Bezoek aan Bondora

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Bezoek aan Bondora

In Tallinn, Estland, ben ik op bezoek geweest bij Bondora. Het kantoor van Bondora ligt een kwartiertje rijden buiten het oude centrum van Tallinn. Hier sprak ik met Temmy (Temiloluwa Adetola), Investor Relations Associate bij Bondora.

Om bij Bondora te komen heb ik gebruik gemaakt van Bolt, een soort taxidienst vergelijkbaar met Uber. En ik moet zeggen, dat was een verademing. Via de app geef je aan waar je heen wilt en waar je staat, en je krijgt direct de prijs van de rit te zien. Als je die accepteert dan zie je de de gegevens van de taxi: kenteken en type van de auto, naam en foto van de chauffeur. Ook zie je een kaart waarop je live de locatie van de taxi kan volgen, dus je kan zelfs nog even wachten met naar buiten lopen (handig als het regent). Afhankelijk van je locatie duurt het 2 tot 5 minuten voordat je opgehaald wordt. En als je je creditcard koppelt aan de app dan is de betaling ook volledig automatisch geregeld. Supergemakkelijk! Jammer dat het alleen in het buitenland en niet in Nederland beschikbaar is. Als je het ook wilt proberen kan je na het registreren deze promotiecode gebruiken en je eerste rit is gratis (tot € 5,- en bij gebruik van creditcard).

Het pand waarin Bondora gevestigd is

Kan je Bondora kort introduceren?
Bondora is 10 jaar geleden opgericht op het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis. Het was een tijd waarin eerlijke financiering en een technologische revolutie nodig was. Nu heeft Bondora meer dan 80.000 investeerders uit 85 landen over de hele wereld, en dit groeit dagelijks. Onze CEO is de oprichter van het bedrijf, en leidt het bedrijf al 10 jaar.

In totaal is er via ons platform nu meer dan 280 miljoen euro geïnvesteerd, en afgelopen maand was dit iets meer dan 16 miljoen euro. Alle leningen worden door Bondora zelf verstrekt, we werken niet met externe kredietverstrekkers.

De vergaderruimtes zijn vernoemd naar de landen waarin Bondora actief is

Hoe groot is Bondora?
We hebben 61 werknemers van over de hele wereld. We proberen alle teams zo compact mogelijk te houden, en houden alles in-house zodat we alle processen beter kunnen controleren, verbeteren en versnellen.

In principe hebben we geen handmatige taken, we proberen alles zoveel mogelijk te automatiseren. Zelfs het verstrekken van leningen. Hierdoor nemen we alleen specialisten aan, in alle afdelingen. De helft van het team bestaat uit data analisten en engineers. Daarnaast hebben we teams in marketing, finance, legal, customer support, product, collection en recovery, enz.

Eerst zaten we op de 5e verdieping, maar omdat ze flink groeiden zijn we verhuisd naar de 3e verdieping. Momenteel zijn we aan het kijken om op deze verdieping uit te breiden, omdat we blijven groeien en het nu weer te klein wordt.

Backend development en investor relations teams

Wat voor leningen bieden jullie aan, en welke rentepercentages bieden die?
We verstrekken alleen ongedekte persoonlijke leningen. Momenteel zijn dit leningen uit Estland, Spanje en Finland. Je kan bij ons al vanaf 1 euro investeren, zodat je ons platform makkelijk kan uitproberen.

We hebben geen buyback garantie, in plaats daarvan proberen we zo open mogelijk te zijn en investeerders te laten zien wat de rendementen zijn die ze kunnen verwachten.

De rentepercentages zijn afhankelijk van welk product en welke strategie je kiest. De gemiddelde rente van de leningen is momenteel 34,5% en het gemiddelde rendement van de gehele Bondora portfolio is momenteel 10,8%. Als je Portfolio Manager of Portfolio Pro gebruikt dan zal het rendement flink schommelen, bij Go & Grow is dit heel stabiel op maximaal 6,75%*.

Frontend development, marketing, en andere teams

Op welke manieren kan er geïnvesteerd worden?
Er zijn drie manieren om te investeren. De meeste populaire is Go & Grow, dit is de makkelijkste manier om te investeren en deze biedt ook snelle liquiditeit. Portfolio Manager is semi-geautomatiseerd, je hoeft alleen maar een risicoprofiel te kiezen. Portfolio Pro is vergelijkbaar, maar je kan je portfolio dan nog verder aanpassen door te filteren op o.a. land, termijn en ratings. Er is ook een handmatige optie, maar dit raden we af omdat het vaak veel tijd kost en in een slechter rendement kan resulteren.

Hoe zijn het geld en de investeringen van de investeerders beveiligd?
Het geld dat investeerders overmaken naar Bondora wordt in een aparte client bankrekening gehouden. Dit betekent dat het geen onderdeel is van de bezittingen van het bedrijf zelf.

Bondora verstrekt alle leningen zelf, dus er zijn geen andere kredietverstrekkers die een risico kunnen vormen. Bondora is winstgevend, maar in het onwaarschijnlijke geval van een faillissement worden er geen nieuwe leningen meer verstrekt en alle bestaande investeringen worden overgenomen door een beheerder die deze leningen blijft afhandelen.

Verder hebben we een 2-factor autorisatie proces: alle transacties en wijzigingen in de gegevens van de investeerders moeten bevestigd worden met een unieke SMS PIN code die verstuurd wordt naar het geregistreerde telefoonnummer. Bovendien kan geld alleen opgenomen worden naar de persoonlijke bankrekening van de investeerder.

In de afgelopen 10 jaar hebben we ook recessies meegemaakt in landen als Spanje en Finland, en hierbij hebben we veel gegevens over het betalingsgedrag van consumenten vastgelegd. Dit heeft ons geholpen om onze krediet en risico analyses te verbeteren, waardoor we ook beter zijn voorbereid op eventuele grotere recessies.

De recreatieruimte

Hoe zien jullie de concurrenten van Go & Grow, zoals Mintos Invest & Access? Zijn jullie van plan om het rentepercentage te verhogen?
Wij zien geen concurrentie met Go & Grow, er is niets wat dezelfde voordelen biedt. We hebben geen plannen om het rentepercentage van Go & Grow aan te passen. Door de grote populariteit is ons product team alleen gefocust op het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid en om het nog simpeler te maken om te investeren.

Verschillende mensen raden Bondora af, behalve de Go & Grow optie, omdat ze geld verloren hebben met de andere portfolio opties.
We kunnen geen commentaar geven over de performance en rendementen van iemands investeringen zonder te kijken naar hun portfolio. Wel zijn we altijd bereid om dit te doen, investeerders kunnen ons hierover altijd een bericht sturen via investor@bondora.com. Maar de meest voorkomende reden waardoor we tegenvallende prestaties zien komt door handmatig ingrijpen. Oftewel handmatig handelen op de secondary market.

Welke plannen hebben jullie voor de (nabije) toekomst?
Ons doel op de lange termijn is een platform te zijn dat door miljoenen mensen in Europa gebruikt wordt. Om dat te bereiken willen we de nieuwste technologieën gebruiken om ons platform zo simpel en toegankelijk mogelijk te maken.

Momenteel bieden we leningen aan in Estland, Spanje en Finland. De komende twee jaar willen we hier drie nieuwe landen aan toevoegen.

Deze maand brengen we Go & Grow overzichten uit, een flinke website update voor de Go & Grow investeerders. En aan het einde van dit jaar willen we de eerste versie van onze mobiele app uitbrengen.

Ondergetekende en het Bondora Investor Relations team

Mijn indrukken na dit bezoek

Links en rechts heb ik verschillende investeerders horen waarschuwen voor Bondora (behalve voor de Go & Grow), omdat ze redelijk veel geld verloren. Ik was dus heel benieuwd hoe Bondora op mij zou overkomen, als dat niet positief zou zijn dan was ik van plan om er geld uit te halen, ook al investeer ik nu ruim een jaar zonder problemen (wel alleen via Go & Grow).

Ik moet zeggen dat ik positief verrast was. Het bedrijf is een stuk groter dan ik verwacht had, en komt over als een stevig gevestigd bedrijf dat een stootje kan hebben. Het feit dat het bedrijf winstgevend is is daarbij natuurlijk ook een duidelijke plus.

Bondora verstrekt ongedekte leningen tegen hoge percentages (gemiddeld 34,5%). Daarentegen is het gemiddelde rendement van de Bondora portfolio’s “maar” 10,8%. Er moeten dus best veel leningen zijn die betalingsproblemen hebben, en ik denk dat hier ook de oorzaak ligt van de slechte ervaringen van sommige investeerders. De leningen hebben geen buyback, dus als je zelf leningen met hoge rentepercentages uitzoekt dan kan je vrij snel verliezen lijden. Als je een automatische portfolio zoals Go & Grow gebruikt dan worden je investeringen veel beter gespreid, en is het dus makkelijker om het gemiddelde rendement van 10,8% te halen.

Zelf investeer ik via Go & Grow, deze portfolio optie biedt maximaal 6,75%* rente. Dat is wel een stuk lager dan die 10,8% maar er zitten dan wel weer belangrijke voordelen aan. Je kan je geld echt op elk willekeurig moment opnemen, toen ik dit op een ochtend probeerde stond het bedrag gewoon diezelfde dag nog op mijn eigen bankrekening! Afhankelijk van de Bondora portfolio prestaties biedt Go & Grow maximaal 6,75% rente. Dit is voor Bondora makkelijk vol te houden, gezien de leningen gemiddeld 10,8% rente opleveren. Dat verschil tussen 6,75% en 10,8% is dus eigenlijk extra winst voor Bondora, maar dat vind ik niet erg. Het zorgt er voor dat Bondora winstgevend blijft en makkelijk de Go & Grow rentes kan blijven betalen. En als investeerder kan ik altijd direct bij mijn eigen geld. Dit maakt Bondora echt een blijver in mijn portfolio.

* Zoals ik eerder vermeld heb, is het geen vast rentepercentage maar een maximum, dat bijvoorbeeld af kan hangen van de prestaties van Bondora. Tot nu toe is het bij mij niet lager geweest, maar dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Het blijft investeren, dus er zijn geen garanties, en het is dus altijd verstandig om je goed te verdiepen en desnoods advies in te winnen.

 

Comments: 1

  1. Daniel schreef:

    Tof verslag weer Ferry! Geeft een goede indruk van Bondora.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: