De beurs: een start om niet te vergeten

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

De beurs: een start om niet te vergeten

Spreiden van investeringen om risico’s te verminderen is essentieel. De afgelopen anderhalf jaar heb ik mijn investeringen ook verspreid over (heel) veel crowdlending platformen. Ik investeer ook in startende bedrijven, via het crowdfunding platform Seedrs. Deze focus op crowdlending en crowdfunding is eigenlijk nog geen goede spreiding voor mijn totale portfolio, dus ik wilde al een tijdje ook op de beurs beginnen. Maar de afgelopen tijd ging het eigenlijk best goed met de beurskoersen, dus ik besloot te wachten op een flinke daling. Die moest toch een keertje komen..

De start

Begin deze maand kwam er een flinke dip in de koersen, door de berichten over Corona. In het begin leek het nog mee te vallen, in januari was werd de kans nog klein geacht dat het virus zich door het land zou verspreiden. Eind februari nog werd gecommuniceerd dat we ons geen zorgen hoefden te maken (“het lijkt een beetje op de normale griep”).

Na de berichten over de eerste besmettingen in Nederland daalde de beurskoersen enorm, met zo’n 15%. Daarna was te lezen dat beleggers van mening waren dat de gevolgen van Corona wel genoeg in de koersen verwerkt waren, en dat sommige aandelen ten onrechte ook een koersval gemaakt hadden. Daarna krabbelden de beurzen weer wat op. Dit leek mij een uitgelezen moment om in te stappen. Na een flinke koersval zou er op de korte termijn, en zeker op de lange termijn, een leuk rendement gehaald moeten kunnen worden.

In de grafiek hierboven zie je de koersval, en het moment waarop ik ingestapt ben.

De eerste dagen op de beurs

Inmiddels weten we allemaal hoe de maand maart verder verliep. De dag nadat ik ingestapt was werd bekend dat de eerste persoon in Nederland aan het virus was overleden. Ook in de rest van Europa sloeg de stemming om en werd het allemaal negatiever. Al snel daalden de koersen nog verder, en in de grafiek hieronder zie je hoe de daling verder inzette.

En hier zie je de koers van de Amsterdamse AEX index van het afgelopen jaar, en als je goed kijkt zie je helemaal rechts halverwege de val naar beneden nog het kleine piekje van het moment dat ik instapte, bij het ‘550’ lijntje:

Balen?

Ja, dat is wel een beetje balen. Maar ja, de beurs is niet heel voorspelbaar, en het is onmogelijk om het perfecte moment te kiezen om in te stappen. Het beste wat je kan doen is gewoon instappen, regelmatig investeren, en te gaan voor de lange termijn. Uiteindelijk krabbelt de beurs altijd weer op, en zullen er in de toekomst weer nieuwe records gebroken worden. En dat is ook waarom ik maar gewoon ingestapt ben.

Het voelt ook beter om op meerdere manieren te investeren. Ik zie het dus ook als aanvulling, en niet als vervanging. Het is ook interessant om de verschillen te zien, en te proberen om via beide manieren mijn doel proberen te halen: financiële onafhankelijkheid.

En om het in perspectief te plaatsen: als dit een van de grootste gevolgen is die ik merk van de Corona uitbraak, dan mag ik toch eigenlijk wel van geluk spreken. In mijn omgeving is er nog niet veel van te merken, en mijn werk, werkgever, en het team mensen waarmee ik werk kunnen er ook goed mee omgaan dat iedereen nu vanuit huis werkt. Er zijn zoveel mensen die het nu moeilijk hebben dat ik niet ga klagen.

En terwijl ik dit typ zit ik op 75 cm afstand van mijn beeldscherm. Als je dezelfde afstand bij het lezen hanteert dan houden we toch mooi die anderhalve meter afstand aan. Zorg er ook voor dat je die afstand offline aanhoudt! Een voor allen, allen voor een.

Verschillen met P2P crowdlending

Het grootste verschil is gelijk duidelijk: de onzekerheid. De beurs kan grillig zijn, terwijl de inkomstenstroom via de crowdlending platformen redelijk stabiel en voorspelbaar is. Die grilligheid heeft ook een directe invloed op de rendementen die je kan verwachten. Via crowdlending kan je een stabiel rendement verwachten van 8-12%, afhankelijk van de keuzes die je maakt en de risico’s die je wilt lopen. Bij beleggen op de beurs is het rendement eigenlijk niet te voorspellen.

Dat maakt beleggen via de beurs vooral een manier van investeren voor de lange termijn. Ook hier zijn geen garanties voor, maar over een periode van 10-20 jaar kan je wel verwachten om een leuk rendement te halen. Investeren via P2P lending kan ook prima op de korte termijn. Je kan zelf kiezen om te investeren in leningen met een korte looptijd van een paar maanden, of een langere looptijd van een paar jaar.

De auto-invest van de P2P lending platformen zorgt er voor dat je er geen omkijken naar hebt. Je kan zelfs periodiek automatisch geld storten en dit wordt volautomatisch voor je geïnvesteerd. Je kan ook geld overmaken naar een beleggingsrekening, maar dat zal je dan wel zelf nog moeten investeren. Als je alles in 1 indexfonds wil investeren dan is dat snel gebeurd, maar als je wil kijken wat de beste keuze is dan kost dat best veel tijd. Je kan natuurlijk ook je geld voor je laten beleggen, maar dat kan alleen tegen fors hogere kosten.

Bij beleggen op de beurs moet je er tegen kunnen dat de waarde van je portfolio sterk kan fluctueren. De afgelopen weken waren mijn investeringen de ene dag opeens 200 euro meer waard dan de dag ervoor, om vervolgens de volgende dag juist weer 300 euro minder waard te zijn. Bij crowdlending heb je dit niet, daar zie je de waarde gestaag oplopen.

Zekerheden

Met alle risico’s en onvoorspelbaarheden is het belangrijk om zekerheden in te bouwen om je geïnvesteerde geld zo goed mogelijk te beschermen. Het blijft natuurlijk wel investeren, dus een bepaalde mate van risico’s is er altijd. Als je helemaal geen risico’s wilt lopen kan je beter je geld op een spaarrekening zetten. Maar ja, we weten allemaal dat je dan ook niet kan verwachten dat het gaat renderen.

Bij crowdlending kan je de risico’s verminderen door te investeren via platformen die een bewezen staat van dienst hebben. We weten inmiddels dat er grote risico’s kleven aan nieuwe platformen die (te) hoge rendementen beloven…
TWINO en Mintos zijn twee bekende platformen die samen meer dan de helft van de hele Europese crowdlending markt in handen hebben. Mintos is de grootste van de twee, en hier zijn tientallen kredietverstrekkers bij aangesloten. TWINO bestaat ruim 2x zo lang, opgericht in 2009, en is dus een van de weinige platformen met echte ervaring met een recessie. Het bedrijf verstrekt ook alle leningen zelf, wat het veel inzicht en controle geeft. Bij Bondora Go&Grow krijg je ‘slechts’ 6,75% rente, maar kan je je geld op elk moment in zijn geheel opnemen. Dat is ook een vorm van zekerheid.

Investeren via de beurs is vooral iets voor de lange termijn. Op korte termijn kan je leuke winsten halen, maar ook flinke verliezen. Kijk maar naar mijn huidige cijfers. Maar op de lange termijn verwacht ik wel dat dit weer gecompenseerd zal gaan worden. Hierbij kan het ook uitmaken waarin je investeert. Je kan aandelen in aparte bedrijven kopen, maar het is lastig voorspellen of die bedrijven over 5 of 10 jaar nog genoeg waarde hebben en niet uit de markt gedrukt worden.

Daarom heb ik mijn geld op de beurs vooral in ETF’s gestopt. Dit zijn beleggingsfondsen die een bepaalde index volgen. Een van die ETF’s volgt de Amsterdamse AEX index, een andere de ‘MSCI world’ index, wat een graadmeter voor de wereldeconomie is. Ik heb ook geïnvesteerd in een ETF die de goudkoers volgt, wat een makkelijke manier is om indirect goud te kopen.

Zo’n index heeft ook zijn ups en downs, maar het lijkt me dat je niet hoeft te twijfelen over het voortbestaan op de lange termijn. Goud is zo ingeburgerd en het lijkt me niet dat dit zal verdwijnen. En in slechte tijden zie je juist dat investeerders goud zien als een veilige haven. De indexen zoals de AEX bestaan uit de ’top zoveel’ van gevestigde bedrijven, maar de samenstelling kan per jaar of per kwartaal wisselen. Als een aandeel het steeds slechter gaat doen dan zal deze uit de index gehaald worden en vervangen worden voor een aandeel dat het beter doet. Investeren in een fonds dat een index volgt is dus stabieler en blijvender dan investeren in een enkel aandeel. Natuurlijk worden eventuele winsten op die manier ook uitgevlakt, maar er is aangetoond dat op de lange termijn investeren in een index een beter rendement oplevert dan zelf beleggen.

Wat is dan de beste manier om te investeren?

Ik denk dat dat antwoord simpel is: beide. Spreiding is gewoon erg belangrijk, en al je geld op maar een manier investeren is dus niet genoeg. Natuurlijk kan de verdeling per persoon verschillend zijn. De een is wat avontuurlijker en wil meer via de beurs beleggen, een ander kiest voor meer stabiliteit en leent een groter deel uit via P2P lending platformen.

Zowel bij P2P crowdlending als bij investeren via de beurs kan je behoudend te werk gaan, of kiezen voor meer risico. En zelfs als je er voor kiest om wat meer risico’s te nemen is het belangrijk om een redelijk deel van je portefeuille behoudend te investeren. Uiteindelijk gaat het om het rendement op lange termijn, en niet alleen om de winsten op de korte termijn.

Dit klinkt goed!

Voor je je geld (op andere manieren) wilt gaan investeren is het belangrijk om zelf onderzoek te doen. Het gaat tenslotte wel om je zuurverdiende eigen geld, dat wil je niet zomaar ergens heen gooien.

Zelf probeer ik ook eerst onderzoek te doen, voordat ik via de beurs ging investeren heb ik mezelf eerst ingelezen en gekeken wat een aardig moment was om in te stappen. Zoals je nu begrijpt kan je er zelfs dan flink naast zitten. Het is dus altijd een goed idee om behoudend te beginnen, en het eerst even aan te zien. Het is erg verleidelijk om te proberen een (mogelijke) winst op korte termijn te pakken. Je zal je waarschijnlijk beter voelen als je op safe speelt en een leuk rendement haalt, dan dat je een hoog rendement haalt via een achtbaan aan ervaringen.

Hieronder zie je mijn rendement bij mijn beleggingsrekening van de ING, waar ik op 5 maart ben begonnen:

Zoals je kan zien had ik na precies een week een rendement van -20% gehaald. Vandaag was echter een goede dag, die weer een redelijk deel goedmaakte. Allemaal heel onvoorspelbaar dus, en wie weet hoe het de komende tijd gaat lopen..

Vanaf nu zal ik ook de waardes van mijn beleggingsportefeuilles opnemen in mijn maandoverzichten. Zo kan je zien hoe de verschillende investeringsvormen ten opzichte van elkaar presteren. Over een week zie je dan ook de rendementen per categorie, en niet alleen per platform.

 

Comments: 12

 1. wout schreef:

  Ferry leuk om te lezen dat je meer spreid.
  Toevallig ben ik afgelopen weken meer begonnen met dividend beleggen in aandelen en me meer afscheid genomen van p2p leningen.
  Zelf heb ik een gedeelte wat ik dan aandelen koop in stabiele bedrijven die elk kwartaal dividend uitkeren. (Bijv. Shell)
  Natuurlijk is het dividend rendement weer afhankelijk van je aankoopprijs van het aandeel maar naar mijn mening bij sommige aandelen zeer aantrekkelijk in verhouding met p2p.
  Daarnaast speur ik het internet af naar dividend aandelen die vrij laag staan en veel dividend uitkeren.
  Reeds 1 gekocht die momenteel 40 a 50% rendement kan opleveren met dividend als de koers zo blijft.
  Er zitten 2 kanten punten aan dit risico. 1ste is dat de koers afgestraft is met een reden en dus of het dividend geschrapt word of misschien erger failliet? 2de het komt door de corona crisis en tevens de olie prijs. als dit het zou zijn zit er nog aanzienlijk potentie in de koers naar boven.

  maar goed zonder risico kom je nergens en zolang je er vrede mee hebt voor het bedrag dat je doet kun je het accepteren.

  • Tom Leene schreef:

   Als je in ETF wil blijven investeren met zo laag mogelijke kosten, adviseer ik je northern trust fondsen.
   Combineer NT world (88%) met NT emerging markets (12%) voor een ideale spreiding. Mocht je iets safer willen spelen, kun je een vanguard gov bond pakken.

   Waarom NT fonds en geen vanguard / ishares met dezelfde fondskosten? De northern trust fondsen zijn NL fondsen en hebben geen dividendlek. Dit scheelt zo al 0,3% per jaar.

  • Ferry schreef:

   Hi Tom, bedankt voor de tips!

  • Ferry schreef:

   Hoi Wout, bedankt voor het delen!

 2. Pierre schreef:

  Hallo terug slecht nieuws nu mss Grupeer in fraude ? Weer geld kwijt

  • Ferry schreef:

   Ik volg het, maar ik heb wel twijfels (naast de zorgen)…

  • Etienne schreef:

   Fraude? Waar kun je dat terugvinden?

  • Ferry schreef:

   Er zijn een paar Telegram en Facebook groepen, waar informatie en geruchten gedeeld worden. Over Grupeer wordt gezegd dat de kredietverstrekkers Monetria, Lion Lender en Epic Cash nep zijn, net als het Promenada project. Niet alles schijnt nep te zijn, zo is Monify wel een echte kredietverstrekker. Die heeft aangegeven dat ze de betalingen naar Grupeer opgeschort hebben totdat duidelijk is wat de situatie nu is.

   Voor iedereen die investeerder is, is het het beste om voor de zekerheid screenshots te maken van je account, en je gegevens te downloaden (account statement, overzicht van investeringen, etc.).

   Schokkend, het is nu heel onduidelijk welke platformen nu nog te vertrouwen zijn. Het lijkt me voorlopig niet verstandig om meer te investeren, of te gaan beginnen, in deze markt totdat de boel tot rust is gekomen.

  • Etienne schreef:

   Fraude? Waar kun je daar meer informatie over terugvinden?

  • Ferry schreef:

   Er is nu een Nederlandse Telegram groep over Grupeer, als er meer informatie komt of als er een gezamenlijke actie gestart zal worden dan zal dit daar wel in komen. Je kan lid worden via deze link.

 3. Pierre schreef:

  Monethera tfgcrowd misschien wisefund Met deze platformen zouden ook al problemen zijn gelukkig ben ik daar eens niet bij en wat Grupeer betreft als je LO aanbied die niet bestaan en wij investeren daarin daarbij is Grupeer onbereikbaar en het personeel is ontslagen kunnen we spreken toch van fraude zoals bij K en E waar ik ook slachtoffer bij ben nu mijn portfolio is er 72% weg door oplichters moet ik nu lachen of mag ik toch kwaad beginnen worden ? Gr. Pierre

  • Ferry schreef:

   Er is nu een Nederlandse Telegram groep over Grupeer, als er meer informatie komt of als er een gezamenlijke actie gestart zal worden dan zal dit daar wel in komen. Je kan lid worden via deze link.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: