Eindelijk: Kuetzal reageert

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Eindelijk: Kuetzal reageert

Vandaag heeft Kuetzal voor het eerst gereageerd sinds de problemen vorige maand aan het licht kwamen. In mijn afgelopen maandupdate kon je lezen dat er getwijfeld werd verschillende projecten, en dat er tekenen van fraude waren bij verschillende projecten of zelfs door Kuetzal zelf. De plotselinge wijziging in het management en de sluiting van het kantoor in Riga hielpen hierbij ook niet.

Wat ook heel zorgelijk was, was de radiostilte vanuit Kuetzal. De berichtgeving in blogs, Facebook groepen en andere media kreeg een steeds zorgelijker toon, en meer en meer mensen vreesden voor hun geld en probeerden hun geld terug te krijgen.

Nu heeft Kuetzal eindelijk gereageerd en een mail gestuurd naar de investeerders.

Kuetzal biedt hun excuses aan voor de vertragingen in hun antwoorden en de terugbetalingen. Het was erg verstandig geweest als ze al eerder een reactie hadden gegeven, aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat je als bedrijf even moet nadenken hoe het aangepakt moet worden en hoe je moet reageren. Let wel, het is niet zo dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken. Er zijn nog geen daadwerkelijke terugbetalingen geweest, dus een pessimistische gedachte kan zijn dat ze nog proberen tijd te rekken.

Belangrijk is dat ze zelf erkennen dat de reputatie van Kuetzal zulke schade heeft geleden, dat het niet meer mogelijk is om nog normaal te opereren in de markt. Hier slaan ze de spijker op de kop. Iedere investeerder die iets van marktonderzoek doet, of gewoon Kuetzal op Google zoekt, kan nu dermate ernstige berichten lezen dat die geen geld zal storten of investeren bij Kuetzal. Zeker gezien de ruime concurrentie.

Ze geven ook direct aan dat alleen nog terugbetalingen gaan uitvoeren, en dat ze geen nieuwe stortingen of projecten/investeringen meer gaan accepteren.

Vervolgens geven ze aan dat door alle claims, negatieve berichten en rapporten, hun beide banken de bankrekeningen van Kuetzal hebben geblokkeerd. Hierdoor kunnen ze momenteel niets, en ze zijn druk bezig om op korte termijn de zorgen dat de bankrekeningen gedeblokkeerd worden en Kuetzal de buybacks en terugbetalingen kan gaan afhandelen.

Dit is wel een punt van zorg. Dit kan een vertragingstactiek zijn, of een proces dat best langer kan gaan duren. Banken hebben procedures, en zijn over het algemeen niet de snelste partijen. En het deblokkeren van bankrekeningen lijkt me al helemaal niet iets wat ze zomaar even doen, om te voorkomen dat ze zelf niet zorgvuldig genoeg zijn en aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de gevolgen.

Wat wel iets van hoop geeft is dat ze stellen dat ze Kuetzal willen sluiten met zo weinig mogelijk gevolgen voor klanten en de markt. Het positieve voor de markt is al wel dat investeerders er weer aan herinnerd zijn dat hoge rendementen gepaard gaan met hoge risico’s. En dat je er altijd van uit moet gaan dat je geld kan verliezen, en dat je je dus niet moet blindstaren op de hoge rendementen.

Kuetzal heeft de website al aangepast. De overzichten met projecten zijn weg, en je kan alleen je eigen gegevens nog inzien. Hieronder zie je de website voor en na de aanpassing:

In het bovenste deel zie je rechtsboven nog de ‘Deposit’ knop om geld te storten, en de links naar de ‘Projects’ en ‘Funding’ pagina’s. Het onderste deel is de website na de aanpassingen, hier zie je dat deze verdwenen zijn.

Tenslotte vragen ze om alleen contact te zoeken via email (info@kuetzal.com). Ik vermoed dat ze bedolven worden onder de vragen via allerlei media.

Wat betekent dit allemaal? Op korte termijn lijkt er niets te veranderen (behalve de website natuurlijk). De bankrekeningen van Kuetzal zijn voorlopig nog geblokkeerd, en zo lang dat het geval is krijgt niemand geld terug. Aan de andere kant, je kan het ook positief bekijken: zo lang de bankrekeningen geblokkeerd zijn, kan niemand er met het geld vandoor dat op die bankrekeningen staat!

Het positieve punt vind ik vooral het feit dat Kuetzal eindelijk gereageerd heeft op alle negatieve berichten. Als je de mail goed leest, getuigt het ook van realisme, en zelfs van lef (positief bedoeld). Het is niet niks om te moeten communiceren dat je bedrijf niet meer kan opereren, en dat de tent gecontroleerd gesloten zal gaan worden. De toon van de mail komt mij ook heel professioneel over.

Hoeven we ons geen zorgen meer te maken? Zo ver wil ik nog niet gaan. Het is gezond om sceptisch te blijven, het gaat tenslotte om ons geld. Het is nog steeds niet bekend of er geld is verdwenen, en hoe het nu precies zit met de probleemprojecten waar ook geld verdwenen kan zijn. Zo lang er nog geen echte terugbetalingen zijn gedaan naar onze eigen bankrekeningen blijft het allemaal bij goede bedoelingen en berichtgevingen. Uiteindelijk zijn die terugbetalingen het enige belangrijke, en de enige maatstaf waarmee we Kuetzal en de afhandeling van dit geheel kunnen beoordelen.

Ik weet dat er bloggers en investeerders zijn die juridische stappen willen gaan nemen in Estland om op die manier te proberen om geld terug te krijgen. Er zijn zelfs bloggers die deze maand naar Estland afreizen om ter plekke te kijken wat ze kunnen gaan doen. Zelf ga ik nog niet zo ver, al hou ik het natuurlijk wel in de gaten. En als afreizen helpt om geld terug te krijgen van mijzelf en andere investeerders dan ga ik dat zeker doen. Voorlopig zie ik nog niet hoe dat kan helpen, en heb ik ook mijn gewone baan waar ik (met plezier) heen moet gaan.

Laten we hopen dat Kuetzal de getoonde goede bedoelingen daadwerkelijk heeft en vasthoudt, en de zelfbenoemde rol van curator goed gaat vervullen.

 

Comments: 5

 1. SM schreef:

  Ik vind het fantastisch hoe jij ons op de hoogte houdt. Goede informatie. Blijf dit vooral doen alsjeblieft.

  Verder erg vervelend voor iedereen die daar een deel van zijn centen heeft staan. Ik hoop dat het met een sisser afloopt. Ik zal meeduimen.

 2. Dkoop schreef:

  Dank je.
  Had Kuetzal nog niet gekozen.
  Ik vind het reageren sowieso bij veel platforms traag (Bondora, Funding Circle). Houd ik niet van.

 3. Marjolein schreef:

  Dag Ferry, bedankt voor je feedback! de site van Kuetztal is ook niet meer benaderbaar, heb jij ook die ervaring?

  • Ferry schreef:

   De website van Kuetzal is nog wel bereikbaar, maar je krijgt gelijk het login scherm. Je kan dus alleen naar je eigen pagina’s van je account en niet meer naar de rest van de website. Dus de website is niet meer toegankelijk voor niet-investeerders. Net gekeken, en je kan nog inloggen en al je eigen gegevens en andere informatie zien, en je transacties bekijken en downloaden.

  • Pierre schreef:

   Dear investor,

   Our projects continue to work without any changes. You have two options for the projects with buyback options:

   1. Keep your investments and continue receiving interests every month and loan principal at the end of the project.

   2. Request a buy back and receive your money now with 10% fee.

   For the project without buyback option you have only a first option available.

   Best regards,

   _________________________________

   Kuetzal Customer Service
   Laatste update Kuetzal gr. Pierre

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: