Bezoek aan EstateGuru

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Bezoek aan EstateGuru

Afgelopen maand ben ik in Tallinn, Estland, op bezoek geweest bij EstateGuru, en heb ik uitvoerig gesproken met Bert Reila, de Affiliate Marketing Manager. Het kantoor van EstateGuru is op loopafstand van het oude historische centrum gevestigd. Vanaf mijn hotel in dat historische hart van de stad was het minder dan 15 minuten lopen, en het zonnige weer en de temperatuur van 20 graden maakte dat zeer aangenaam. Al denk ik ook dat de wolken gewoon helemaal leeg waren door de regen van de afgelopen dagen…

Kan je EstateGuru kort introduceren?
EstateGuru is in 2013 opgericht in Tallinn, Estland, en het platform is in 2014 geopend voor investeerders. We bieden kortlopende leningen aan bedrijven met vastgoed als onderpand. Momenteel bieden we leningen aan in Estland, Letland, Litouwen, Finland, Spanje en Portugal. Alle leningen worden door EstateGuru zelf gefinancierd, we werken niet met kredietverstrekkers of andere tussenpersonen.

Het pand waarin EstateGuru gevestigd is

Hoe is EstateGuru ontstaan?
In 2013, na de crisis, zag onze CEO Marek Pärtel dat ondernemingen heel moeilijk aan financiering kunnen komen. De banken zijn erg terughoudend met het verstrekken van leningen, en dat is bovendien een proces dat maanden kan duren. Samen met twee anderen heeft hij EstateGuru opgericht om in dit gat te springen. Ze vormen nog steeds de leiding van het bedrijf: Marek Pärtel als CEO, Marko Arro als CFO en Kaspar Kaljuvee als CRO (Chief Risk Officer).

Hoe groot is EstateGuru?
Ons hoofdkantoor is in Tallinn, en we hebben ook kantoren in Letland, Litouwen, Finland, de UK, en Armenië (IT support). In totaal werken er nu 36 mensen bij ons, waarvan er 10 bezig zijn met de ontwikkeling en verbeteringen van ons platform.

We hebben nu bijna 30.000 investeerders van over de hele wereld. Ongeveer de helft daarvan is actief. Aan het begin van dit jaar hadden we 100 investeerders uit Nederland, momenteel is dat opgelopen naar 500.

Hoeveel leningen heeft EstateGuru tot nu toe verstrekt, en wat is momenteel het maandelijkse volume?
Sinds de oprichting hebben we meer dan 955 leningen gefinancierd met een total van meer dan 142 miljoen euro. Het gemiddelde rendement van onze investeerders is momenteel 12,06%. Het totaal aan uitstaande leningen bedraagt nu 81 miljoen euro.

We publiceren ongeveer 40 tot 50 nieuwe projecten per maand, met een volume van 6 tot 8 miljoen euro. Komend jaar willen we dat verhogen naar ongeveer 10 miljoen euro per maand.

Het kantoor van EstateGuru

Welke kennis en ervaring heeft EstateGuru zelf, en wat is geoutsourcet?
Het grootste deel van de expertise hebben we zelf in huis. We outsourcen vastgoed waarderingen en taxaties, en wat advertenties.

Onze CEO heeft zelf ruim 15 jaar ervaring zowel als ontwikkelaar als investeerder in vastgoed. Onze medewerkers hebben bij elkaar ruim 26 jaar ervaring met waarderingen en taxaties, 10 jaar ervaring in de bankierswereld op het gebied van kredietrisico’s, en 16 jaar in vastgoedontwikkeling. Onze incasso manager heeft 15 jaar ervaring en is persoonlijk betrokken bij elk project waar er tekenen zijn van te late betalingen of andere problemen.

Volgens EstateGuru heeft elke start-up een pingpong tafel nodig

Hoe minimaliseren jullie de risico’s voor investeerders?
Onze leningen hebben altijd vastgoed als onderpand, waarvan 95% via een eersterangs hypotheek. Als een lener dan niet aan zijn verplichtingen kan voldoen hebben we de mogelijkheid om het onderpand te verkopen om zo het geld terug te krijgen. De LTV (Loan to Value), de maximale hoogte van een lening, is 75% van de waarde van het onderpand en het gemiddelde is momenteel 56%. De waarderingen doen we niet zelf maar besteden we uit. Als een lening uit meerdere fases/delen bestaat dan doen we een afzonderlijke waardering per fase.

Verder hebben we een heel streng acceptatieproces. Een loan manager doet de eerste analyse, de achtergrondcheck, controleert het businessplan, en bekijkt het onderpand en zorgt dat het getaxeerd wordt. Dan wordt de lening voorgelegd aan een interne kredietcommissie van 5 personen van het risico management team. Deze personen stemmen en moeten het unaniem eens zijn, anders wordt de lening afgewezen.

Slechts 3% van onze projecten heeft problemen, maar we hebben tot nu toe nog altijd al het geld van onze investeerders terug kunnen halen.

Portfolio statistieken van 1 juli 2019

Ook het geld van onze investeerders hebben we goed beveiligd. Zo kan je alleen geld over maken naar de rekening van waar de eerste storting heeft plaatsgevonden. Dit is ook niet zomaar te wijzigen, hiervoor moet je documenten tonen en moet bijvoorbeeld ook het e-mailadres kloppen.

Welke plannen hebben jullie voor de nabije toekomst?
In de komende 3 maanden lanceren we onze secondary market, en we voegen een ‘diversification score’ toe. Komend jaar zijn we gefocused op het laten groeien van ons maandelijks volume naar 10 miljoen euro. Daarnaast gaan we komend jaar uitbreiden naar de UK en Duitsland. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een recente investering in EstateGuru van 1,3 miljoen euro.

Links: ondergetekende, rechts: Bert Reila van EstateGuru

Mijn indrukken na dit bezoek

EstateGuru maakte op mij een solide en transparante indruk. Op al mijn vragen werd een duidelijk en uitvoerig antwoord gegeven. Er heerste ook een open en vriendelijke atmosfeer, en het was een goed gesprek waarvoor ook ruim de tijd voor was.

En het platform is winstgevend, wat natuurlijk ook een goede basis voor de toekomst betekent. Dit is ook na te lezen in de jaarrekeningen die op de website gepubliceerd worden. Samen met het feit dat alle leningen voorzien zijn van vastgoed als onderpand maakt dat EstateGuru een waardevolle aanvulling van mijn portfolio, waar ik met een gerust hart blijf investeren.

 

Comments: 3

 1. Yousri schreef:

  Top weer bedankt!

 2. DKoo schreef:

  Ik investeer inmiddels ook via EstateGuru.
  Ik ben jaloers op al jouw mooie statistieken, ik wilde dat ik al zover was.

  • Ferry schreef:

   Goed om te horen dat je ook begonnen bent, naast geduld is dat het belangrijkste om resultaten te bereiken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: