Kuetzal: aansluiten bij rechtszaak?

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Kuetzal: aansluiten bij rechtszaak?

Let op, dit bericht bevat informatie waarbij een deadline van kracht is of lijkt te zijn.

Ik heb nog niet veel informatie, maar ik wil snel iets delen over een mogelijke rechtszaak die een groep investeerders aan het starten is. Daarom hou ik het even kort.

Op Telegram (een soort WhatsApp) is een discussiegroep waar investeerders de problemen bij Kuetzal bespreken: KuetzalDiscussion. Hier is aangekondigd dat een groep investeerders een rechtszaak aan het voorbereiden is, en dat vandaag de laatste dag is dat investeerders zich kunnen aanmelden. Ik heb gehoord dat de deadline al een keer verschoven is, maar ik ga er van uit dat dat niet meer zal gebeuren. Daarom stuur ik dit snel voor de mensen die zich willen aansluiten: de deadline is vandaag om middernacht!

In de groep kan je de gegevens zoeken van een ‘Guillermo’, die je een bericht moet sturen met je gegevens. Hij kan je dan als het goed is toevoegen. Ik heb dit vandaag gedaan, al is het onbekend of dit zin heeft of niet…

Om mee te kunnen doen moet je contact zoeken met hem, via Telegram of WhatsApp. Je moet hem een PDF bestand sturen met daarin: (1) een uitdraai van je transacties tussen je bankrekening en Kuetzal (stortingen en opnames), (2) een screenshot van je Kuetzal account, (3) een overzicht van je transacties binnen Kuetzal (‘Transaction history’ knop in je Kuetzal dashboard, (4) een kopie van een eventuele buyback verzoek, (5) eventuele openstaande withdrawal verzoeken.

Let op, dit moet je samenvoegen in 1 PDF bestand. Als je zorgt dat je van elk gegeven een PDF bestand hebt, kan je die heel eenvoudig samenvoegen tot 1 PDF bestand via ilovepdf.com.

Als je hem contacteert moet je op verzoek ook gelijk je naam en het volledige bedrag opgeven dat Kuetzal je nog verschuldigd is.

Is dit verstandig? Geen idee. Ik ben er zelf op vrij weinig informatie ingestapt. Ik heb gegevens verstrekt, maar geen gegevens die dusdanig belangrijk zijn dat ik extra risico’s loop (geen ID bijvoorbeeld). Verder zit ik er ook nog niet hard aan vast, dus ik kan er op elk moment nog uitstappen als het mij niet bevalt.

Raad ik anderen aan om hetzelfde te doen? Dan kan ik niet zeggen, omdat ik daarvoor te weinig informatie heb. Ik weet het gewoon niet. Maar ik wilde jullie niet de kans ontnemen om zelf de keuze te maken, dus vandaar dit haastige bericht. Het kan zijn dat Kuetzal netjes de boel gaat afhandelen en investeerders geld normaal terug gaan krijgen, het kan ook zijn dat de boel gaat klappen. Niemand die het weet, dus het enige wat ik kan doen is zeggen: succes met het maken van een keuze, en hopelijk is dit informatie die jullie hierbij kan helpen. Als je meer (en recentere) informatie wilt over deze actie kan je het beste kijken in de bovenstaande Telegram groep, je kan hier vrij lid van worden.

 

Comments: 34

 1. Pierre schreef:

  Dear investor,

  Our projects continue to work without any changes. You have two options for the projects with buyback options:

  1. Keep your investments and continue receiving interests every month and loan principal at the end of the project.

  2. Request a buy back and receive your money now with 10% fee.

  For the project without buyback option you have only a first option available.

  Best regards,

  _________________________________

  Kuetzal Customer Service
  Beste Ferry dit heb ik op mijn vraag gekregen van Kuetzal gr. Pierre

  • Ferry schreef:

   Hallo Pierre, het kan inderdaad zijn dat Kuetzal dit van plan is, er zijn heel veel dingen onbekend nu. De vraag is ook of Kuetzal dit daadwerkelijk kan uitvoeren, of wil uitvoeren (en nu probeert tijd te rekken). Het is momenteel voor iedereen niet te voorspellen hoe dit zal gaan lopen. Daarom probeer ik iedereen van informatie te voorzien zodat elke investeer zelf een indruk en keuze kan maken.. Groeten, Ferry

 2. Pierre schreef:

  Beste Ferry en investeerders zo maar er mee weg komen zeker bij grotere investeerders dat zal niet gebeuren die wachten niet af die nemen een advocaat onder de arm en starten een rechtszaak iedereen is daar vrij in nu Kuetzal kiest voor een vereffening momenteel zoals we konden lezen nu mogen we hopen dat die Maltese bank meewerkt niet vergeten dat die onder de EU regels valt en dat zou wel even kunnen duren Kuetzal hoopte op begin februari zo lezen we toch en laat ons het hopen succes nog verder gr. Pierre

 3. Roy schreef:

  Beste Ferry,

  Ik heb al eerder de vraag gesteld in hoeverre jij de “beleggingen” onmiddelijk kan liquideren en het bedrag kan opnemen. Dat schijnt alleen mogelijk te zijn bij Bondora. Ook ogen de rendementen hoog, als je niet direct kan liquideren, blijft de vraag of een platform niet gewoon jouw geïnvesteerde bedrag in kleine deeltjes terugbetaald. In jouw laatste december overzicht liet je deze cijfers zien:
  Totaal rente € 1.121,18 rendement 12,3% gestort € 101.246

  Zwart/wit gezien kan je in ca. 90 maanden je eigen geld terug ontvangen. Is dat niet het grote probleem van Kuetzal, dat er niet meer door nieuwe investeerders gestort wordt en dat het geld door bedrijfsvoering/salarissen gewoon op is?
  Het is dan gewoon een pyramide fonds.

  • Ferry schreef:

   Bij Bondora Go&Grow kan je inderdaad op elk moment al je geld opnemen en terug laten storten naar je eigen bankrekening. Het rentepercentrage dat je krijgt is iets lager, maar nog steeds redelijk. Ik ben bij ze op bezoek geweest, en een rondleiding gekregen. Als je daadwerkelijk tientallen mensen druk bezig ziet geeft dat wel behoorlijk wat vertrouwen. Mijn gevoel zegt dat schimmige praktijken moeilijker worden naarmate er meer mensen bij betrokken zijn.

   Mintos heeft een product dat bijna vergelijkbaar is (Mintos Invest&Access), waarbij je een iets hogere rente krijgt en je investeringen die niet te laat zijn redelijk snel kan verkopen. Maar dat is dus niet gegarandeerd zoals bij Bondora Go&Grow. Bij Mintos ben ik heel kort op bezoek geweest (en een kleine rondleiding), maar te kort om er een volwaardig verslag van te maken. Ook hier zijn veel mensen aan het werk in een solide bedrijfspand. Ook daarbij heb ik veel vertrouwen.

   De markt is de afgelopen 1 a 2 jaar flink gegroeid, en er zijn heel veel platformen bij gekomen. En dan is er dus blijkbaar de kans dat er platformen bij zijn die minder goede bedoelingen hebben of krijgen. Enig positief puntje is dat er nu met deze ontwikkelingen meer aandacht voor is, en dat alle platformen nu meer onder een vergrootglas komen te liggen. Hopelijk kunnen we een eventueel volgend probleemplatform voor zijn, en er met minder risico/verliezen uitstappen (of besluiten om er helemaal niet in te stappen).

  • Ger schreef:

   Beste Roy,

   Ik begrijp je berekening van de 90 maanden niet helemaal. In 90 maanden heeft Ferrry zijn inleg terugverdiend met de genoemde rente. De inleg staat dan nog overeind. Het liquide maken gaat naar mijn mening veel sneller. Hierbij moet de uitgaan van looptijd van de investeringen. Er zullen bij Ferry ongetwijfeld ook leningen bij zitten van een maand. Deze zijn met 3 à 4 maanden terugbetaald (inclusief buy back periode).

  • Ferry schreef:

   Roy bedoelt dat de rente die je krijgt niet daadwerkelijke rente hoeft te zijn die het platform van een lener heeft ontvangen, maar dat het platform zou kunnen frauderen en net doet alsof. Omdat een investering maanden tot een paar jaar vast staat, kunnen ze dat geld gebruiken om rentebetalingen en kleine terugbetalingen te doen, en volgende investeringen en investeerders gebruiken om oude terug te betalen.

 4. panagrava schreef:

  Bedankt Ferry, ik heb me gisteren op het laatste moment nog aangesloten bij de Kuetzal Telegram groep en heb de documenten opgestuurd. Baat het niet dan schaadt het niet.
  Ik had in het verleden al zo mijn bedenkingen bij Kuetzal en heb daarom expres maar weinig ingelegd per project. De projecten en bestuurders waren nauwelijks (via LinkedIn) te verifiëren. Ik hoop dat dit niet een voorbode is voor andere P2P netwerken. Ik heb besloten bij elke P2P aanbieder waar ik geld heb geïnvesteerd om een pay-out van een kleine som geld te vragen om te kijken of ze in staat zijn daadwerkelijk geld over te maken.
  Ik heb ook de bestuurders van die P2P aanbieders (zoals Envestio) gecheckt via LinkedIn maar die hebben wel allemaal een ‘proven track record’.
  Ik hoop dat de Kuetzal storm snel voorbij trekt en we ons weer kunnen richten op onze investeringen.

  • Ferry schreef:

   Goed plan, zelf was ik daar ook mee begonnen. Binnenkort wil ik per platform vermelden wanneer ik de laatste opname heb gedaan en hoe snel deze op mijn rekening stond (en dit regelmatig herhalen). Des te meer mensen onderzoek doen, des te sneller kunnen we hopelijk de rotte appels in de mand signaleren. Ook andere bloggers zijn bezig om meer onderzoek te doen naar de platformen.

 5. Pierre schreef:

  Hallo Ferry nu ligt het platform
  Envestio ook plat Ai gr. Pierre

  • Ferry schreef:

   Ik heb het gezien ja. Een goed teken is het niet.. Misschien is het permanent, misschien proberen ze lucht te krijgen ivm de schijnbare golf van recente buyback verzoeken..

 6. Pierre schreef:

  Blog.Envestio.com ze hebben wat geschreven ik zie 21 januari 2020 recent dan gr. Pierre

  • Ferry schreef:

   Ja, ik heb het gelezen. Ze geven aan dat ze tot dan toe zelf aan alle verplichtingen en verwachtingen hebben voldaan, en dat dit het resultaat is van een poging om het platform aan te vallen en de destabiliseren.
   Maar het is kwalijk dat ze niet de investeerders hebben bericht, ze hebben het niet eens via email gemeld…

 7. Tron schreef:

  2 platforms onderuit, dan hou je geen winst meer over

  • Ferry schreef:

   Ja, het is een zorgelijke ontwikkeling.. Als het geld allemaal weg is dan ben ik weer terug bij af, en is de winst van de afgelopen anderhalf jaar verdampt.

   Ultiem zonde en erg vervelend. Maar als ik het allemaal op een spaarrekening had gezet was ik niet beter af geweest, en ik heb er van geleerd. Hopelijk genoeg om in de nabije toekomst weer de winst op te bouwen, met een betere selectie van platformen en het in de gaten houden hiervan.

  • Pierre schreef:

   Beste investeerders wat Kuetzal betreft werkt de website nog wel alleen persoonlijk je kan niets doen maar hij is er nog en het geld zou geblokkeerd zijn voorlopig (?) Bij envestio zou de site gehackt zijn (?) ik veronderstel dat het om miljoenen € investerings geld gaat voor beide (?) dat laten die zeer grote investeerders waar ik niet bijhoor gelukkig nu (!) zo maar niet gebeuren k’ben benieuwd naar de komende dagen en weken en de reacties gr. Pierre

  • Ferry schreef:

   In totaal gaat het om meer dan 30 miljoen euro wat geïnvesteerd is via Kuetzal en Envestio.
   Men is bezig met een rechtzaak om Kuetzal failliet te laten verklaren en geblokkeerde en terug te halen gelden te kunnen teruggeven aan investeerders. Ook is de Estlandse politie een onderzoek begonnen. Nu is het afwachten of, en hoeveel, geld er verdwenen is en hoeveel investeerders terug kunnen krijgen…

 8. Pierre schreef:

  Beste Ferry en wat Envestio betreft werkt hun email box niet krijg een foutmelding bij Kuetzal komen de mails nog wel aan of ze het lezen is wat anders nu het ziet er niet goed uit denk ik voor ons investeringsgeld ook het vertrouwen in andere platformen is geschaad lees ik
  dit krijgt hopelijk geen extra gevolg voor andere platforms gr. Pierre

  • roas2814 schreef:

   Jij hebt je aangemeld voor het Kuetzal proces. Heb je dit helemaal door gezet of ben je toch uit uindelijk afgehaakt en wat is je mening hierover want ze willen ook voor Envistio een zaak starten dus ben benieuwd.

  • Ferry schreef:

   Ja, ik doe mee met de rechtzaak tegen Kuetzal, om ze failliet te laten verklaren. Dit zal ook gunstig zijn voor andere investeerders, omdat bij faillissement alle investeerders zich als schuldeiser kunnen aanmelden. Als een zaak tegen Envestio begint dan denk ik dat ik daarin ook mee ga, want daar heb ik nog veel meer geld uitstaan..

 9. Marc Moore schreef:

  Dag Ferry,
  Nu je beter weet naar wat te kijken zijn er aanpassingen die je gaat doen aan je portefeuille? En zo ja welke?

  • Ferry schreef:

   Ja, ik denk dat ik anders ga spreiden, beter kijken naar hoog versus laag qua risico/rentepercentages. Niet meer focussen op hogere opbrengsten, maar juist kijken naar zekerheden (bewezen staat van dienst, echte onderpanden zoals vastgoed ipv garanties op papier, etc).
   Hier ga ik zeker aandacht aan geven de komende tijd in mijn posts.

  • Matthijs schreef:

   Allereerst dank voor je blogs, erg interessant!

   Beide platforms zijn relatief nieuw. Zijn de opties zoals Bondora, Twino en Viainvest niet veiliger omdat ze al langer bestaan? Ga je daar nu meer in investeren? Ben benieuwd naar je afwegingen.

  • Ferry schreef:

   Inderdaad, ik denk nu dat nieuwe platformen ook een relatief hoger risico vormen, net als platformen die rendementen tot wel 20% of meer aangeven. En al helemaal de combinatie hiervan natuurlijk. Ik ben dus ook aan het kijken om geld te verschuiven tussen de platformen.

 10. Glenn schreef:

  Beste Ferry,

  Heb jij ook vooraf 1% van je ingelegde bedrag moeten storten via Gofundme, in verband met de rechtszaak via ene Avirap?
  Ik had eerst contact met Pablo en Guillermo en nu komen er weer 2 anderen om de hoek kijken.

  M.v.g.

  Glenn

  • Ferry schreef:

   Ja, dat heb ik inderdaad ook gedaan. Avihai (avirap) staat ook ge-CCed in emails die Guillermo en Denis (de advocaat) sturen dus hij is er ‘officieel’ bij betrokken.

 11. Stefan schreef:

  Kueztzal website lijkt nu ook definitief uit de lucht!

  • Ferry schreef:

   Klopt, gisteren was de site van Kuetzal helemaal niet meer bereikbaar. Blijkbaar is dus toch nog iemand met die site bezig geweest, ik vermoed dat het een handmatige actie is geweest. Hopelijk kan de politie daar, nu ze begonnen zijn met het onderzoek, deze persoon te pakken krijgen.

 12. Glenn schreef:

  Hoi Ferry,

  Jij gaf ergens aan dat je geen persoonlijke gegevens hebt gedeeld met de heren die de rechtszaak regelen maar voor de aangifte dien je wel een id nummer op te geven. Ik neem aan dat je daar wel je BSN genoemd hebt?

  M.v.g.

  Glenn

  • Ferry schreef:

   Ja, in de aangifte bij de politie heb ik wel persoonlijke gegevens zoals BSN nummer vermeld. Voor de rechtszaak heb ik wel een kopie van mijn paspoort opgestuurd, samen met de machtiging voor de advocaat. Dit was nodig om mijn belangen te laten behartigen.

 13. Heb jij dan toevallig nog de lege machtiging voor de advocaat? Niet ingevulde pdf’s die ik dan met mijn eigen gegevens kan invullen?

  Mocht je dat nog hebben. Zou je het dan willen mailen naar glennstroep@gmail.com ?

  Hoe dan ook bedankt.

  Overigens snap ik niets van dat Google Forms. Je moet de documenten daar kennelijk uploaden. Maar er wordt gevraagd om titels te maken en vragen te stellen. Ik snap niet wat daar de bedoeling van is. Lijkt mij dat ik gewoon ingevulde pdf’s van A naar B moet verzenden?

  • Ferry schreef:

   Als je je hebt aangemeld via het formulier en hebt gedoneerd, dan krijg je een email van de organisatoren met de machtigingen en andere documenten die je moet invullen en uploaden (en je ontvangt een link voor het uploaden van de documenten. Het zou kunnen zijn dat ze het druk hebben, en dat het dus even kan duren doordat je de emails krijgt..

 14. Glenn schreef:

  Ok daar liep dit proces dus fout. Iemand had mij dan kennelijk per ongeluk de ingevulde formulieren gemaild. Dus ik vroeg waar de blanco formulieren voor mij bleven. Toen zei Avi wel iets dat ik Google forms moet invullen. Maar niet wat en waarheen. Dan is mijn vraag wat ik daar in moet vullen en waar het dan heen moet? Dat is mij niet bekend. Storten op Gofundme is zo gepiept.

  • Ferry schreef:

   Ik lees in de Telegram groep @KuetzalDiscussion dat je nu eerst wat gegevens naar @aviRap zou moeten sturen (je naam, email adres, en bewijs dat je Kuetzal investeerder bent: bijv. een screenshot van je account). Zelf ben ik in de eerste ‘ronde’ ingestapt dus ik kan me voorstellen dat ze vanwege de drukte de procedure hebben aangepast. Ik zou wachten met doneren totdat je bevestiging hebt dat je mee kan doen. Voor de meest recente informatie zou ik adviseren om je aan te melden bij de @KuetzalDiscussion groep op Telegram. Installeren en aanmelden via de Telegram app op je foon is zo gebeurd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: