Augustus 2018: de sprong in het diepe

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Augustus 2018: de sprong in het diepe

Dit is niet het meest recente maandoverzicht, dat kan je hier vinden.

Ik heb de sprong gewaagd, en een flink deel van mijn spaargeld overgemaakt naar crowdlending platformen. Vanaf nu zal ik elke maand met een nieuw overzicht komen, en mijn voortgang en ervaringen delen.

Om het risico laag te houden heb ik het verdeeld over 8 verschillende platformen. Dit geeft mij ook gelijk de mogelijkheid om ze te vergelijken, en te zien welke de beste rendementen hebben.

Hieronder vindt je mijn eerste overzicht, en onderaan geef ik een toelichting per platform:

Portfolio augustus 2018

PlatformRenteWaardeGeïnvesteerd
Bondora€ 7,00€ 5.012€ 5.000
Crowdestate€ 2.500€ 2.500
EstateGuru€ 2.500€ 2.500
Fast Invest€ 2.500€ 2.500
Funding Circle€ 6.000€ 6.000
Lender & Spender€ 5.025€ 5.000
Mintos€ 2.500€ 2.500
Twino€ 5.000€ 5.000
Totaal€ 7,00€ 31.037€ 31.000

Bonus

Zoals je kan zien zijn de waardes van sommige platformen hoger dan het geïnvesteerde bedrag plus de rente. Dit komt doordat ik een bonus gekregen heb omdat ik mij geregistreerd heb via een link die ik van iemand kreeg. Ook jij kan zo’n bonus krijgen als je registreert via de links die je hieronder kan vinden.

Bondora

Bondora is gevestigd in Estland, dus in de Eurozone. Bij Bondora kan je geld storten via iDEAL of via een bankoverschrijving. Je kan zelf kiezen hoe je het geld investeert, maar zelf heb ik gekozen voor de ‘Go & Grow’ optie. Dit geeft een verwachte rente van ongeveer 6,75%, en je kan op elk moment je geld weer terug naar je bankrekening laten storten. Alles gaat automatisch, je hoeft verder niets te doen. En bijna elke dag zie je je geld groeien.

Als je je registreert via deze link naar Bondora, krijg je 5 euro bonus.

CrowdEstate

CrowdEstate is zoals veel bedrijven gevestigd in Estland. Een land binnen de EU en de Eurozone. Het platform heeft ruim 24.000 investeerders en hun statistieken geven 20,42% rendement aan.

EstateGuru

Ook EstateGuru is gevestigd in Estland, dus ook in de Eurozone. Het gemiddelde rendement is 12,2%, en ze hebben meer dan 15.000 investeerders uit 45 landen. Alle leningen hebben onroerend goed als onderpand.

Je kan zelf de leningen uitkiezen waarin je wil investeren, en zie bieden ook een auto-invest mogelijkheid. Het minimumbedrag om te investeren is 50 euro.

Funding Circle

Funding Circle is de grootste crowdfunder in Nederland, begonnen in Engeland en nu actief in Amerika, Engeland, Duitsland en Nederland. Wereldwijd hebben ze ruim 85.000 investeerders. Hier kan je investeren in kleine en middelgrote bedrijven, met een verwacht netto rendement van 6% tot 8%.

Investeren kan al vanaf 100 euro. Als je een bedrijf en lening hebt uitgekozen en bevestigd, betaal je het bedrag dat je wil investeren via een automatisch incasso. Dit wordt afgeschreven zodra de bedrijfslening volledig gefinancierd is. Vervolgens wordt elke maand de rente en aflossing direct naar je bankrekening overgemaakt.

Lender & Spender

Lender & Spender is Nederlands en heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten. Hier investeer je in leningen aan consumenten, zonder tussenkomst van een bank. Ze geven aan dat het huidige netto rendement 4,3% is. Je kan via een bankoverschrijving storten, en daarnaast ook kiezen voor een maandelijkse investering via automatische incasso.

Elke investering wordt automatisch gespreid over alle leningen, je hoeft verder zelf niets te doen. Je kan kiezen om de ontvangen betalingen aan rente en aflossing maandelijks uit te laten betalen, of dit wil laten herinvesteren voor extra groei. Direct opnemen is onder voorwaarden mogelijk, je betaalt dan wel een opnamevergoeding van 1%.

Als je je registreert via deze link naar Lender & Spender krijg je 25 euro bonus als je minimaal 1000 euro investeert.

Mintos

Mintos is gevestigd in Riga, Letland, dus ook in de EU en Eurozone. Het minimum bedrag dat je kan investeren in 10 euro, en zoals andere platformen kan je zowel storten als opnemen via normale bankoverschrijvingen.

Mintos heeft leningen met Buyback garantie: als de lening 60 dagen achterloopt dan krijg je automatisch het geleende geld plus de uitstaande rente terug. Het is dus zaak om deze leningen te kiezen, of te selecteren in de auto-invest mogelijkheid. Met die mogelijkheid worden je inkomsten automatisch weer geïnvesteerd zodat je er geen omkijken naar hebt.

Twino

Twino is gebaseerd in Letland, in de EU en de Eurozone. Het bestaat al 9 jaar, heeft meer dan 15.000 investeerders en opereert in 5 landen. Er zijn leningen in euro’s en in Britse ponden, en het gemiddelde rendement is ruim 10%.

Ook Twino heeft leningen met Buyback garantie. Dus ook hier krijg je dus gegarandeerd je geinvesteerde geld, plus de rente, als de betalingen 30 dagen achterlopen. Ze hebben ook leningen met Payment garantie, hierbij worden de betalingen indien nodig overgenomen gedurende de looptijd van de lening.

Het is dus verstandig om alleen leningen te kiezen met deze garanties, en om dit in te stellen in de auto-invest mogelijkheid. Met die mogelijkheid worden je inkomsten automatisch weer geïnvesteerd zodat je er geen omkijken naar hebt.

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: