November 2018: crowdlending werkt

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

November 2018: crowdlending werkt

Dit is niet het meest recente maandoverzicht, dat kan je hier vinden.

Crowdlending werkt echt om een goed rendement te krijgen zonder er al teveel voor te moeten doen. November was een goede maand. Mijn rendement loopt langzaam op en staat nu op 8,6%, weer een stapje dichterbij financiële vrijheid dus. Wel is het verschil tussen de verschillende platformen erg groot. Het bedrag dat ik nu deze maand aan rente ontvangen heb is flink wat meer dan vorige maand. Dit komt ook doordat ik bij IUVO Group heb bijgestort.

Ook heb ik twee leningen verkocht bij Crowdestate op de tweedehandsmarkt, waar ik ze eerder ook gekocht had. Doordat toen het extra betaalde bedrag werd afgerekend als een verlies gaf dit een heel vertekenend beeld. Nu ik ze verkocht heb ziet het er iets beter uit.

Misschien is het toch tijd om de komende maand eens te kijken naar de slechtst presterende platformen. En dan besluiten om daar uit te stappen, en meer te investeren in de beter lopende platformen.

Portfolio november 2018

PlatformRenteXIRRWaardeGeïnvesteerd
Bondora€ 27,296,7%€ 5.096€ 5.000
Crowdestate€ 11,761,0%€ 5.013€ 5.000
Crowdestor€ 23,827,9%€ 2.544€ 2.500
Envestio€ 238,2218,6%€ 14.072€ 13.500
EstateGuru€ 18,754,8%€ 2.543€ 2.500
Fast Invest€ 116,7611,9%€ 10.255€ 10.000
Funding Circle€ 49,967,4%€ 6.674€ 6.674
Grupeer€ 63,5013,6%€ 5.153€ 5.000
IUVO Group€ 102,1713,8%€ 10.396€ 10.000
Lender & Spender€ 17,884,1%€ 5.081€ 5.000
Mintos€ 34,716,3%€ 5.078€ 5.000
Twino€ 36,618,6%€ 5.110€ 5.000
Totaal€ 741,438,6%€ 77.014€ 75.174

Rente inkomsten per maand

Zoals je kan zien zijn mijn maandelijkse inkomsten weer een stuk hoger dan de vorige maand. Vanaf nu verwacht ik geen grote stijgingen meer, het is afwachten hoe stabiel de inkomsten zullen blijken te zijn.

Bondora

Zoals verwacht tikt Bondora deze maand ook weer de 6,75% aan. Dit is de bovenlimiet van het Go & Grow concept: een lagere rente maar minder risicovol. Bovendien hoef je er echt helemaal niets voor te doen. Het is eigenlijk een soort spaarrekening op steroïden.

Mijn accountoverzicht en historische inkomsten bij Bondora kan je op deze pagina vinden, net als informatie over het registreren.

Crowdestate

Vorige maand leek Crowdestate er niet zo goed voor te staan. Omdat er geen projecten open waren had ik twee beleggingen in vastgoed overgenomen op de marketplace. Hierbij betaal je iets meer, maar dat verdien je wel terug op de langere termijn. Deze maand heb ik deze door kunnen verkopen, zodat het totaalplaatje er weer beter uitziet. En ik heb er ook een leuk rendement op kunnen maken, gemiddeld 10,76%:

Het rendement is nog steeds vertekend. Veel projecten betalen de rente pas achteraf of per kwartaal. Het is wachten tot februari, dan komt de eerste klapper van mijn grootste project: 2 kwartalen rente in een keer. Dat zou het rendementspercentage weer flink moeten corrigeren. Mijn accountoverzicht en historische inkomsten bij Crowdestate vindt je hier.

Crowdestor

Een maand geleden had ik bij Crowdestor van de 2500 euro ruim 1000 euro nog niet kunnen investeren door een gebrek aan open projecten. Maar op 30 oktober heb ik 500 euro kunnen investeren in het project “INCH² – Increase of operating capital”. Dit project heeft op 30 november ook gelijk al 7,57 euro rente opgeleverd. Op 7 november heb ik de overige 520 euro in het project “Development of apartment building Tomsona 6” geïnvesteerd.

Er staan nu weer drie projecten open waar je in kan investeren, dus het lijkt de goede kant op te gaan met dit platform. De geboden rentes lopen van 13% tot 18%, dus dat is ook niet verkeerd. Hier kan je mijn Crowdestor accountoverzicht vinden, plus de rente die ik per maand heb gekregen.

Envestio

Aan de cijfers is te zien dat Envestio eenzaam bovenaan staat qua rendement. Het blijft een beetje onwerkelijk, bijna 240 euro rente en een rendement van 18,6%.

Op 1, 20 en 26 november heb ik de binnengekomen rente handmatig weer geïnvesteerd, Envestio heeft geen auto-invest functie. Momenteel zijn er 3 projecten actief om in te investeren:

21 december loopt het eerste project af en krijg ik het geïnvesteerde bedrag weer terug. Hopelijk zijn er dan nog leuke projecten om dat weer gelijk in te investeren. Ik verwacht van wel, er komen nu regelmatig nieuwe projecten bij.

Mijn accountoverzicht en historische inkomsten kan je op deze pagina vinden.

Als je je registreert via deze link, ontvang je 5 euro bonus bij je eerste storting, plus een bonus van 0,5% over al je investeringen in de eerste 270 dagen.

EstateGuru

Mijn rendement bij EstateGuru staat nu op 4,8%, terwijl mijn leningportfolio op de site een gemiddelde van 10,75% heeft.  Een van de 5 leningen bij EstateGuru betaalt de rente pas achteraf bij aflossing, volgend jaar september.  Hierdoor lijkt het rendement lager dan het echt is.

Een andere lening had op 15 november rente moeten betalen, maar loopt achter. Op de site staat een bericht dat dit deze week nog betaald zal worden:

Op de pagina met mijn accountoverzicht en historische inkomsten zie je dat de inkomsten een stijgende lijn hebben, nu is het afwachten of dit nog even door blijft stijgen naar de verwachte rentepercentages.

Fast Invest

Naast Envestio en IUVO Group is Fast Invest het enige andere platform dat meer dan 100 euro rente per maand oplevert. Het rendement van 11,9% helpt daar natuurlijk blij, net als de gedeelde tweede plaats qua hoogte van het geïnvesteerde bedrag.

De auto-invest functie werkt prima, en investeert steeds in leningen van ongeveer 13,5%. Ook deze site heb ik geen omkijken naar. De rente is ongeveer gelijk aan vorige maand. Het lijkt er dus op dat dit het niveau is dat ik ook voor de komende maanden kan verwachten.

Mijn accountoverzicht en historische inkomsten bij Fast Invest kan je op deze pagina vinden, net als informatie over het registreren.

Funding Circle

Bij Funding Circle is goed te zien dat de investeringen annuïteitenleningen zijn. Het bedrag dat op mijn bankrekening is gestort is gelijk, maar het rentedeel is iets lager. Dit kan je zien op de pagina met mijn accountoverzicht en rente inkomsten per maand, net als informatie over hoe te investeren.

Aan de ene kant is het fijn dat je je geld gelijk op je eigen rekening krijgt. Aan de andere kant gaat dit ongemerkt, en wordt het dus niet automatisch opnieuw geïnvesteerd. Ongemerkt verdwijnt het dus eigenlijk uit het potje dat ik heb gereserveerd voor de toekomst…

Grupeer

Grupeer staat tussen de top qua rendement. Jammer genoeg niet op de tweede plaats qua geïnvesteerd bedrag. Als ik weer geld ga bijstorten, denk ik dus dat dat bij Grupeer wordt. 13,6% is echt super.

Ook hier werkt de auto-invest functie prima, ik heb hier de hele maand niet naar hoeven omkijken. Op deze pagina kan je de binnengekomen rente per maand zien, net als de details van mijn account.

IUVO Group

Met 13,8% rendement staat IUVO Group nu net tweede qua rendement. De rente die deze maand binnenkwam is dus ook net iets meer dan 100 euro. Het rendement van 13,8% is echt iets om over naar huis te schrijven.

Als er activiteit is, krijg je een (dagelijkse) email met de details. Hier is een voorbeeld:

Naast een overzicht met de waarde van je account en de winst, zie je ook een tabel zoals hiernaast met de samenvatting van de vorige dag. Niet alle regels staan in elke mail. Er is uit af te lezen hoeveel rente (interest) en aflossing (principal) je ontvangen hebt, en hoeveel er daarvan weer automatisch geïnvesteerd is.

Het resultaat daarvan zie je op mijn overzichtspagina voor IUVO Group.

Lender & Spender

Bij Lender & Spender kan je kiezen om de ontvangen rente en aflossingen automatisch weer te laten investeren, of het laten uitbetalen naar je bankrekening. Het rendement is nu 4,1%, volgens de site is of wordt dit 4,5%. Niet heel slecht natuurlijk, maar wel erg laag in vergelijking met de andere platformen. Hier kan je zien hoe dit platform nu voor mij loopt.

Ik denk er over na om het herinvesteren uit te zetten, zodat ik de termijnen op mijn bankrekening krijg. Dan kan ik dit storten bij een platform dat een stuk beter loopt, zoals Grupeer. Door de huidige constructie staat het ook nog tot 2023 vast, wat ik eigenlijk te lang vind.

Mintos

Met 6,3% rendement zit Mintos een beetje aan de onderkant qua performance. De website geeft aan dat dit 9,66% wordt, dus het is nog even afwachten of we daar heen gaan. De daadwerkelijke rentes die ik nu elke maand krijg kan je zien op deze pagina.

De site geeft aan dat twee kredietverstrekkers bij het platform weg gingen, maar dat er ook nieuwe voor in de plaats kwamen. Zelfs een uit zuid-oost Azië. Ook die leningen hebben Buyback garantie. Het is even afwachten wat dit betekent voor de gemiddelde rentepercentages.

Twino

Het rendement bij Twino is nu 8,6%. Een prima middenmoter dus. Op 30 november merkte ik dat de auto-invest 76 euro niet geïnvesteerd had. Dit kan te maken hebben met de populariteit van het platform, maar handmatig investeren lukte wel. Op 1 december was dit weer opgelopen tot 169 euro.

De leningen die beschikbaar komen hebben nu allemaal een looptijd van 3 tot 5 jaar, wat ik eigenlijk te lang vind. Dit is ook de reden dat dit open bedrag niet automatisch geïnvesteerd is: daar heb ik een bovenlimiet van 1,5 jaar ingesteld. Ik heb het maximum dat in een lening wordt geïnvesteerd verhoogd van 100 naar 250 euro, hopelijk helpt dit om meer te investeren zodra nieuwe leningen beschikbaar komen.

Er worden ook regelmatig leningen teruggekocht, dus de Buyback garantie werkt in ieder geval prima. Doordat de opgebouwde rente ook wordt betaald mis je ook geen inkomsten. De rente die ik per maand krijg kan je zien op mijn Twino overzichtspagina.

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: