Alweer tijd voor de belastingaangifte

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

Alweer tijd voor de belastingaangifte

Het is alweer tijd voor de belastingaangifte, de tijd vliegt. De laatste sneeuw is nog maar net weg, en de komende week voorspellen ze zelfs temperaturen van zo’n 18 a 19 graden. Maar voordat je enthousiast de barbecue gaat ontstoffen is het nog wel zaak om even te kijken naar je belastingaangifte.

Ben ik nog op tijd?

Geen zorgen, je hebt nog meer dan genoeg tijd. Sterker nog, het is juist verstandig dat je niet gelijk op 1 maart achter de computer bent gedoken. Dit jaar was het gebrek aan capaciteit bij DigiD, andere jaren waren het problemen bij de belastingdienst zelf. Het is ook voorgekomen dat er fouten in de aangifte softeware/website zaten die de eerste dagen nog gefixed moesten worden.

En mocht je toch niet genoeg tijd zijn, kan je altijd uitstel aanvragen.

Belangrijke data

1 maart – Vanaf 1 maart kan iedereen aangifte doen. Meer dan 8 miljoen mensen gaan dit doen, dus het kan druk zijn de eerste dagen.

1 april – Iedereen die voor 1 april aangifte heeft gedaan hoort voor 1 juli of ze geld terugkrijgen of moeten betalen.

1 mei – Je kan aangifte doen tot 1 mei. Heb je langer de tijd nodig? Hier lees je hoe je 4 maanden uitstel kan krijgen. Je moet het uitstel wel voor 1 mei aangevraagd hebben.

1 juli – Als je voor 1 april aangifte hebt gedaan dan hoor je voor deze datum of je geld terugkrijgt of moet betalen.

31 augustus – Als je voor 1 mei uitstel hebt aangevraagd is dit de datum dat je je aangifte uiterlijk ingediend moet hebben.

Peildatum

De peildatum voor de aangifte inkomstenbelasting over 2022 is 1 januari 2022. Dat betekent dat je de waarde van al je bezittingen en schulden op 1 januari 2022 moet opgeven.

Ben je na 1 januari 2022 begonnen met investeren via crowdlending- en crowdfunding platformen? Dan hoef je daarvan nu niets op te geven. Als het goed is heb je wel de waarde op 1 januari dit jaar genoteerd, maar dit heb je volgend jaar pas nodig bij je aangifte over 2023.

Hier kan je meer lezen over het noteren van de waardes van al je accounts.

Waar aan te geven

Bij het invullen kom je automatisch langs het kopje “Bankrekeningen en andere bezittingen”. Hier zal “Bank- en spaarrekeningen” al aangevinkt zijn.

Het kan zijn dat er ook al een vinkje staat bij “Beleggingen”. Sommige platformen geven al automatisch de gegevens door, en deze worden dan vooraf ingevuld. Vink beleggingen aan als dat niet al gedaan is want de crowdlending platformen vallen ook onder beleggingen, net als de crowdfunding en beursplatformen.

Als je ook cryptomunten zoals bitcoins hebt moet je ook het vinkje aanzetten bij “Overige bezittingen”:

Als je de vinkjes hebt gezet komen ze ook links in het menu te staan, zodat je er altijd makkelijk naar (terug) kunt springen.

Bankrekeningen

Naast je gewone bankrekeningen kan het zijn dat hier ook al een of meerdere beleggingsplatformen ingevuld staan.

Het bedrag wat daar niet geïnvesteerd is staat dan namelijk op een geldrekening, en deze valt dus onder de bankrekeningen. Daarom komt een platform als dit twee keer op je aangifte te staan: een keer als bankrekening met het ongeïnvesteerde bedrag op 1 januari 2022, en een keer onder ‘Beleggingen’ met het resterende bedrag dat wel geïnvesteerd was op 1 januari 2022.

Als er een bankrekening aan je investeringsaccount gekoppeld is zal deze zeer waarschijnlijk al vooraf ingevuld zijn, ook als het om een buitenlands platform gaat. Alleen komt bij buitenlandse bankrekeningen het saldo niet automatisch door. Als een platform niet vooraf bij de bankrekeningen is ingevuld kan je er van uit gaan dat je de hele accountwaarde onder “Beleggingen” moet opgeven.

Zorg wel dat je het juiste saldo invult als een platform bij de bankrekeningen staat. Je betaalt namelijk minder belasting over het geld dat op je bankrekeningen staat dan over het totaal van je investeringen! Kijk ook voor de zekerheid of je een belastingoverzicht of rekeningoverzicht kan downloaden of bekijken via het platform.

Beleggingen

Onder “Beleggingen” geef je de waarde van je investeringen op, minus de bedragen die je onder “Bankrekeningen” hebt aangegeven.

Stond een investeringsplatform vooraf ingevuld onder “Bankrekeningen”? Voeg dit platform dan ook toe als belegging. Als rekeningnummer kan je het nummer vermelden dat je ook bij een storting naar dat platform moet invullen als beschrijving, maar als er in je online omgeving een rekeningnummer getoond wordt kan je dat natuurlijk overnemen. Bij “Waarde op 1 januari 2022” vul je dan je totale accountwaarde in minus het bedrag dat je bij die bankrekening ingevuld had. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je er twee keer belasting over betaalt.

Je kan vervolgens de resterende platformen hier toevoegen als beleggingen. Als omschrijving kan je de naam van het platform invullen. Bij Nummer kan je het rekening- of accountnummer invullen, of je gebruikersnaam. Het hoeft niet perse een echt nummer te zijn namelijk.

De waarde op 1 januari die je ruim een jaar geleden genoteerd had kan je nu ook invullen. En anders kan je waarschijnlijk in de online overzichten of jaaropgave van het platform terugkijken.

Oninbare leningen

Het gebeurt de meesten van ons wel denk ik, je investeert in een project en vervolgens loopt dat de soep in. Het platform zal dan het uitstaande bedrag gaan proberen te vorderen, maar dat is niet altijd succesvol. Dat kan jaren duren, en al die tijd lijkt je accountwaarde hoger dan die dus in werkelijkheid is.

Meerdere lezers hebben opgemerkt dat je dit soort oninbare leningen van je totale bedrag af mag halen, als die projecten tenminste langer dan een jaar achterlopen. Het zou tenslotte zonde zijn als je daar maar belasting over zou moeten blijven betalen. Het gaat alleen om het uitstaande geïnvesteerde bedrag, nog niet ontvangen rente valt hier niet onder. Mocht dit op jou van toepassing zijn kan je bevestiging en verduidelijking vragen aan een belastingadviseur.

Buitenlandse belasting

Een van de laatste vragen bij elke beleggingsrekening is of er buitenlandse belasting is ingehouden. Deze belasting kan zijn ingehouden op dividend, maar ook op ontvangen rente bij een crowdlending platform. DEGIRO had deze cijfers ook al doorgegeven aan de belastingdienst, en ze stonden keurig vooraf ingevuld:

De beursplatformen houden belasting in op dividend dat je ontvangt, en als het goed is kan je die informatie nazien op de jaaropgave en/of online overzichten.

Er zijn niet veel platformen die belasting inhouden op de rente die je ontvangt op je investeringen. Als het niet in de online overzichten staat dan zal het niet het geval zijn, en zonder de cijfers kan je het natuurlijk sowieso niet invullen. Als je het in de overzichten staat kan je het natuurlijk hier invullen. Je moet het dan wel per land apart uitsplitsen, want er zijn verschillende bedragen met verschillende belastinghoogtes.

Meestal mag je de in het buitenland betaalde bronbelasting verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting. Maar niet altijd. Ten eerste mag je niet meer verrekenen dan er als buitenlandse bronbelasting is ingehouden. Da’s logisch natuurlijk. Maar er is ook een maximum opgenomen in het belastingverdrag tussen Nederland en het andere land, en dat kan weer per land verschillen. Hier kan je bijvoorbeeld de lijst van belastingverdagen zien.

Stel dat er volgens een verdrag maximaal 15% mag worden ingehouden op je dividend of rente in het andere land, maar er wordt 30% daadwerkelijk ingehouden. Dan kan je toch slechts 15% verrekenen. Dat is de reden dat je op de aangifte naast de ingehouden buitenlandse belasting ook het totale ontvangen bedrag aan rente of dividend moet invullen. Het programma houdt dan rekening met die maxima.

Buitenlandse belasting en woonplaatsverklaring

Sommige platformen zijn verplicht om belasting in te houden over de rente die je ontvangt. Bij sommige platformen kan je door het opsturen van een woonplaatsverklaring (’tax residency document’) zorgen dat er minder belasting wordt ingehouden.

De woonplaatsverklaring moet je apart aanvragen bij de belastingdienst. Met die verklaring geeft de belastingdienst aan dat je in Nederland belastingplichtig bent, en als een land een belastingverdrag met Nederland heeft gesloten dan zal dat land minder belasting inhouden. Meestal.

Een woonplaatsverklaring kan je aanvragen door een email te sturen naar woonplaatsverklaring@belastingdienst.nl. In de email moet je je naam, BSN nummer vermelden, en ook het verdragsland en het jaar waarvoor je de verklaring aanvraagt. Hier kan je meer informatie vinden over het aanvragen van de woonplaatsverklaring.

Binnen een paar weken ontvang je de verklaringen van de belastingdienst. Deze kan je inscannen en uploaden bij de platformen die hierom vragen.

Verzenden van de aangifte

Het is verstandig om voor het verzenden nog eens alle ingevulde gegevens na te lopen en te controleren. Slaap er desnoods nog een nachtje over om er de volgende dag fris naar te kijken.

Nadat je de aangifte verzonden hebt, krijg je de mogelijkheid om deze uit te printen: je kan dan een PDF bestand downloaden. Dit zou ik zeker doen, en het document bewaren in je (digitale) administratie. Als je het volgende jaar aangifte moet doen dan kan je snel terugkijken wat je het jaar ervoor hebt ingevuld. Zo kan je bijvoorbeeld zien of je niet iets vergeten bent.

Hoeveel belasting ga ik betalen?

Als het totaal van je bezittingen boven het heffingsvrij vermogen uitkomt (€ 50.650 per persoon in 2022) moet je hier belasting over betalen. Is het bedrag lager, dan hoef je daar helemaal geen belasting over te betalen. Dat is mooi meegenomen!

De belastingdienst heeft twee methodes om te berekenen hoeveel belasting je dient te betalen over je vermogen. De oude methode is simpel, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen spaargeld en beleggingen. Er zijn 3 schijven, en bij elke schijf hoort een fictief rendement. Over dat rendement betaal je dan belasting.

De nieuwe methode maakt wel onderscheid tussen spaargeld en beleggingen. Daarom was het ook belangrijk om het saldo te vermelden van bankrekeningen die aan investeringsrekeningen gekoppeld zijn. Met deze methode betaal je praktisch geen belasting over het geld op je bank- en spaarrekeningen (omdat de spaarrentes vorig jaar historisch laag waren). Voor het beleggingsdeel wordt dan wel weer gerekend met een hoger rendement (5,53%).

Als je vooral beleggingen hebt dan is de oude methode vaak voordeliger. Heb je vooral spaargeld dan is de nieuwe methode zeer waarschijnlijk het meest gunstig.

Dit klinkt misschien allemaal ingewikkeld, zeker als je gaat kijken naar de hoogte van die schijven, met de verschillende rendementen. Wees gerust, je hoeft gelukkig niet zelf moeilijk te rekenen om te kijken met welke rekenmethode je het minste belasting hoeft te betalen. Dat doet het aangifteprogramma namelijk allemaal voor jou. Het programma rekent automatisch met beide methodes uit hoeveel je zou moeten betalen en kiest de meest gunstige uit. Dat is er dan toch wel weer eentje in de categorie “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”.

Een foutje gemaakt?

Het kan zijn dat je er na het verzenden achter komt dat je nog wat vergeten bent of ene foutje hebt gemaakt. Geen zorgen, je kan altijd nog wat aanpassen, verbeteren, of aanvullen. Zelfs als je al een definitieve aanslag hebt gehad. Je kan daar hier meer over lezen.

Ten slotte

Ik ben een amateurbelegger die het leuk vind om zijn ervaringen te delen met iedereen, maar ik ben geen professional en ook geen belastingadviseur. Ik heb mijn best gedaan om alles zo accuraat en duidelijk mogelijk te beschrijven, maar ik kan natuurlijk niet garanderen dat er geen foutjes in geslopen zijn. Als je twijfels hebt of verduidelijking wilt hebben kan je beter langs een belastingadviseur gaan.

 

Comments: 2

 1. Michael schreef:

  Over de oninbare leningen. Collin Crowdfund neemt een voorziening op zodra een lening betalingsproblemen heeft. Dit neemt toe naarmate de achterstand langer loopt. Ze beginnen met 25% met vervolgstappen van 25%. Uiteindelijk is Collin bij mij steeds geslaagd in een betalingsregeling bij ontstane achterstanden.

  Een Lendahand doet dat niet. Hier heb ik meerdere achterstanden. Ik heb pas mijn jaaroverzicht bekeken en ze geven alleen de totaalwaarde op, zonder specificatie. Dat maakt een eventuele correctie op je vorderingen lastig.

  Het zou fijn als andere platforms ook een soort voorzieningensysteem hanteren. Dan kun je dat gewoon hanteren richting de fiscus en heb je ook geen discussie over individuele posten.

  • Ferry schreef:

   Hi Michael, het is inderdaad bij veel platformen lastig te achterhalen. Ik denk dat dat komt omdat ze er niet echt mee willen adverteren zodat het er allemaal ietsjes mooier uitziet… Nu er steeds meer gereguleerd wordt hoop ik dat er ook meer duidelijkheid over dit soort zaken afgedwongen wordt.. Groeten, Ferry

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: