Wensen, lijsten, en de belastingdienst

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Wensen, lijsten, en de belastingdienst

Allereerst wil ik jullie allemaal fijne dagen wensen. De kerstdagen zijn dan al wel weer voorbij, maar veel mensen hebben vakantie en natuurlijk komt oud en nieuw er nog aan. Geniet er van!

Aanraders en afraders

De afgelopen 2 maanden hebben flink wat lezers gereageerd op mijn oproep en hun lijstjes gestuurd met platformen die ze aanraden of juist afraden. Allemaal heel erg bedankt, ook namens alle (andere) lezers.

Heb je goede of slechte ervaringen met platformen en deze nog niet opgestuurd, dan hoop ik nog steeds dat je hiervoor de tijd wilt nemen. Je kan ook via de Contact pagina een privé berichtje sturen als je geen openbare reactie wilt toevoegen. Het is mijn bedoeling om regelmatig de lijst te updaten zodat het een nuttig hulpmiddel voor iedereen blijft.

Je kan de nieuwe pagina met aanraders en afraders hier vinden, of via het menu.

1 januari en de belastingdienst

1 januari is altijd een belangrijke datum, niet alleen om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen maar ook omdat dit de peildatum voor de belastingen. Sommige financiële instellingen moeten deze gegevens als doorgeven aan de belastingdienst, dus die zie je al vooraf ingevuld. Dit geldt echter niet voor alle instellingen, en zeker niet voor de platformen die in het buitenland gevestigd zijn. Voor deze platformen ben je zelf verantwoordelijk om de waarde (op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet) op te geven. En dus is het belangrijk om de waarde van al je investeringen op 1 januari te noteren. Het maakt niet uit of je al jaren investeert of pas een dag, als je op 1 januari investeringen hebt dan moet je die vroeg of laat opgeven bij je belastingaangifte.

Wat moet ik noteren?

Noteer op 1 januari de totale rekeningwaarde van elk platform waar je investeert. Bij de meeste platformen staat de rekeningwaarde (‘account value’) direct in je overzicht. Bij sommige platformen is dit niet het geval, dan kan je de totale waarde berekenen door het geïnvesteerde bedrag (bijv. ‘invested funds’) en het vrije bedrag (‘available funds/balance’) bij elkaar op te tellen. Bij sommige platformen heb je een eigen IBAN rekening waar je vrije geld op staat, zoals bijvoorbeeld NEO Finance, Saxo Bank, of DEGIRO. Noteer in dat geval ook die waarde. Een screenprint opslaan van je overzicht kan je natuurlijk ook helpen en is zeker aan te raden.

Zijn er leningen die langer dan een jaar achterlopen, of waarvan het zeer aannemelijk is dat je het geld niet terug ziet? En die nog wel door het platform meegeteld worden in je accountwaarde? Noteer de waarde hiervan dan apart. Die waarde mag je namelijk van je vermogen afhalen.

En dan?

Als je de waarde van je investeringen per platform genoteerd hebt, bewaar deze dan op een plaats waar je ze zeker tegenkomt als je aan de slag gaat met je belastingaangifte. Als het tijd wordt om je belastingaangifte in te vullen dan zal ik weer een post plaatsen met gedetailleerde informatie hoe dit allemaal in te vullen. Wil je die post niet missen? Als je je abonneert op mijn blog (via de Contact pagina) dan krijg je automatisch bericht als ik een tip, update, of waarschuwing plaats.

Comments: 3

 1. mark schreef:

  Hoi Ferry en anderen, ook fijne dagen gewenst en een goed en gezond oud en nieuw!

  vergeet ook niet dat je al je achterlopende projecten van meer dan 365 dagen en degene waarvan aannemelijk is dat je dat geld niet meer terug ziet (achterstand meer dan 90 dagen) in mindering mag brengen op je uitstaande investerings bedrag! als het platform dat al niet doet! dit is alleen voor de inleg de rente mag je niet aftrekken

  • Ferry schreef:

   Hi Mark, bedankt!
   Dat is inderdaad een goede aanvulling. Ik zal dat ook meenemen in de verdere belastinggerelateerde posts.
   Groeten, Ferry

 2. BM schreef:

  Goede! Even mijn lijstje van vorig jaar zoeken en bijwerken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: