Fijne feestdagen!

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Fijne feestdagen!

Zo op de valreep voor kerst wil ik alle lezers fijne en gezonde feestdagen toewensen. Daarnaast wil ik al mijn mede investeerders nog even wijzen op het belang van het noteren van al je accountwaardes op 1 januari. Dit is iets wat je natuurlijk al snel kan vergeten in al het feestgedruis, al lijkt alles dit jaar wat rustiger en minder druk te worden…

1 januari is altijd een belangrijke datum, niet alleen om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen maar ook omdat dit de peildatum voor de belastingen. Sommige financiële instellingen moeten deze gegevens als doorgeven aan de belastingdienst, dus die zie je al vooraf ingevuld. Dit geldt echter niet voor alle instellingen, en zeker niet voor de platformen die in het buitenland gevestigd zijn. Voor deze platformen ben je zelf verantwoordelijk om de waarde (op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet) op te geven.

Ik ben pas in 2021 begonnen met investeren, wat moet ik doen?

Noteer op 1 januari de totale rekeningwaarde van elk platform waar je investeert. Bij de meeste platformen staat de rekeningwaarde (‘account value’) direct in je overzicht. Bij sommige platformen is dit niet het geval, dan kan je de totale waarde berekenen door het geïnvesteerde bedrag (‘invested funds’) en het vrije bedrag (‘available funds/balance’) bij elkaar op te tellen. Een screenprint opslaan van je overzicht kan je natuurlijk ook helpen en is zeker aan te raden.

Tel vervolgens al deze waardes bij elkaar op. Dit is het totaal aan crowdfunding/-lending investeringen op 1 januari 2021, bewaar dit goed in je administratie. Net als de waardes per platform natuurlijk.

Let op: bij de komende belastingaangifte in maart hoef je dit nog NIET in te vullen. In maart doe je aangifte over 2021, en de peildatum voor dat jaar is 1 januari 2021. Omdat je op die peildatum nog niet investeerde hoef je nog niets op te geven.

De bedragen die je nu hebt genoteerd op 1 januari 2022 ga je over een jaar nodig hebben. In maart 2023 ga je aangifte doen over 2022 (dus over komend jaar). De peildatum voor komend jaar is de aankomende 1 januari, en daarom moet je dit dus alvast noteren.

Ik ben al voor 2021 begonnen met investeren, wat moet ik doen?

Noteer op 1 januari de totale rekeningwaarde van elk platform waar je investeert. Bij de meeste platformen staat de rekeningwaarde (‘account value’) direct in je overzicht. Bij sommige platformen is dit niet het geval, dan kan je de totale waarde berekenen door het geïnvesteerde bedrag (‘invested funds’) en het vrije bedrag (‘available funds/balance’) bij elkaar op te tellen. Een screenprint opslaan van je overzicht kan je natuurlijk ook helpen en is zeker aan te raden.

Tel vervolgens al deze waardes bij elkaar op. Dit is het totaal aan crowdfunding/-lending investeringen op 1 januari 2021. Bewaar dit goed in je administratie, net als de waardes per platform.

Let op: bij de komende belastingaangifte in maart moet je NIET DIT bedrag invullen. In maart doe je aangifte over 2021, en de peildatum voor dat jaar is 1 januari 2021. Als het goed is heb je een jaar geleden op 1 januari 2021 ook alle rekeningwaardes genoteerd, zoals hierboven beschreven. Heb je dit niet gedaan? Dan is het zaak om dit alsnog op te zoeken.

De bedragen die je nu hebt genoteerd op 1 januari 2022 ga je over een jaar nodig hebben. In maart 2023 ga je aangifte doen over 2022 (dus over komend jaar). De peildatum voor komend jaar is de aankomende 1 januari, en daarom moet je dit dus alvast noteren.

Ik ben het vergeten te noteren op 1 januari…

Dat is vervelend, nu kost je het meer werk.. Gelukkig hebben veel platformen de mogelijkheid om een rapport op te vragen waarop je de waarde op een bepaalde datum kan zien. Andere platformen tonen de lijst van transacties, dus dan kan je nog makkelijk terugrekenen wat de waarde op 1 januari was. Probeer in ieder geval zo goed mogelijk de waardes te bepalen.

Dat viel eigenlijk best mee..

Gelukkig! Het is ook verstandig om dit regelmatig te doen, bijvoorbeeld op elke 1e van de maand. Op die manier blijf je goed zicht houden op de waardeontwikkeling, en verlies je je investeringen niet uit het oog. Zo kom je niet zo snel voor verrassingen te staan. Bovendien krijg je zo een beter gevoel voor wat wel en niet werkt, en waar je je prettig bij voelt.

Ik heb de totale waarde genoteerd, en nu?

Bewaar het goed, en noteer in je agenda en/of administratie dat je dit mee moet nemen bij de belastingaangifte. Het zou natuurlijk zonde zijn als je al deze moeite hebt gedaan en het vervolgens vergeet.

En het zou al helemaal zonde zijn als je het niet opgeeft en je belastingaangifte wordt gecontroleerd. Als de belastingdienst er achter komt zit je in de problemen: niet opgeven staat gelijk aan belastingontduiking en dan riskeer je een flinke boete.

Hoe moet ik het dan invullen op mijn belastingaangifte?

Dat lijkt me iets voor een andere keer, anders wordt het wel heel veel informatie tegelijk. Vlak voordat je de belastingaangifte moet doen zal ik een bericht posten met de precieze details. Dan heb je zowel de benodigde informatie, als een handige herinnering 😉

Als je deze herinnering niet wilt missen, abonneer je dan op mijn blog via de Contact pagina. Dan blijf je niet alleen op de hoogte, maar krijg je ook herinneringen bij dit soort belangrijke datums.

Comments: 4

 1. DutchFI schreef:

  Check ook je betaalde dividend belasting, die kun je aftrekken 😊

  • Ferry schreef:

   Goede tip ja, die zal ik ook zeker vermelden in de reminder als de belastingaangifte gedaan kan worden.

 2. Bianca schreef:

  Hallo Ferry,

  Heel erg bedankt voor deze reminder! Ik ben halverwege dit jaar begonnen met beleggen en was helemaal in de veronderstelling dat ik dit voor de komende belastingaangifte al op moest geven. Dat scheelt weer een jaartje.

  Ik volg je al een tijdje en was er nog niet aan toe gekomen om je te bedanken voor alle waardevolle informatie die je elke maand weer deelt, dus bij deze dankjewel!

 3. Eddy schreef:

  Hi Ferry, ook voor jou de beste wensen! Ik heb je blog dit jaar ontdekt en vind het elke keer weer leuk en interessant om te lezen. Volgend jaar blijf ik je zeker volgen!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: