Bezoek aan Twino

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Bezoek aan Twino

Mijn tweede bezoek aan een crowdfunding platform in Riga was aan Twino. Op 6 juni sprak ik daar Roberts Lasovskis, de Investment Platform Lead van Twino. Twino is midden in Riga gevestigd, in een pand vrijwel direct aan de rivier tegenover het oude stadscentrum.

Wanneer is Twino gestart?
Twino is in 2009 gestart met het verstrekken van leningen in Letland. In 2011 hebben we uitgebreid naar Polen, en in 2013 en 2014 hebben we daar Rusland en Georgië aan toegevoegd. In 2015 hebben we het Twino crowdfunding platform gelanceerd, en zijn we ook leningen in Denemarken gaan verstrekken. In 2016 zijn daar ook Spanje en Kazachstan bijgekomen.

Hoeveel investeerders heeft Twino?
We hebben meer dan 17.000 actieve investeerders, plus ongeveer 13.000 niet-actieve investeerders. Elke maand komen er ongeveer 400-500 nieuwe investeerders bij. Het gemiddelde portfolio van investeerders ligt tussen de 2.000 en de 3.000 euro, maar we hebben ook investeerders die tussen de 100.000 en een miljoen euro investeren. We financieren ongeveer 15-20 miljoen euro aan leningen per maand, en hebben in totaal nu meer dan een half miljard euro aan leningen gefinancierd.

Links: ondergetekende, rechts: Roberts Lasovskis (Investment Platform Lead)

Hoe groot is Twino?
Twino is gevestigd in Riga, en hier zit het hoofdkantoor. Hier zitten de juridische afdeling, finance, marketing, risc analysis, en het management. In Riga werken ongeveer 70 mensen. Daarnaast heeft Twino nog een kantoor in Polen (60 mensen), twee kantoren in Rusland (100+ mensen), en Kazachstan (30 mensen). Er werken 6 mensen in Riga aan de ontwikkeling van het platform: 3 developers, 2 support medewerkers, en Roberts als lead. In totaal telt de Twino groep ruim 400 medewerkers.

In welke landen is Twino actief?
We zijn actief in Letland, Polen, Georgië, Rusland, en Kazachstan. We zijn nu aan het kijken om uit te breiden naar andere landen, en specifiek naar Zuidoost-Azië. We willen wel een goede controle houden, dus als we een andere markt betreden zullen we daar een manager uit Letland aanstellen. We verwachten in het derde kwartaal van dit jaar een keuze gemaakt te hebben uit de potentiële nieuwe markten.

Is er strenge regulering in Letland?
Nee, dat valt mee. We voldoen aan de regels van de FCMC (Financial and Capital Market Commission), en ook aan die van het ministerie van financien. Er komt wel meer wetgeving op dit gebied uit Europa, maar dit verwachten we niet voor het einde van volgend jaar.

Wanneer publiceren jullie de jaarcijfers?
Komende maand zullen we de financiële cijfers publiceren. Vorig jaar hebben we 2,7 miljoen euro winst gemaakt.

Wat is het verschil tussen Twino en andere platformen, die hogere rendementen bieden?
Twino is gestart in 2009, en richt zich op het prime segment waarin ook de banken opereren. We zijn gestart in Letland omdat daar de markt het meest volwassen was. We bieden consumentenleningen aan met rentepercentages tot 8%, en leningen aan bedrijven van 10.000 euro tot 80.000 euro met rentepercentages tot 10-12%. We maken een uiterst zorgvuldige risico analyse, en de maximale looptijd ligt tussen de 12 en 24 maanden.
Volgens ons zijn de rendementen die andere platformen bieden te hoog en te risicovol, percentages van 17% en hoger zijn alleen logisch en houdbaar als het om korte termijn overbruggingsleningen gaat. Twino biedt lagere, maar wel veiligere investeringen.

De customer care afdeling van Twino, als je Twino belt wordt er hier opgenomen..

Een aantal leningen heeft twee rentepercentages, bijvoorbeeld zowel 10% als 14%?
Deze leningen zijn verstrekt in een andere valuta dan de euro. Hierbij is er dus een extra risico van koersschommelingen tussen de euro en die andere valuta. Investeerders hebben dan de keuze of ze zelf dat risico willen dragen, en kunnen dan kiezen voor die hogere rente. Als een investeerder kiest voor de 10% dan is het risico van koersschommelingen voor Twino.

Waarom bieden jullie zowel buyback garantie als payment garantie?
Bij buyback garantie krijgt de investeerder zijn geld plus de opgebouwde rente terug na 30 dagen, als een lener niet kan terugbetalen. Vanaf dat moment gaan we ook proberen om het geld terug te halen. Na 90 of 120 dagen verkopen we de lening aan een derde partij. Dit is vrij makkelijk in Letland en Polen, omdat daar de markten een stuk volwassener zijn. We krijgen dan alsnog minimaal 30-40% van het uitstaande bedrag terug. Deze leningen zijn wel een stuk hoger, daarom bieden we dan payment garantie in plaats van buyback garantie. We nemen dan alle betalingen over gedurende de rest van de looptijd, dus de investeerder krijgt dan ook alles terug. Voor ons is dit dan een stuk makkelijker te dragen, omdat we dan meer tijd hebben om de terugbetaling over te spreiden.

Worden de leningen goed terugbetaald?
Dit verschilt per land. Over het algemeen zien we dat de leningen in Letland, Polen en Georgië wel goed terugbetaald worden. In Rusland is het percentage probleemleningen een stuk hoger, daarom bieden we daar alleen leningen aan met een korte looptijd tot 6 maanden.
Alle kredietverstrekkers bij Twino zijn onderdeel van de Twino group zelf, daardoor hebben we meer inzicht en controle. Daarom kunnen we ook als groep de garanties goed dragen.

Wat gebeurt er als Twino zelf failliet gaat?
Dit proces is zeer onwaarschijnlijk, maar hebben we wel goed afgedekt. Leningen die niet terugbetaald worden zullen verkocht worden, dit zijn vooral de kortlopende leningen. Voor de overige leningen is vastgelegd dat de inkomsten uit de leningen direct naar de investeerders zullen gaan, dus hetzelfde bedrag als dat Twino zelf zou ontvangen. Dit is dus hoger dan de investeerders zelf momenteel krijgen.

Investeerders kunnen hun leningen verkopen, maar er is geen aparte secundaire markt?
Dat klopt, investeerders kunnen hun leningen op elk moment te koop aanbieden. Deze worden dan obv de huidige waarde aangeboden op dezelfde markt. Dit maakt de markt meer liquide, en zorgt ervoor dat investeerders makkelijker kunnen uitstappen als ze willen. Voor kopers is er geen onderscheid tussen de leningen, en ook de auto-invest portfolio’s van andere investeerders zullen deze te koop aangeboden leningen overnemen als ze voldoen aan de criteria. En alle leningen hebben buyback/payment garanties.

Welke ontwikkelingen kunnen we binnenkort verwachten?
We hebben zojuist de auto-invest helemaal opnieuw opgebouwd. Voorheen was er 1 grote rij, waarbij investeerders aan het einde aansloten. Nu hebben we dit verbeterd waarbij er maximaal 10 leningen per investeerder worden gekoppeld. Dit zorgt er voor dat alle investeerders een eerlijker kans krijgen. De auto-invest investeert momenteel ongeveer 500.000 tot 700.000 euro per nacht.
Momenteel zijn we bezig om de backend te verbeteren zodat we de leningen beter kunnen monitoren en mogelijke problemen sneller kunnen zien aankomen. Verder zijn we bezig met een snellere website, zodat deze makkelijker en prettiger werkt voor de investeerders. Ook willen we de leningen in een andere valuta los gaan aanbieden, zodat dit duidelijker wordt en investeerders hierop makkelijker kunnen filteren en investeren. 2-factor authenticatie verwachten we voor het einde van het jaar, zodat de accounts beter beschermd zijn.

Links: ondergetekende, rechts: Roberts Lasovskis (Investment Platform Lead)

Twino is uitgegroeid vanuit een bedrijf dat kredieten verstrekt, het platform is hier later aan toegevoegd. Ze hebben alles in eigen beheer en onder controle. Uit alles krijg ik de indruk dat het een behoudende en solide organisatie is, en dit geeft veel vertrouwen. De rentepercentages die ze bieden zijn wel wat lager dan gemiddeld, maar het voelt als een van de veiligere platformen waar ik gerust mijn geld heb uitstaan.

 

Comments: 1

  1. Erik schreef:

    Bedankt Ferry voor je verslagen, doe ik mijn voordeel mee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: