December 2018: record ondanks kerstdip

Sparen levert niets op. Beleggen is moeilijk en risicovol. Ik laat je zien hoe je met weinig moeite een mooi rendement kan halen door crowdfunding en crowdlending.

December 2018: record ondanks kerstdip

Dit is niet het meest recente maandoverzicht, dat kan je hier vinden.

Met 10,1% rendement heb ik weer een record bereikt. Een goede keus, dat is dus wat ik kan zeggen over het beginnen met crowdfunding en crowdlending in 2018. Toen ik begon in augustus hoopte ik wel op hoge rendementen, maar het geeft een goed gevoel om nu ook echt mijn bereikte rendement op 10,1% (op jaarbasis) te zien staan.

En dit rendement had nog hoger kunnen zijn, maar Funding Circle heeft de rente en aflossing nog niet betaald. Ik ga er van uit dat dit door de feestdagen komt, wat zal betekenen dat dit platform in januari dubbel uitbetalen zal. Ik ben benieuwd wat dat voor komende maand zal betekenen.

Om te laten zien hoe weinig tijd en moeite het kost om op deze manier te investeren, heb ik nu een overzichtje toegevoegd met de acties die ik deze maand gedaan heb.

Maar, eerst natuurlijk de cijfers:

Rente inkomsten december 2018

PlatformRenteXIRRWaardeGeïnvesteerd
Bondora€ 28,356,7%€ 5.125€ 5.000
Crowdestate€ 7,661,2%€ 5.020€ 5.000
Crowdestor€ 28,709,6%€ 2.573€ 2.500
Envestio€ 234,5219,4%€ 14.371€ 13.500
EstateGuru€ 13,415,2%€ 2.557€ 2.500
Fast Invest€ 117,7812,6%€ 10.372€ 10.000
Funding Circle€ 49,965,6%€ 7.174€ 7.174
Grupeer€ 43,9612,2%€ 6.197€ 6.000
IUVO Group€ 95,4112,9%€ 10.491€ 10.000
Lender & Spender€ 21,634,1%€ 4.833€ 4.833
Mintos€ 43,777,4%€ 5.122€ 5.000
Twino€ 39,118,8%€ 5.149€ 5.000
Totaal€ 674,3010,1%€ 78.983€ 76.506

Rente inkomsten per maand

De rente die ik in december ontvangen heb is €67,13 lager dan in november. Dit komt grotendeels door Funding Circle, die (vanwege de feestdagen?) de rente en aflossing niet gestort heeft. Hierdoor zit ik nu op 67% van mijn eerste doel, terwijl dit een maand geleden 74% was.

UPDATE: De betaling van Funding Circle is op 2 januari op mijn bankrekening gestort, maar zal daarom dus pas in het januari-overzicht meetellen.

Activiteiten

Om te laten zien hoe weinig tijd je kwijt bent bij het investeren via crowdfunding en crowdlending, laat ik hier zien wat ik deze maand precies gedaan heb:

PlatformDatumActiviteit
Lender & Spender2 decemberMaandelijks uitbetalen geactiveerd
Envestio6 december120 euro geïnvesteerd in Wind turbine farm-Tier 4
Grupeer6 december1000 euro extra gestort
Mintos13 december200 euro handmatig geïnvesteerd
Funding Circle16 december500 euro geïnvesteerd in 'Koperhandelaar voorfinanciering'
Envestio22 december1000 euro terug ontvangen, en 1100 euro geïnvesteerd
IUVO Group30 december298 euro handmatig geïnvesteerd

Natuurlijk heb ik ook wel tussendoor gekeken hoe het liep, maar dit was puur voor de fun en niet nodig om deze rendementen te halen.

Update per platform

Bondora

Geen verrassingen bij Bondora. Stabiel op 6,7% dus niet tussen de hoogste rendementen, maar het feit dat je het zo weer op je eigen bankrekening kan laten storten maakt het eigenlijk een soort superspaarrekening.

Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Bondora te zien

Tip om te beginnen: als je via deze link registreert krijg je ook nog eens 5 euro bonus.

Crowdestate

Crowdestate lijkt het qua rendement niet zo goed te doen, met 1,2%. Schijn bedriegt, maar het duurt nog even voordat dat zichtbaar wordt. Een paar projecten betalen de rente niet per maand maar in een keer aan het einde van de looptijd. En het project waar ik het meeste in heb geïnvesteerd betaalt de rente per kwartaal, maar vanwege het moment van instappen worden de eerste twee kwartalen pas in februari gestort. Dan zal het er heel anders uitzien, aangezien die rente van twee kwartalen samen ongeveer 184 euro zal bedragen.


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Crowdestate te zien

Crowdestor

Nu ik bij Crowdestor al mijn gestorte geld heb kunnen investeren is het rendement ook gelijk een stuk hoger geworden: 9,6%. Dit lijkt dus ook een goede (sub)topper te worden.


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Crowdestor te zien

Envestio

Envestio blijft de koploper. Het rendement is zelfs opgelopen naar 19,4%!

Het aantal beschikbare projecten neemt wel af, doordat het platform nu zo populair is. Aan het begin van de maand heb ik 120 euro aan ontvangen rente geïnvesteerd in project ‘Wind turbine farm-Tier 4’ (20,55% rente en 9 maanden looptijd). Ongeveer een week later echter waren er geen open projecten meer om in te investeren.

Op 21 december kreeg in mijn eerste project helemaal terugbetaald: 1000 euro aflossing en 14,80 rente. Op zaterdagmorgen 22 december kreeg ik om 8 uur ’s ochtends een email dat er weer een nieuw project was: ‘Urban mining Tier 11’. Slechts 16% rente, maar een looptijd van maar 4 maanden. Hier heb ik snel 1100 euro in geïnvesteerd, en dat was net op tijd. Binnen 3 uur na de mail was het hele project vol. In januari lopen twee andere projecten af, ik hoop dat er dan wel weer projecten bijgekomen zijn…


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Envestio te zien

Als je je registreert via deze link, ontvang je 5 euro bonus bij je eerste storting, plus een bonus van 0,5% over al je investeringen in de eerste 270 dagen.

EstateGuru

EstateGuru blijft een beetje tegenvallen, met 5,2% rendement. Ik denk dat het rendement nog wel zal oplopen, en het is nog niet het slechtst lopende platform. Ik blijf het dus voorlopig nog even aankijken.


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over EstateGuru te zien

Fast Invest

Fast Invest is een solide topper. Het rendement van 12,6% is flink hoog, en de inkomsten blijken stabiel, zoals uit de grafiek blijkt.

De lage drempel en de automatische investeringsfunctie maken dit ook tot een van mijn favorieten.


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Fast Invest te zien

Tip om even te proberen: registreer bij Fast Invest en investeer 500 euro in een paar leningen die 6-12 maanden lopen, en zet dan de automatische investeringsfunctie aan. Geen omkijken meer naar! Op mijn Fast Invest overzichtspagina lees je hoe je kan beginnen.

Funding Circle

Bij Funding Circle heb ik weer 500 euro geïnvesteerd in een nieuw project, met een jaarlijkse rente van 8,99% per jaar en een looptijd van drie jaar:

Op 24 december is dit via een automatisch incasso van mijn bankrekening geschreven. Vanaf volgende maand wordt dan de rente en aflossing steeds direct weer op mijn bankrekening geschreven.

Funding Circle heeft deze maand nog niet de rente en aflossing overgemaakt naar mijn bankrekening. Ik ga er van uit dat dit door de feestdagen komt, en dat dit alsnog zal gebeuren. Daarom ziet de grafiek hieronder er wat dramatisch uit, maar ik verwacht natuurlijk een flinke piek in januari als er dus twee keer betaald zal worden.


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Funding Circle te zien

Grupeer

Begin van de maand heb ik 1000 euro extra gestort naar Grupeer. Het is een van de toppers, ondanks dat de ontvangen rente deze maand wat lager is komt het rendement toch op 12,2% uit.

De auto-invest functie werkt erg goed. Een dag nadat het geld op mijn Grupeer rekening stond was het al volledig geïnvesteerd, zonder dat daar maar iets voor hoefde te doen.


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Grupeer te zien

IUVO Group

IUVO Group blijft ook een topper. Stevig in de top drie qua rendement met 12,9%. Hier heb ik een hele maand bijna niet naar om hoeven kijken, de auto-invest werkt als een trein.

Aan het einde van de maand echter bleek er toch bijna 300 euro niet geïnvesteerd te zijn. Het aantal kortlopende leningen met hoge rentes viel wat tegen, hopelijk ook door de feestdagen. Ik heb op 31 december alsnog 298 euro handmatig geïnvesteerd in een paar leningen met 14,89%.

Deze leningen lopen ook maar tot september, maar werden toch niet door de auto-invest geselecteerd. Dit komt omdat het aantal termijnen tegen de 40 loopt, wat boven mijn maximum ligt. Het blijken echter termijnen van een week in plaats van een maand. Misschien moet ik hier toch mijn auto-invest instellingen op aanpassen.


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over IUVO Group te zien

Lender & Spender

Bij Lender & Spender heb ik begin van de maand maandelijks uitbetalen geactiveerd. Dit betekent dat vanaf nu de aflossing en rente elke maand op mijn bankrekening gestort wordt, en het uitstaande saldo er zo uit ziet:

Voordat ik dit ingesteld had werden de ontvangen bedragen steeds opnieuw geïnvesteerd, en zag het plaatje er zo uit:

In het overzicht van historische transacties in mijn Lender & spender rekening is ook duidelijk het effect te zien. Ook zie je de relatief hoge kosten die gerekend worden, en dus ook het niet al te hoge rendement van 4,1% drukken:


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Lender & Spender te zien

Mintos

Met 7,4% valt het rendement bij Mintos niet mee en niet tegen. De ontvangen rente is wel weer een flink stuk hoger dan vorige maand, dus het kan nog wel stijgen.

Halverwege de maand heb ik bij Mintos 200 euro handmatig geïnvesteerd, die niet via de auto-invest geïnvesteerd was. Soms kan dat even een dagje duren, afhankelijk van de beschikbare leningen en mijn auto-invest instellingen. Omdat ik toch even keek, heb ik zelf even een handje geholpen.


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Mintos te zien

Twino

Bij Twino is ruim 660 euro niet automatisch geïnvesteerd. Toch is het rendement nog redelijk met 8,8%. Het ziet er nu ook redelijk stabiel uit.

Als ik zelf kijk zie ik alleen beschikbare leningen van zo’n 8% die minimaal 3 jaar tot 5 jaar lang lopen. Mijn auto-investment portfolio investeert alleen in leningen die max anderhalf jaar lopen.

Komende maand ga ik maar eens nadenken wat ik met Twino wil. Afwachten, of een deel er uit halen en verplaatsen naar een ander platform. Drie tot 5 jaar is wel erg lang om vast te zetten, en met 8% hebben de beschikbare leningen ook niet de hoogste rendementen…


Klik op de grafiek om gedetailleerde info over Twino te zien

Ten slotte

Komende maand ga ik misschien wat geld schuiven van de minder presterende platformen naar de platformen die beter lopen. Abonneer je via de contact pagina, of kom over een maandje gerust eens terug, om te zien wat er de komende maand gebeurd is.

Als je deze post leuk en/of interessant vond, klik dan eens op de like/deel knoppen hieronder.

Onderaan vind je ook de link naar mijn vorige post(s), daar vind je mijn tips en resultaten van de afgelopen maanden.

 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: