Rode vlaggen voor TFG Crowd?

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Rode vlaggen voor TFG Crowd?

UPDATE: Ik heb antwoorden gekregen van TFG Crowd, Cofediction en Edeland, en ik heb in de tekst hieronder de ontvangen uitleg toegevoegd.

Na de problemen met Kuetzal en Envestio heb ik besloten om platformen nog beter te onderzoeken. Het laatste wat ik wil natuurlijk is weer zo’n sloot geld kwijtraken. Ik ga er van uit dat een grondiger onderzoek naar de overige platformen kan helpen om het kaf van het koren te scheiden, zodat ik verder kan investeren met een lager risico. Ik ben er van overtuigd dat de meeste P2P platformen goede bedoelingen hebben, waar je goed kan investeren en mooie rendementen halen als je de zelf de juiste investeringskeuzes maakt.

Het eerste platform dat ik heb uitgekozen is TFG Crowd. Ook dit platform is vrij nieuw: het bedrijf is opgericht in 2017 en het online platform is gestart in 2019. Een belangrijke reden om dieper in dit platform te duiken zijn de hoge rentepercentages, de meeste projecten beloven een rendement van 17-19%. En na Kuetzal en Envestio ben ik toch wat wantrouwender geworden bij het zien van zulke beloftes. Aan de andere kant, het kan natuurlijk allemaal betrouwbaar blijken. In dat geval hebben we een mooie kans op leuke rendementen met een beter gevoel.

Het bedrijf

Het bedrijf achter de TFG Crowd website is TFGCROWD OÜ, geregisteerd in Estland met het nummer 14278391 (zeg maar het KvK nummer). Het adres van het bedrijf is in Tallinn (Tuuki 19-216, Tallinn, 10152, Estonia) en het email adres is info@tfgcrowd.com. TFG Crowd is onderdeel van The Financial Group Limited.

Het geregistreerde adres staat ook op de website als correspondentieadres (Tuukri 19-315, Tallinn, 10152, Estonia).

Op LinkedIn zijn er twee mensen van TFG Crowd te vinden:

Twee mensen is wel erg weinig. Ter vergelijking, Iuvo (18), Fast Invest (21), Grupeer (28), Twino (141) en Mintos (186) hebben veel meer werknemers op LinkedIn.

Project: EDELAND

Het project EDELAND GmbH Logistics (Transportation Company) wil 150.000 euro lenen voor een jaar, en wil daar 17,9% rente over betalen. Het doel van de lening is het verhogen van het werkkapitaal. Zoals bij de meeste projecten zijn ook foto’s en documenten met meer informatie opgenomen in de projectbeschrijving:

Het begin van de projectbeschrijving is als volgt:

Edeland GmbH is one of the logistics companies signing contracts with European countries such as Slovakia, Poland, Georgia and etc. Companies management has the 25-year of experience and they have succeeded to gain the trust of their customers during this period. The company has fulfilled all the demands of customers and assisted them in finding the most suitable ways even in difficult situations.

Natuurlijk is het niet mijn doel om pietluttig te doen, maar een transportbedrijf dat contracten sluit met meerdere landen? Ik ga er vanuit dat ze bedoelen dat er contracten gesloten zijn met meerdere bedrijven uit die genoemde landen. Dat betekent dus dat het een behoorlijk internationaal opererend bedrijf is.

Dit is dan weer in tegenspraak met een quote van een onbekende, ik vermoed van het platform zelf:

Hier kan je uit afleiden dat het bedrijf alleen nog maar in Berlijn actief is. Dat kan je nou weer niet echt internationaal noemen. Zeker niet omdat de volgende stap heel Duitsland is, dus nog steeds niet internationaal. Het noemen van die landen hierboven zijn dus eigenlijk heel misleidend voor mensen die niet de hele projectbeschrijving doorlezen..

Als ik kijk naar de foto’s, dan zie je een hoop foto’s van bestelbusjes. Niet raar voor een transportbedrijf dus. Wat wel raar is? Dit zijn allemaal persfoto’s van Mercedes-Benz.

Links foto van TFG Crowd site, rechts persfoto van Mercedes-Benz

Een van de foto’s toont een busje met het logo van EDELAND, maar hierboven is duidelijk te zien dat het logo is gefotoshopt op een persfoto.

Links de TFG Crowd projectpagina, rechts de website van Daimler (Mercedes-Benz)

Er staan 5 foto’s op de projectpagina, en allemaal zijn het persfoto’s van Mercedes-Benz. De enige verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat het een beginnend bedrijf is dat nog geen eigen busjes heeft. Maar dat is dan weer in tegenspraak met een van de documenten waarin staat dat ze 10 werknemers en 12 wagens hebben, en een andere tekst die aangeeft dat ze zelfs reservewagens hebben:

Edeland GmbH has already gained the trust of customers and business partners alike through such innovative process improvements like backup cars, incentivizing courier punctuality, and software integration.

De website van Edeland zelf toont ook de gefotoshopte persfoto van Mercedes-Benz, maar ook andere foto’s met Edeland vrachtwagens:

Maar een zoektocht naar deze foto laat zien dat ook deze ergens anders van is, en dat het logo van Edeland hier ook gefotoshopt is:

Volgens de website van Edeland is het bedrijf gestart in 2019, en dat is ook te zien in het handelsregister:

Het bedrijfje bestaat dus pas een half jaar, wen een eigen website, maar de foto’s die overal gebruikt worden zijn van het internet geplukt. Of ze hebben nog niet de moeite genomen om hun eigen wagens te fotograferen, of ze hebben die niet.

Volgens de documenten is Edeland een onderdeel van W&E Forward, een transportbedrijf dat in 1992 is opgericht in Azerbeidzjan. Het adres van dit bedrijf roept ook wat vragen op: de website toont alleen computertekeningen van de bedrijfslocatie, zie de website van W&E Forward:

Het bedrijf heeft volgens de eigen website het volgende adres: “M. Jafarov 10 st., 188 apt., Baku, AZ1102“. Dit lijkt een appartement te zijn, en Google Maps toont ook dat het bedrijf zich in een groot flatgebouw met woningen bevindt:

Antwoord van TFG Crowd

Ik heb aparte emails met vragen naar TFG Crowd en naar Edeland gestuurd. Ik heb twee emails met antwoorden van TFG Crowd gehad.De ene email bevat het volgende:

Replies received from a representative of Edeland: Our web designer and our web page developer advised doing so. Due to the recommendation – the reason was to make it look beautiful. All photos used are preserved. However, the design is done according to our partner company – We Forward. While we are working with them together.

De andere email van TFG Crowd heeft het volgende te zeggen over de gefotoshopte plaatjes:

Replies from a representative of Edeland: We already use MB cars in our fleet and plan to add the same brand of car. Just like in most modern websites, pictures are used for illustrative purposes.

Beide emails bevatten dezelfde uitleg over o.a. W&E Forward en de adressen:

Operational information – we can provide our investors with all the necessary information – turnover, contracts and others. All technical papers on cars, with plate and registration numbers. In order to do so, we need to sign an NDA according to German law. If you would like to receive the data then we need to process this process. Edeland, is managed by the leading staff of We Forward, and are getting official consulting, international negotiations with them. Regarding this point, we have provided a contract signed with the founder of W&E. At the same time, the founder of Edeland Gmbh has gained his experience also by working at W&E.

The Adresse issue – it’s simple, it’s common to use residential buildings and have an office there. Most of the buildings are residential, and 10% mainly first or second flow is used as an office. All around the capital Baku.

Het is dus mogelijk om inzage te krijgen in de bedrijfsgegevens, omzet, contracten, en gegevens over het wagenpark. Wel onder de voorwaarde dat er een geheimhoudingsverklaring wordt getekend, en dat een artikel dat hierop gebaseerd is ter goedkeuring voorgelegd kan worden. Ik heb geantwoord dat ik bereid ben om die geheimhoudingsverklaring te tekenen, dus nu is het afwachten of deze procedure in gang gezet kan worden.

Antwoord van Edeland

Na een paar dagen kreeg ik antwoord van Edeland:

Good afternoon!
Sorry for the late reply, but I had to confirm that you were an investor.Yes, I am delighted with this opportunity and hope that just as I believe in my project, investors will believe and invest their money.As for the pictures, frankly, I don’t think the question is right, because I feel like I have to justify myself. But we find it modern and attractive.There is a difference between contracts and operation areas. Contracts – means the services of a logistics company provided by Edeland – where Edeland signs contracts with companies to provide transport services for its clients and – means of operation – where the company operates with its own vehicles.The company is operating already, the company has 10 employees and 12 vehicles operational, actual turnover and annual balance in Germany is available online. Please refer to those web portals. In the case of signing up with the NDA, we can open the balance of the company.We can share videos or photos of our fleet, but people – we are not sure if all will accept.We are a part of W&E Forward – a global company operating since 1994. The building where the Azerbaijan office is located has commercial and residential spaces.

Ik heb Edeland geantwoord dat ik bereid ben om de Non Disclosure Agreement te tekenen.

Update: Ik heb de NDA ontvangen en getekend retour gestuurd naar Edeland, dus binnenkort meer nieuws.

Project: Cofediction Coffee

Een project waarin ik eerder geïnvesteerd heb is “Cofediction Coffee – Phase II”. Het bedrijf achter deze koffie is Fivo Capital Ltd. Dit bedrijf is bestaat al sinds 2013:

Wat echter wel vreemd is, is de “nature of business”, oftewel de type activiteiten die het bedrijf volgens eigen zeggen uitvoert:

Hmm, software development, IT en consultancy. Waarom wil dit bedrijf geld hebben om zich te gaan richten op koffie?

Verder is via Google nergens iets over Cofediction Coffee te vinden, alles wat je kan vinden is gerelateerd aan de TFG Crowd website. Ook het merk Cofediction is helemaal niet geregistreerd volgens het Engelse Intellectual Property Office. Zelfs de website van het bedrijf is niet wat je verwacht bij een bedrijf dat probeert een nieuw product aan de man te brengen:

Dit lijkt me niet iets wat je verwacht bij een bedrijf dat al in de tweede fase zegt te zijn.

Antwoord van TFG Crowd

De eerste email van TFG Crowd bevatte alleen een klein stukje over dit project:

Fivo Capital Limited was active in various fields over time and its registered business had therefore changed. Changing the scope of the company in the register was one of the conditions for us. Thanks to your attention, we have contacted the company and re-ordered it.

Ik heb daarna TFG Crowd weer gemaild, met het verzoek om Fivo Capital te vragen om mij direct een statusupdate te sturen van de Cofediction projecten, links naar online websites en marketing campagnes, en andere bewijzen van het bestaan van Cofediction coffee. Vrij snel daarna kreeg ik de volgende email:

Hier valt wel het een en ander op: het onderwerp van de email is “Cofedition”, zonder de ‘c’. Een paar uur na deze mail stuurde TFG Crowd een korte “Time for Coffee” update naar alle investeerders met precies dezelfde foto’s. En op de papieren zakken staat precies dezelfde typefout:

Zijn ze zo druk bezig met de campagnes en het op de markt brengen dat ze de typefout gemist hebben? Als je naar de projectpagina gaat op de TFG Crowd site dan zie je foto’s van dezelfde pakken met bonen en de papieren zakjes:

Dat betekent dat er 4 a 5 maanden verstreken zijn sinds het begin van het project, en er is niets nieuws om te laten zien. Alleen dezelfde paar pakken koffie en dezelfde zakjes met de typefout…

Wel is hier online te zien dat het cofediction.com domein geregistreerd is op dezelfde dag dat ik TFG Crowd vroeg om Fivo de statusupdate en andere gegevens naar mij te sturen. Er is echter geen website actief op het cofediction domein, of het domein met de typefout:

De email eindigt met “P.S. We can sell you coffee right now if you are interested.“. Dus ik heb een mailtje teruggestuurd dat ik dolgraag wat van de koffie wil kopen. Helaas lijkt het er op dat ik niet binnenkort een koffieproeverijtje kan houden:

Wel zijn de geregistreerde bedrijfsactiviteiten gewijzigd door Fivo na mijn mail:

Update: blijkbaar heeft Cofediction nu wel hun email account helemaal opgezet, want ik heb antwoord gekregen. Ze hebben gevraagd welk koffietype ik wil kopen, en hebben naast de beschrijvingen van de 4 beschikbare types ook een foto gestuurd:

Ik heb geantwoord dat ik ze alle vier wel wil proberen, dus nu is het afwachten of en wanneer ik ze daadwerkelijk kan bestellen.

Andere projecten

Ik kwam een pagina tegen van een andere blogger, Kristaps Mors, die ook onderzoek had gedaan naar TFG Crowd en een aantal projecten, en in het bijzonder de volgende projecten:

 • Real Estate in Yacht Club
 • Wardrobe company
 • IWardrobes Phase 2
 • Modern Compact Houses
 • Real Estate in Cambridge and London

Ik zal hieronder een korte samenvatting geven, uitvoerige informatie kan je lezen in zijn blogpost.

De locatie van het project ‘Real Estate in Yacht Club’ bestaat, en er rust een hypotheek op. Deze is echter op naam van “CROWDESTATE COLLATERAL AGENT OU”, voor dit project.

Een van de vorige directeuren van het bedrijf achter de Wardrobe projecten is Emils Kerimovs. Dit is de huidige directeur van TFG Crowd.

Het bedrijf achter de Real Estate projecten is LEKS Group. Op 3 oktober 2019 is het eigendom van de LEKS Group overgegaan naar The Finance Group Limited. En de directeur daarvan is dezelfde man achter TFG Crowd, Emils Kerimovs.

En de vorige directeur van The Finance Group is Aleksandrs Gluhovskis. En dit is weer de huidige directeur van het bedrijf van de Wardrobe projecten.

Antwoord van TFG Crowd

Real Estate in Yacht Club is a private house building in the “Kapteinu Osta” area, but has nothing to do with company Kapteinu Osta SIA who has raised money for the spa complex. All information and pledge is sent to investors who have invested in this project.

Aleksanders Gluhovskis has once been a business partner, as evidenced by historical entries in the company register. At the moment, each one is working in different directions.The projects are not directly related, but some of the projects come from long-established partners whom we can trust and have ever worked with.Only in this way can we guarantee 100% security. Not every company, especially a new one, can have assets that can serve as collateral. In such cases, we take into account the personal solvency of the owner or guarantor – existing assets, movable and immovable property. These are third-party guarantees, that is why we do not list such collateral, even though the guarantee agreement is signed and collateral exists – that’s why we call it the Buyback Guarantee Extra.The amount of our guarantee fund can be found on our website. Upon request, this may be evidenced by a printout of the account to our existing investors.

The Finance Group

Ik heb TFG Crowd gevraagd om de relatie met The Finance Group te verduidelijken, en waarom dit bedrijf als eigenaar geregistreerd staat van een bedrijf achter een project op het platform. Een paar uur daarna stuurde TFG Crowd antwoord, en ook een algemene email naar alle investeerders met een uitleg over het buyback garantiefonds en The Finance Group:

The Finance Group Limited also invests in the companies and projects listed on our platform. In such cases, The Finance Group Limited purchases shares in the relevant company or establishes a wholly-owned new company specifically designed for a particular project. Therefore, don’t be surprised to see The Finance Group Limited or its subsidiaries as the whole or part owners of any of the projects/companies listed on our platform, as this is done to ensure safer investments for all parties.

Conclusie

De projecten op het platform TFG Crowd hebben op allerlei punten rode vlaggen. Als er foto’s zijn dan lijken deze van internet geplukt en gefotoshopt. De uitleg die gegeven wordt vind ik niet helemaal overtuigend. Onder geheimhoudingsverklaring kan ik inzage krijgen in de bedrijfsgevens en contracten van Edeland, dus ik heb aangegeven dat ik daartoe bereid ben. Wordt vervolgd dus.

Bij Cofediction lijkt er helemaal niets met het opgehaalde geld te zijn gebeurd. Dus waar is het geld gebleven en waar is het voor gebruikt? Als op verzoek een statusupdate gestuurd wordt dan lijkt dit een nepmail die niet echt van Cofediction afkomstig is, en het is ook niet mogelijk om een antwoord te sturen.

Het bedrijf achter het platform, TFG CROWD, lijkt schimmige connecties met de bedrijven achter de projecten. Er er lijken ook maar een paar mensen te werken. Het lijkt er op dat de mensen achter het platform en de bedrijven samenwerken om elkaar leningen te verstrekken, maar de projecten waar die leningen voor zijn lijken of niet bestaand of niet betrouwbaar. De vraag is dus waar het geld voor gebruikt wordt. De uitleg dat The Finance Group soms eigenaar wordt van de bedrijven als extra bescherming van de investeerders klinkt mij ook raar. Welk bedrijf verkoopt zichzelf om een lening binnen te krijgen?

TFG Crowd lijkt mij de volgende Kuetzal of Envestio te worden. In maart en april lopen er weer twee projecten af, dus zo snel mogelijk geld opnemen dat vrij komt is voor mij prioriteit. Het is natuurlijk aan eenieder om hier zelf conclusies uit te trekken, maar voor mijzelf is het duidelijk.

Ik zal wel een klein bedrag hier blijven investeren, om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Alleen de investeerders kunnen namelijk de projecten blijven volgen en de informatie inzien. En ja, theoretisch is er nog een kleine kans dat het platform niet nep is, maar dat alles gewoon knullig overkomt. Maar hoe groot is die kans?

 

Comments: 13

 1. Rou schreef:

  Alle drie in Estland gevestigd. Toeval? Of kunnen we uit dit land nog meer problemen verwachten?

  • Ferry schreef:

   Heel veel platformen zijn in deze regio gevestigd, omdat het vestigingsklimaat hier heel vooruitstrevend is. Dan is het misschien ook logisch als hier meer problemen optreden. Ik zou niet zo ver willen gaan dat het aan de regio ligt, omdat er in West Europa en Nederland ook genoeg mensen zijn die proberen de boel te flessen als ze de kans zien… Maar het geeft wel aan dat we niet alles moeten geloven en zelf moeten blijven nadenken.

 2. Michael schreef:

  Beste Ferry, dit is een mooi stuk onderzoeksjournalistiek. Goed gedaan en ga zo door!

 3. André schreef:

  En wat is de reactie van Tfgcrowd op jouw bevindingen? Ik neem aan dat je ze om een antwoord/reactie hebt gevraagd?

  • Ferry schreef:

   Ik heb geen reactie van TFG Crowd gekregen. Maar als ik deze ontvang zal ik die zeker gelijk toevoegen/verwerken.

  • Ferry schreef:

   Hi André, ik heb de antwoorden verwerkt in de blogpost. Groeten, Ferry

 4. Bedankt voor je onderzoek Ferry en het verslag daarover. Fijn dat je ons zo op de hoogte brengt.
  Op dit moment heb ik ingeschreven op “Property in Paddington”. Het minimum bedrag daarvoor(er zijn nog 12 dagen over) is nog niet gehaald.
  Een eerdere investering heeft het ook niet gehaald. Dit was “Indoor playground for kids”. Dat bedrag is weer vrijgekomen. Plus een bedrag van €9,15. Dat is dus ruim 9% in één maand.
  Ik vind nog geen mogelijkheden om een geïnvesteerd bedrag weer terug te krijgen.
  Ik blijf je volgen. Succes.

  Groeten, Jack.

 5. Therezi schreef:

  hetzelfde als Jack. et de 31ste geïnvesteerd in Yakut restaurant. Kunnen alleen afwachten.

  • J schreef:

   Mijn leningen hebben ze een tijd geleden terug gekocht toen ik hier al achter ben gekomen. Ik heb daarvoor wel de ontvangen rente op een project ingeleverd. De leningen zijn dus nominaal terug gekocht.

 6. Wout schreef:

  Mooi stukje werk Ferry en duidelijk omschreven. Zelf had ik er nog niet op deze manier naar gekeken.
  Ik heb deze zelf ook al eens op hun website bekeken en vond een rente percentage van 17.9% voor een bedrijfsbusje al vrij fors. Zelf durfde ik het niet aan om er in te investeren omdat het totaal niet goed voelde, hierbij dus ook van een andere kant een bevestiging. Je zou eerder voor Duitsland een rente percentage van 8% verwachten voor een lening op een bedrijfsbusje, als ik dit vergelijk met Nederlandse crowdfunding websites.

  Als je bij Nederlandse webwinkels kijkt zie je toch dat persoonlijke leningen voor producten een rente percentage van 14% word gevraagd wat maximaal is toegestaan hier. Als er dus crowdfunding websites tegen de 20% aanliggen met rente percentage dan is het voor mij persoonlijk te goed om waar te zijn of een te hoog risico. Ik zit nu wel bij Fastinvest en tot op heden nog goede ervaring mee, dit is voornamelijk omdat je over verschillende leningen spreid. Maar je weet natuurlijk nooit 100% zeker of het goed gaat vooral omdat het in een oost Europees land zit waar corruptie nog vaak voor komt.

  • Therezi schreef:

   In de discussie met Envestio op Telegram werd FastInvest als een van de grote vraagtekens benoemd. Diverse personen waren daar al uit gestapt. Wellicht een goede volgende Ferry????

  • Roy schreef:

   Vraag mij af of je nog in buitenlandse platforms moet beleggen, gezien alle “problemen” en “vraagtekens”.

  • Ferry schreef:

   Ik ben er van overtuigd dat het een goede markt is om in te investeren, maar dat er vanwege de stijgende populariteit mensen zijn die snel geld willen verdienen door de boel op te lichten. Hiervoor kan je natuurlijk alleen mensen lokken door hoge rendementen te beloven, iets wat geldt voor oplichterspraktijken in alle markten..
   Maar niet alle hoge rendementen betekenen dat iets foute boel is. Gelukkig worden er nu flinke stappen gezet om deze markt te reguleren en de platformen onder toezicht te stellen.
   Zeker nu, maar ook als dat toezicht er is, is het belangrijk om goed te kijken naar de betrouwbaarheid van platformen en je niet te laten blinden door de beloofde hoge rendementen. Helaas hebben ik en andere investeerders dit ons wel laten overkomen, zie de problemen met Kuetzal en Envestio. Daarom liggen nu alle platformen meer onder het vergrootglas. En het is natuurlijk ook goed om minder op de nieuwkomers te leunen, en meer op de platformen die al jaren actief zijn en zich min of meer hebben bewezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: