Belangrijke datum: 1 januari is peildatum voor belastingaangifte

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Belangrijke datum: 1 januari is peildatum voor belastingaangifte

Over een paar dagen is het alweer zover, dan is het nieuwe jaar aangebroken. Maar 1 januari is meer dan alleen de start van het nieuwe jaar. Het is ook de peildatum die de belastingdienst gebruikt voor de belastingen.

Op je belastingaangifte moet je aangeven hoeveel vermogen je bezit. Alle rekeningen die je bij de online crowdfunding en crowdlending platformen hebt horen hier ook bij. Deze worden niet automatisch toegevoegd zoals je Nederlandse bank- en spaarrekeningen. Daarom moet je deze zelf toevoegen, met de waarde op de peildatum voor het jaar waarover je belastingaangifte doet.

Ik ben pas in 2019 begonnen met investeren, wat moet ik doen?

Noteer op 1 januari de totale rekeningwaarde van elk platform waar je investeert. Bij de meeste platformen staat de rekeningwaarde (‘account value’) direct in je overzicht. Bij sommige platformen is dit niet het geval, dan kan je de totale waarde berekenen door het geïnvesteerde bedrag (‘invested funds’) en het vrije bedrag (‘available funds/balance’) bij elkaar op te tellen. Een screenprint opslaan van je overzicht kan je natuurlijk ook helpen.

Tel vervolgens al deze waardes bij elkaar op. Dit is het totaal aan crowdfunding/-lending investeringen op 1 januari 2020, bewaar dit goed in je administratie.

Let op: bij de komende belastingaangifte in maart hoef je dit nog NIET in te vullen. In maart doe je aangifte over 2019, en de peildatum voor dat jaar is 1 januari 2019. Omdat je op die peildatum nog niet investeerde hoef je nog niets op te geven.

Het bedrag dat je nu hebt genoteerd op 1 januari 2020 ga je over een jaar nodig hebben. In maart 2021 ga je aangifte doen over 2020 (dus over komend jaar). De peildatum voor komend jaar is de aankomende 1 januari, en daarom moet je dit dus alvast noteren.

Ik ben al voor 2019 begonnen met investeren, wat moet ik doen?

Noteer op 1 januari de totale rekeningwaarde van elk platform waar je investeert. Bij de meeste platformen staat de rekeningwaarde (‘account value’) direct in je overzicht. Bij sommige platformen is dit niet het geval, dan kan je de totale waarde berekenen door het geïnvesteerde bedrag (‘invested funds’) en het vrije bedrag (‘available funds/balance’) bij elkaar op te tellen. Een screenprint opslaan van je overzicht kan je natuurlijk ook helpen.

Tel vervolgens al deze waardes bij elkaar op. Dit is het totaal aan crowdfunding/-lending investeringen op 1 januari 2020, bewaar dit goed in je administratie.

Let op: bij de komende belastingaangifte in maart moet je NIET dit bedrag invullen. In maart doe je aangifte over 2019, en de peildatum voor dat jaar is 1 januari 2019. Als het goed is heb je op 1 januari 2019 ook alle rekeningwaardes bij elkaar opgeteld, zoals hierboven beschreven. Heb je dit niet gedaan? Dan is het zaak om dit alsnog op te zoeken.

Het bedrag dat je nu hebt genoteerd op 1 januari 2020 ga je over een jaar nodig hebben. In maart 2021 ga je aangifte doen over 2020 (dus over komend jaar). De peildatum voor komend jaar is de aankomende 1 januari, en daarom moet je dit dus alvast noteren.

Ik ben het vergeten te noteren op 1 januari…

Dat is vervelend, nu kost je het meer werk.. Gelukkig hebben veel platformen de mogelijkheid om een rapport op te vragen waarop je de waarde op een bepaalde datum kan zien. Andere platformen tonen de lijst van transacties, dus dan kan je nog makkelijk terugrekenen wat de waarde op 1 januari was. Probeer in ieder geval zo goed mogelijk de waardes te bepalen.

Dat viel eigenlijk best mee..

Gelukkig! Het is ook verstandig om dit regelmatig te doen, zoals bijvoorbeeld op elke 1e van de maand. Op die manier blijf je goed zicht houden op de waardeontwikkeling, en verlies je je investeringen niet uit het oog.

Ik heb de totale waarde genoteerd, en nu?

Bewaar het goed, en noteer in je agenda en/of administratie dat je dit mee moet nemen bij de belastingaangifte. Het zou natuurlijk zonde zijn als je al deze moeite hebt gedaan en het vervolgens vergeet.

En het zou al helemaal zonde zijn als je het niet opgeeft en je belastingaangifte wordt gecontroleerd. Als de belastingdienst er achter komt zit je in de problemen: niet opgeven staat gelijk aan belastingontduiking en dan riskeer je een flinke boete.

Hoe moet ik het dan invullen op mijn belastingaangifte?

Dat lijkt me iets voor een andere keer, anders wordt het wel heel veel informatie tegelijk. Vlak voordat je de belastingaangifte moet doen zal ik een bericht posten met de precieze details. Dan heb je zowel de benodigde informatie, als een handige herinnering 😉

Als je deze herinnering niet wilt missen, abonneer je dan op mijn blog via de Contact pagina. Dan blijf je niet alleen op de hoogte, maar krijg je ook herinneringen bij dit soort belangrijke datums.

 

Comments: 3

  1. Lisanne schreef:

    Bedankt! Groet Lisanne

  2. poepie1961 schreef:

    Super groet Mariette

  3. Chila van den Eertwegh schreef:

    Dank je wel! Dat peildatum gedoetje is verhelderend, had ik niet bij stil gestaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d