld plus de opgebouwde rente terug) lijkt ook dit platform een veilige keuze.

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: