Envestio ook onderuit

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Envestio ook onderuit

2020 heeft geen goede start, voor investeerders in P2P platformen. Naast de problemen met Kuetzal is nu de site van Envestio uit de lucht.

Vlak na het bericht van Kuetzal stuurde Envestio een mail naar alle investeerders met geruststellende woorden:

In het bericht staat dat Envestio vanwege de problemen met Kuetzal ook veel buyback verzoeken heeft gekregen, maar dat deze prima met de reserves afgehandeld konden worden. Tegelijkertijd wordt aangegeven dat het bedrijf maatregelen neemt om het te versterken, inclusief het terughalen van de vorige COO (omdat Envestio wijzigingen in het management had, tegelijkertijd met Kuetzal). Ten slotte sluiten ze af met de melding dat Envestio absoluut niet te vergelijken is met Kuetzal, en dat ze genoeg reserves hebben om betrouwbaar verder te kunnen opereren.

Niet vlak daarna was de website van Envestio uit de lucht. Er verscheen een artikel op hun blog, waarin het volgende stond:

Dear Investors,
We would like to address all our clients, investors, borrowers and other counterparties with the following very important issue. We proudly declare that till present moment Envestio managed to fulfill on time and in good faith all financial obligations to all contractual investors and borrowers, despite the very unfavorable situation in the crowdfunding market, provoked by the uncertainty and potential fail of Kuetzal platform.

Simultaneously with the recent concerns within the industry, we tracked repeatedly various technical attempts targeted to influence dramatically on stability of Envestio platform. They were performed through hacker attacks on our web site and platform’s internal structure and database.

At the same time, we noticed that destructive public relations campaign against Envestio has been initiated and which consisted of spreading knowingly false and unconfirmed information by numerous internet resources questioning financial stability and reliability of our platform, denigrating the reputation of the Envestio owners and key employees.

We tend to consider these attempts as a consistent and well-planned set of actions aimed to cause significant financial and reputational damage, as a result of which the Envestio platform should inevitably begin to experience substantial difficulties with current payments to its investors.

We assume that the ultimate goal of all these actions is to devalue overall Envestio’s business, and the subsequent potential raider takeover of the company or an attempt to eliminate the company from the industry, getting rid of as strong competitor. The implementation of the aforementioned scenario is evidenced by a number of factors and hostile actions that occurred precisely at the moment when a serious crisis of confidence reigned in the crowdfunding market and which actually was caused by the scandal surrounding the activities of the Kuetzal platform.

Envestio strongly condemns any actions aimed at further destabilizing the current crowdfunding market situation and disrupting the activity of the Envestio platform, as these factors together can lead to an uncontrolled solvency crisis, influencing not only Envestio but also other industry participants

Envestio zegt dus dat de site uit de lucht is vanwege aanvallen van hackers op het platform, die de bedoeling hebben om het platform te destabiliseren.

Gedurende de volgende dagen waren er verschillende sentimenten, aan de ene kant wilden mensen Envestio een kans geven omdat het geloofwaardig klonk, aan de andere kant was er direct de indruk dat Envestio zelf de stekker er uitgetrokken had omdat er ook daar sprake was van fraude.

Inmiddels is er geen enkel bericht meer gekomen van Envestio, dus ik vrees dat we moeten concluderen dat het ook met dit platform foute boel is.

Na het starten van een zaak tegen Kuetzal, zijn verschillende investeerders nu bezig met het starten van een zaak tegen Envestio. De bedoeling is om het bedrijf failliet te laten verklaren, en op die manier geld terug te krijgen, en om eventueel ook een strafzaak te kunnen beginnen tegen de mensen achter het platform.

Als mensen zich willen aanmelden, heeft die groep een online aanmeldingsformulier gemaakt. Zelf ben ik niet betrokken bij de organisatie hiervan/achter, maar ik heb mezelf wel aangemeld.

De politie in Estland is inmiddels een onderzoek begonnen naar Kuetzal, en de verwachting is dat er binnenkort ook een crimineel onderzoek gestart zal worden naar Envestio. Op deze pagina kan je lezen hoe je daar online aangifte kan doen, iets wat ik zelf ook heb gedaan.

Meer informatie kan je vinden in verschillende groepen op Telegram (vergelijkbaar met WhatsApp): “EnvestioDiscussion” is een Engelstalige internationale groep, waar honderden berichten per dag worden gepost. Er is ook een Nederlandstalige Telegram groep die via deze link te vinden is.

 

Comments: 31

 1. Pierre schreef:

  Degene die de leidende juridische actie tegen Envestio of Kuetzal is, wees voorzichtig en vertrouw geen aanbiedingen van advocaten! Ik woon in Estland en ken de lokale wetgeving. Het betalen van kosten voor lagen zonder meerderheid of de betaling in succesvergoeding is de manier om niet te gaan. Alleen winnaars zijn criminelen, advocaten en leiders van faillissementen. Ik heb gekeken welke diensten en vergoedingen het huidige advocatenkantoor bood en het is duidelijk hoe langer het proces hoe meer advocaten verdienen, geen succesvergoedingen, ongelooflijk. Het faillissementsproces is de manier om niet alleen voorlopige investeringen te verliezen, maar zelfs te betalen voor een zeer lange en hopeloze procedure voor advocaten. Beperkte vennootschap wil zeker samen met leningen en er is geen diepgaand onderzoek mogelijk als het bedrijf failliet gaat. Advocatenkantoren hoeven in dit geval zijn bureau niet te verlaten. Het duurt gemiddeld 18 minuten om een ​​nieuwe SPV te maken, 5 minuten om de politie te claimen, werk gedaan € 12000 / maand in quarantaine, geen succeskosten, omg. Als u echt uw geld terug wilt, is er maar één manier om de politie te laten werken en / of een goede en beroemde Estlandse incassobureau in te huren die ik kan aanbevelen. Faillissement betekent dat u uw geld nooit zult zien! Ik heb vertaald uit het Engels gr. Pierre

  • Ferry schreef:

   Ik heb geen idee of dit effect gaat hebben, of dat een bijdrage hieraan ook weggegooid geld is (er is sprake van een bijdrage van 0,8% van je investering). Ik ga toch mee doen, of ik 100% kwijt ben of 100,8% maakt dan niet meer zoveel verschil.. En wie weet komt er toch nog wat uit.

  • Cox schreef:

   De reactie van Pierre lijkt een slecht vertaalde tekst vanuit het Engels naar het Nederlands. Volgens mij heb ik die tekst ergens zien ciruleren op Telegram. Daar heb je niks aan. Alleen maar bangmakerij. Zonder actie weet je zeker dat er niks gebeurt.

 2. Pierre schreef:

  Beste Cox je hebt gelijk slecht vertaald maar geen bangmakerij klacht indienen over onze situaties van Kuetzal en of Envestio bij de politie in Estland is nodig maar voor de rest maak ik mij geen illusies we zijn in de Balkan niet in Nederland of België de zaak afschrijven in je belastingsaangifte dat word het gr. Pierre

 3. Stefan schreef:

  Sterkte Ferry en anderen, lastige onzekere tijden voor de geinvesteerde centjes!

 4. Ger schreef:

  Beste Ferry,

  Twee maanden geleden groeide de bomen tot in de hemel. De opbrengsten uit p2p leningen braken bijna elke maand records, niet allen bij jou, maar ook bij mij. Het debacle rond Kuetzal heeft onverwachte en ongewenste gevolgen gehad. Overigens niet de de laatste plaats door een paar leden van p2p Facebook groepen, die snel even lid worden om door middel van suggestieve en insinuerende opmerkingen olie op het vuur te gooien en schade toe te brengen aan de p2p sector. Ik ben er klaar mee. Wellicht zit ik voor 6K in het zinkende Kuetzal schip, bij Envestio ben ik de dans ontsprongen door er in december uit te stappen. Het was voor mij 3 1/2 jaar een leuke hobby, maar ik stop ermee. Ik laat mijn lopende investeringen uitfaseren. Wat ik ervan heb geleerd, dat de je financiële toekomst niet alleen op inkomsten uit p2p leningen kan baseren. Hiervoor is het risico te groot. Ik hoop dat je een groot deel van je ingelegde geld bij Kuetzal en Envestio terug zal zien en verder wens ik je een zonnige financiële toekomst toe.

  • Ferry schreef:

   Hoi Ger, goed om te horen dat je de dans ontsprongen bent! En je hebt gelijk, het toont aan dat spreiding ontzettend belangrijk is, en dus ook met andere vormen van investeren. Er is nu ook een akkoord over Europese wetgeving, die over een ongeveer een jaar in werking zou moeten treden. Ik ga er van uit dat dit helpt bij het volwassen worden van de markt.

 5. Michel schreef:

  Hi @ferry, ik heb wat moeite om het police report in te vullen; heb jij eventueel een voorbeeld hoe jij het police report hebt ingevuld en naar welk emailadres heb je het gestuurd?

  • Ferry schreef:

   Hi Michel, ik heb je een mailtje gestuurd met details. Groeten, Ferry

  • Ruben Meulenbelt schreef:

   Zou je mij dat mailtje ook svp kunnen sturen? Ik heb het zelfde probleem.

  • Ferry schreef:

   Hij is onderweg, zonder files op de digitale snelweg zou hij nu al in je mailbox moeten zitten. Succes ermee!

 6. Michael schreef:

  Een hoog rendement gaat gepaard met een hoog risico. Ofwel risico en de rendement gaan hand in hand. Ik ben onder andere dit blog gaan volgen, omdat ik wilde weten of deze hoge rendementen langdurig haalbaar zouden zijn. Zelf ben ik werkzaam in de financiële sector en weet daardoor dat de Baltische staten een hogere risico hebben dan landen in West-Europa. Dit komt mede door de hogere kans op corruptie en invloed vanuit Rusland. Ook crowdfunding heeft een hoger risico. Ik hou het zelf bij de Nederlandse platformen. Ik hoop dat jullie je inleg terug krijgen, want deze taferelen zijn niet goed voor het vertrouwen in crowdfundingmarkt.
  En Ferry, top dat je ook de mindere kanten van crowdfunding vertelt.

  • jannegen schreef:

   Hoi Michael/Ferry,

   Ik ben een financieel groentje en pas begonnen met P2P lending. Eerst een klein bedrag bij Funding Circle en toen dat na een jaartje het beloofde resultaat leek op te leveren, durfde ik het ook aan om nog wat meer te gaan investeren. Om risico te spreiden besloot ik dit bij een ander platform te doen, en dit is uiteindelijk fast invest geworden (vooral vanwege de hoge rentepercentages).

   Nu vraag ik mij alleen af of dit wel zo slim is geweest. Op de website van Fast Invest staat dat ze in de UK gevestigd zijn, maar op LinkedIn zie ik bij de medewerkers dat ze vooral uit Litouwen afkomstig zijn en zag ik zojuist ook een vacature bij hun kantoor in Kaunas. Hoe schat jij het risico bij dit platform in? Is dit op het niveau van de Baltische staten of mag ik er toch een West-Europees gevoel bij hebben omdat ze blijkbaar ook in de UK gevestigd zijn?

   Jan

  • Ferry schreef:

   Hoi Jan, goed dat je aan het spreiden bent. Gezien de recente ontwikkelingen is het nu verstandiger om eerst stabiele ‘gevestigde’ platformen te kiezen, en dan pas platformen met hoge rentepercentages (en dan ook met een beperkt deel van je portfolio).

   Meerdere platformen hebben het (hoofd)kantoor in een ander land dan waar het geregistreerd is. Sommigen zitten bijvoorbeeld in Riga/Letland en staan geregistreerd in Tallinn/Estland. Het is bekend dat het kantoor van Fast Invest in Litouwen zit, en enkel geregistreerd is in de UK. Dit maakt het geen Engels platform, en je moet het dus puur beschouwen alsof het in Litouwen geregistreerd is. Het adres is geen basis van vertrouwen, dit is iets dat het platform moet laten zien.

   Ik heb een dubbel gevoel bij Fast Invest. Aan de ene kant vertonen ze tekenen/gedrag waardoor mijn vertrouwen groeit, aan de andere kant is het gebrek aan transparantie wat zorgelijk. Ook zijn er signalen dat het management onervaren is, en zijn er vragen over de achtergronden van de eigenaren. Ik kan het platform dus niet meer volmondig aanbevelen, maar je moet natuurlijk ook je eigen gevoel en inzicht mee laten spelen. Zelf zit is met een groot deel van mijn portfolio is Fast Invest, en dat ga ik wat afbouwen. Het is niet zo dat ik te weinig vertrouwen heb en het platform ga verlaten, maar ik wil wel mijn risico’s inperken en het afbouwen naar het volume dat beter past bij de rest van de platformen waarin ik investeer.

  • jannegen schreef:

   Ik heb mij uit fast invest teruggetrokken en netjes mijn geld teruggekregen. Helaas wel de opgebouwde rente verloren.

  • Ferry schreef:

   Goed om te horen dat het netjes is afgehandeld. Opgebouwde rente inleveren is minder belangrijk dat je gemoedsrust.

 7. Mariette van der Hulst schreef:

  Hallo Ferry, sorry dat ik zo laat reageer maar zou je mij ook de mail met het invullen van het police rapport kunnen sturen? Alvast bedankt.

 8. Tom schreef:

  In Envestio ook een klein deel geinvesteerd en nu waarschijnlijk kwijt.
  Heb het aanmeldingsformulier ingevuld. Vrij kort invulformulier; naam, mail, bedrag. Of krijg je nog per mail een uitgebreide versie?

  Voor mijzelf besloten ietwat gas terug te nemen in de P2P wereld. Voornamelijk de hoge percentages, zoals bij crowdestor en wisefund.
  Wellicht schuif ik meer naar de iets betrouwbare platformen; mintos, estateguru.
  Ooit begonnen met mintos, twino, viventor en estateguru. Had het daar bij moeten laten ;).

  • Ferry schreef:

   Na het invullen van het aanmeldingsformulier en de donatie krijg je als het goed is een mail met een paar in te vullen bijlages (machtigingen) en een link naar een volgend formulier waar je deze moet uploaden om mee te doen met de Envestio zaak. Het zou een tijdje kunnen duren voordat je die krijgt, ik denk dat ze het behoorlijk druk hebben. Zelf heb ik me ook aangemeld, maar ik ben verder niet bij de organisatie ervan betrokken.
   Zelf ga ik ook meer schuiven tussen de platformen inderdaad. Een kostbare les zo, maar het blijkt dus maar weer hoe snel je verblind kan worden door mooie beloftes..

 9. Ger schreef:

  Hallo Ferry,
  Ik had begrepen dat de deadline voor een zaak tegen Kuetzal lag op middernacht 14 januari 2020. Dit haalde in niet en heb het verder maar laten zitten. Nu zie ik toch weer dat er alsnog aangifte kan worden gedaan.
  Ik zou ook blij zijn met een voorbeeld van het politie rapport en het emailadres waar het naar toe moet. Niet geschoten is altijd mis niet waar? Alvast bedank voor de info.

 10. Jeffrey van Zanten schreef:

  Dag Ferry,

  Wil je mij ook een voorbeeld van het politie form sturen?

  Zal me ook aanmelden voor de Envestio samenwerking.

  BVD,

  Jeffrey van Zanten

 11. Marc Moore schreef:

  Fast Invest vertrouw ik voor geen haar. Hun Loan Originators verbergen ze en hun CEO is pas 18 jaar. Ik merk niets van enige transparantie. Zie je links met Kuetzal? Iedereen moet voor zichzelf beslissen natuurlijk maar ik vind het een heel hoog risico.

  • Ferry schreef:

   Gebrek aan transparantie en onervarenheid zijn inderdaad rode vlaggen. Iedereen die ik spreek geeft aan dat geld gewoon nog netjes wordt teruggestort naar hun bankrekeningen als ze daar om vragen. Het platform heeft zoals ik eerder zei een stuk hoger risico, vandaar dat ik ook mijn portfoliopercentage dat in Fast Invest zit aan het verlagen ben.

  • Michel Tol schreef:

   Zoals ferry ook al zegt: FI betaalt gewoon. ZondG een aardige tweedehands auto terug laten storten stond vandaag op de rekening. Ruim binnen de 4 werkdagen 🙂

 12. Therezi schreef:

  Heb een paar dagen geleden het formulier ingevuld bij Envestio maar niets terug ontvangen via de mail. Nu zit ik er maar voor een heel klein bedrag in dus de pijn is niet zo groot. Ik zou ook graag het voorbeeld hebben Ger. Alle beetjes baten en hoe meer mensen zit melden hoe eerder dat ze iets gaan doen.

  • Ferry schreef:

   Hoi Therezi, ik heb de voorbeeld-aangiftes naar je gemaild. Groeten, Ferry

 13. Nick schreef:

  Bondora go & grow is ook gestopt met direct uitbetalen als je geld wilt opnemen. Geen goed teken

  • Ferry schreef:

   Bondora is niet gestopt met uitbetalen, wel idd met direct uitbetalen. Net als een paar andere platformen betalen ze gedoseerd uit. Ik zie het niet direct als een slecht teken, net als bij een bank zou het omvallen als iedereen opeens al zijn geld op zou nemen. Het klinkt dus als een logische bescherming om de stabiliteit van het platform te garanderen.
   Ik maak me pas zorgen als ze helemaal stoppen met uitbetalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: